Око 4000 радника фирми из Италије на принудном одмору

Истраживање је показало да је међу 51 италијанском компанијом у БиХ њих 71 одсто пријавило да је послало раднике на принудни одмор. Прецизније, у питању је чак 3.895 радника.

Босна и Херцеговина 27.05.2020 | 07:29
Око 4000 радника фирми из Италије на принудном одмору

Ситуација изазвана новим вирусом корона имала је снажан негативан утицај и на италијанска предузећа која послују у БиХ, може се закључити на основу презентације коју је јуче организовала Амбасада Италије у Сарајеву.

У питању је онлине презентација амбасадора Николе Минасија и професора Јасмина Хоше са Сцхоол оф Ецономицс анд Бусинесс Универзитета у Сарајеву, на тему "Борба против ковида19: Перспективе италијанских компанија у БиХ".

Учеснике је из Рима поздравио директор Канцеларије за Балкан Министарства иностраних послова Италије Андреа Касконе.

У разговору су представљени резултати студије направљене са италијанским предузећима у БиХ, која упошљавају око 12.000 особа и основа су економске интеграције двију држава са годишњом билатералном трговинском размјеном од око двије милијарде евра.

Поручено је, дакле, да италијанска предузећа у БиХ запошљавају око 12.000 људи и да је веома важно видјети са чим се ове компаније тренутно сусрећу.

У истраживању, које је презентовано, учествовало је 51 предузеће које има јаку везу с Италијом, а већина испитаника реаговала је забринуто због кризе. Како признају, очекују снажан пад прихода.

Компаније су, како је речено на презентацији, истакле недовољан ангажман власти, знатан губитак радних мјеста. Вјерују да власт не предузима одговарајуће и снажне економске нити економскополитичке мјере на пандемију.

Како је наведено, истраживање је показало да је међу 51 компанијом њих 71 одсто пријавило да је послало раднике на принудни одмор. Прецизније, у питању је чак 3.895 радника.

"Такођер, 84,7 одсто испитаних компанија казало је да у овој години очекује пад прихода већи од 20 одсто", казао је Хошо.

Према његовим ријечима, забрињавајући је висок проценат неповјерења и неочекивања које су компаније исказале према локалној, ентитетској и власти на нивоу БиХ, казавши да немају осјећај да им дају значајнију подршку.

Хошо је додао да је велики број компанија исказао неодлучност, немају став или су казали како нису сигурни да је БиХ добро одредиште за улагања.

У извјештају је, иначе, изнесен и низ процената о ставовима компанија. Да ће појава корона кризе утицати на њихове коначне приходе, у потпуности се слаже 66,7 одсто испитаника, донекле се слаже 21,6 одсто, док се 11,8 одсто не слаже.

Притом, 54,3 одсто испитаних очекује пад прихода већи од 30 одсто, 30,4 одсто учесника у анкети очекује пад прихода између 21 и 30 одсто, док 13 одсто очекује пад између 11 и 20 одсто. Свега 2,2 одсто испитаника очекује пад од један до десет одсто.

Студија је, како је јуче поручено, нагласила како је пандемија тешко погодила сва предузећа у БиХ уз очекивање дуготрајног негативног учинка.

У тим предвиђањима опоравак италијанске економије може имати јак позитиван ефекат на БиХ, али је неопходно боље интегрисати производњу и створити нова радна мјеста примјеном интелигентних мјера.

Компанијама је посебно потребан низ доприноса и пореских реформи како би се олакшао излазак из кризе.

Опоравак ће, како је поручено, бити могућ само побољшањем климе за привлачење нових инвеститора, стварањем повољнијих услова улагањем у јавне ресурсе, попут путева и жељезница, енергије и стручног усавршавања.

Осим представника италијанских предузећа у Босни и Херцеговини, јучерашњој Зоом конференцији присуствовали су новинари из Италије и БиХ и представници Италијанскобосанскохерцеговачке привредне коморе, привредних комора ФБиХ и РС и ФИПА.

Подсјећања ради, Италија је други спољнотрговински партнер БиХ, а раније су званичници оцјењивали да постоји отворен простор за унапређење сарадње.

(Независне новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ДД

27.05.2020 06:08

Вецина Европски фирми је дала отказе радницина, а радили су И то су урадили да би повукли средства од дрзаве.То исто раде И Талијани, а касније све врате на посао, то поуздано знам из прве руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овулација

27.05.2020 06:20

Ово је погодан тренутак за развој привреде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

27.05.2020 07:05

Колико смо годинама слушали: стране инвестиције, стране фирме купиле наше, страни капитал...

ОДГОВОРИТЕ