Posljedice korone: Pomoć Vlade Srpske očekuju i živinari

Iz Udruženja živinara Republike Srpske, upozorili su institucije Republike Srpske i Bosne i Hercegovine da je došlo do pada plasmana jaja, mesa i prerađevina od mesa peradi, a usljed mjera uvedenih zbog pandemije virusa korona. Traže pomoć, kako bi ova grana uspjela da opstane i kako bi zadržali radna mjesta.

Republika Srpska 28.05.2020 | 20:11
Posljedice korone: Pomoć Vlade Srpske očekuju i živinari

Tokom pandemije virusa korona smo u teškoj situaciji održali proizvodnju i snabdjevenost građana osnovnim životnim namirnicama, a sada smo u najtežoj situaciji u posljednjih 5 godina, upozoravaju iz Udruženja živinara Republike Srpske.

Mjere protiv virusa korona su dovele do rasta cijene sirovina za stočnu hranu, a istovremeno do zamrzavanja cijena i marži za jaja, meso i druge peradarske prerađevine.

Na sve to, uočen je i nedostatak novca kod kupaca, jer je mnogima mejsecima bio zabranjen rad, kažu u Zajednici živinara. Ako ne bude pomoći države, kažu da će doći  do smanjenja proizvodnje i porasta cijena proizvoda. Traže  veće stimulacije za proizvodnju, zaštitu domaće proizvodnje i eliminaciju nepoštene konkurencije.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske odgovaraju da je otežana prodaja prisutna u svim sektorima proizvodnje životinjskih proizvoda. Kažu da će već u ponedjeljak u Privrednoj komori biti organizovan sastanak predstavnika resornog ministarstva i živinara  kako bi razmotrili mogućnost ispunjavanja njihovih zahtjeva.

Stojanović upozorava i da sektor živinarstva već duže vrijeme trpi zbog prekomjernog uvoza, kao i neopravdanog rasta cijene sirovina za stočnu hranu što nije nadležnost resornog ministarstva.  

Proizvođači kažu da nema puno vremena za čekanje jer kako tvrde,  dosadašnje mjere institucija Republike Srpske i Bosne i Hercegovine nisu imale očekivani efekat na ovaj sektor proizvodnje. Upozoravaju da neće moći izdržati duži period rada sa gubicima.

 

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

agrex

28.05.2020 22:38

tom Lazaru Mirkic nikad dosta ...pljuje na drzavu a od iste se 30 godina grebe

ODGOVORITE