Које земље Европске уније отварају границе

Са попуштањем мјера уведених због пандемије вируса корона, земље ЕУ почињу да отварају своје границе, па се многи питају гдје ће моћи да иду за одмор, а отварање граница са Србијом за сада су најавиле само Грчка и Бугарска.

Свијет 28.05.2020 | 08:12
Које земље Европске уније отварају границе

Грчке границе ће се поново отворити 15. јуна, али само за грађане који долазе из Њемачке, Израела, Кипра, Балкана и балтичких земаља. Туристима ће бити дозвољено да уђу у Грчку без негативног теста на ЦОВИД-19 или обавезног карантина када се међународни летови поново покрену 1. јула, преноси Јуроњуз.

Бугарска је најавила отварање границе са Србијом и Грчком од 1. јуна.

Хрватска је поново отворила своју границу са Словенијом средином маја, а 29. маја би требало да учини то исто са Аустријом, Чешком, Мађарском и Словачком.

Мађарска је отворила границе с Румунијом, а од сриједе их отвара са Словачком и Чешком, али с ограничењима.

Италија планира да поново отвори своје границе 3. јуна за грађане ЕУ, Велике Британије, шенгенског простора, Андоре и Монака.

Шпанија ће поново отворити границе за туристе 1. јула.

Француске границе остају затворене најмање до 15. јуна, осим за грађане ЕУ који имају пребивалиште у Француској, сезонске раднике и грађане ЕУ који раде у Француској.

У Њемачкој провјере на граници с Аустријом, Швајцарском, Француском и Данском и за путнике који долазе авионом из Италије и Шпаније остају на снази до 15. јуна.

Границе Велике Британије су тренутно отворене. Од 8. јуна посјетиоци из иностранства биће у карантину у трајању од 14 дана.

Аустрија планира да у потпуности отвори своју границу са Њемачком 15. јуна.

Чешка је 26. маја отворила границе са Њемачком и Аустријом, а од 27. маја са Словачком и Мађарском, али с ограничењима.

Холандске границе су отворене за оне који путују унутар шенгенског простора, али се савјетује избјегавање свих путовања која нису неопходна.

Белгијске границе остају затворене.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Андриц

28.05.2020 06:48

Сто це реци,цека се други талас,а нису испитане све могуцности попустања,да знамо ста нас стварно стити од вируса,а ста не.А ово са границама је пресмијесно,не знам само коме пада на памет оваква глупост.Па засто би градјани из других земаља били висе заразени од домацих градјана.Само ми једно пада на памет,а то је да неко негдје вјероватно зна да постоји висе сојева овог вируса,и да се тацно зна који је погодио које подруцје,све остало нема никакве логике сто се тице отварања и затварања граница...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

28.05.2020 07:42

Мене интересује висе кад моземо путовати са БиХ пасосом у ЕУ као туристи а да тамо радиомо три мјесеца.Зна ли ко иста о томе овде се само писе о год.одмору као да нам паре испадају уз дзепова а ми пука сиротиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њемац

28.05.2020 09:15

Нецес ти да ми радис на црно, има да те пријавим , јеси ли цуо

Name

Лола

28.05.2020 10:05

само напрјед.

Name

Скептик

28.05.2020 07:49

Отварају границе због туризма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

28.05.2020 11:37

Мене занима кадцесе отворит границе БиХ за стране дрзављане

ОДГОВОРИТЕ