Koje zemlje Evropske unije otvaraju granice

Sa popuštanjem mjera uvedenih zbog pandemije virusa korona, zemlje EU počinju da otvaraju svoje granice, pa se mnogi pitaju gdje će moći da idu za odmor, a otvaranje granica sa Srbijom za sada su najavile samo Grčka i Bugarska.

Svijet 28.05.2020 | 08:12
Koje zemlje Evropske unije otvaraju granice

Grčke granice će se ponovo otvoriti 15. juna, ali samo za građane koji dolaze iz Njemačke, Izraela, Kipra, Balkana i baltičkih zemalja. Turistima će biti dozvoljeno da uđu u Grčku bez negativnog testa na COVID-19 ili obaveznog karantina kada se međunarodni letovi ponovo pokrenu 1. jula, prenosi Juronjuz.

Bugarska je najavila otvaranje granice sa Srbijom i Grčkom od 1. juna.

Hrvatska je ponovo otvorila svoju granicu sa Slovenijom sredinom maja, a 29. maja bi trebalo da učini to isto sa Austrijom, Češkom, Mađarskom i Slovačkom.

Mađarska je otvorila granice s Rumunijom, a od srijede ih otvara sa Slovačkom i Češkom, ali s ograničenjima.

Italija planira da ponovo otvori svoje granice 3. juna za građane EU, Velike Britanije, šengenskog prostora, Andore i Monaka.

Španija će ponovo otvoriti granice za turiste 1. jula.

Francuske granice ostaju zatvorene najmanje do 15. juna, osim za građane EU koji imaju prebivalište u Francuskoj, sezonske radnike i građane EU koji rade u Francuskoj.

U Njemačkoj provjere na granici s Austrijom, Švajcarskom, Francuskom i Danskom i za putnike koji dolaze avionom iz Italije i Španije ostaju na snazi do 15. juna.

Granice Velike Britanije su trenutno otvorene. Od 8. juna posjetioci iz inostranstva biće u karantinu u trajanju od 14 dana.

Austrija planira da u potpunosti otvori svoju granicu sa Njemačkom 15. juna.

Češka je 26. maja otvorila granice sa Njemačkom i Austrijom, a od 27. maja sa Slovačkom i Mađarskom, ali s ograničenjima.

Holandske granice su otvorene za one koji putuju unutar šengenskog prostora, ali se savjetuje izbjegavanje svih putovanja koja nisu neophodna.

Belgijske granice ostaju zatvorene.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Andric

28.05.2020 08:48

Sto ce reci,ceka se drugi talas,a nisu ispitane sve mogucnosti popustanja,da znamo sta nas stvarno stiti od virusa,a sta ne.A ovo sa granicama je presmijesno,ne znam samo kome pada na pamet ovakva glupost.Pa zasto bi gradjani iz drugih zemalja bili vise zarazeni od domacih gradjana.Samo mi jedno pada na pamet,a to je da neko negdje vjerovatno zna da postoji vise sojeva ovog virusa,i da se tacno zna koji je pogodio koje podrucje,sve ostalo nema nikakve logike sto se tice otvaranja i zatvaranja granica...

ODGOVORITE
Name

Lola

28.05.2020 09:42

Mene interesuje vise kad mozemo putovati sa BiH pasosom u EU kao turisti a da tamo radiomo tri mjeseca.Zna li ko ista o tome ovde se samo pise o god.odmoru kao da nam pare ispadaju uz dzepova a mi puka sirotinja.

ODGOVORITE
Name

NJemac

28.05.2020 11:15

Neces ti da mi radis na crno, ima da te prijavim , jesi li cuo

Name

Lola

28.05.2020 12:05

samo naprjed.

Name

Skeptik

28.05.2020 09:49

Otvaraju granice zbog turizma.

ODGOVORITE
Name

Goran

28.05.2020 13:37

Mene zanima kadcese otvorit granice BiH za strane drzavljane

ODGOVORITE