Пашалић: У развој повртарства уложено милион и по марака

Најбоље пласирани новац  у пољопривреду је онај за капиталне инвестиције, као што је набавка трактора, прикључака, изградња објеката и система за наводњавање. Ово је изјавио ресорни министар Борис Пашалић, који је данас посјетио  газдинство  Николе Лакића у лијевчанском селу  Кукуље, којем  је Министарство  пољопривреде  помогло са 30 одсто средстава за набавку  опреме за  повртарску производњу.

Република Српска 25.05.2020 | 22:22
Пашалић: У развој повртарства уложено милион и по марака

Пашалић је посебно нагласио да је министарство у прошлој години само за  подстицај  повртарства уложило 1,5 милион конвертибилних марака.  Као примјер  оправданости  оваквог опредјељења  он је  истакао породицу Николе Лакића, агронома, који  одлучио  да након факултета  и компаније у којој је радио ипак остане у свом  селу и посвети  производњи хране.

А Кукуљчани су били  препознатљиви  по производњи поврћа и у бившој Југославији. Николин отац Драго  каже да се по дању радило, а ноћи  пуним тамићем ишло  на пијаце у Загреб, па и Љубљану.

Породица Лакић се традиционално бави производњом поврћа  на осам хектара плодних лијевчанских  ораница. Као стручњак у овој области, Никола користи најсавременија агротехнолошка достигнућа и повољне агроеколошке услове и резултати не изостају.  У првом плану је рани купус и  зелена салата. Годишње  тржишту испоручи око 500 тона поврћа и један је од највећих производјача  у Кукуљама и шире.

„Имам тржиште, углавном су то трговински  центри,  јер поклањам  велику пажњу здравственој исправности и квалитету  производа“, каже Никола. Он изражава захвалност  за подршку од стране  ресорног  министарства.

„Примјеном науке и коришћењем савремене механизације и опреме,  доказано је да се и код нас  на истим површинама  може постићи више, боље и квалитетније“, казао је  министар  Пашалић.

Ипак,  значајну подршку  кроз подстицаје има  мањи број пољопривредника, углавном  они који ионако економски добро стоје . Већина малих газдинстава нема материјалну основу  за инвестирање у набавку машина, опреме   и изградњу објеката, што је услов за  добијање подстицаја.  Или, како  кажу, „дај ономе ко има, а ко нема  тај остаје кратких рукава“. 

(БН/С.К.)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Спаце Лорд

25.05.2020 20:28

Један од посљедњих нормалних људи у СНСД. Чудо да је уопште нормалан човјек именован на неку позицију. Кад видиш Сташу, Лејлу, Сребренку, Ђокића..

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

26.05.2020 05:48

Можда и јесте нешто мало нормалнији али је ненормално хвалити се са уложених 1,5 милиона КМ у повртарство РС а само је насљедник "великог баје" добио 3 мил. КМ , 'нако , да се не дрогира. То је био само почетак а колико је укупно вођин малишан добио све до данас , укључујући и "Про-Интер" , могли су сваком повртару обезбједити апсолутно све за производњу па чак и роботе који би , умјесто њих , чучали и плијевили повртњаке. Сада , када ово написах , некако и сам сумњам у прву реченицу?

Name

Миркан

26.05.2020 06:29

Слажем се,лик је ок и види се да зна свој посао.У овој СНСД гарнитури један од ријетких ако не и једини способан.

Name

Зоран БЛ

25.05.2020 22:55

Браво за тог младог Николу. Такве људе држава треба подржати! А и Кукуље је добар примјер села које се не предаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министре

26.05.2020 02:48

Требао си у родни Целинац да одес и неког да изрекламирас,не сливају се бас сви потоци и воде у Лијевце, бем ти Лијевце висе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

26.05.2020 03:46

Ето циме се поноси министар, али није то ни цудно, какав је ниво компетентности цитава влада, а и оне прије ње,...заборавим да њихове партијске колеге, функционери пресијецају врпцу и кад се изгради крузни ток у неком насељу. Нормалне земље о подстицајима и не пису, то се подразумијева, а јос мање о тракторима и другим средствима за рад, то је несто нормално да пољопривредници могу купити, код нас це се јос мало поцети стампати билтен, кад је неко насадио квоцку и колико се крава отелило

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Цињеница

26.05.2020 07:12

Сто би се рекло: у сриду! У недостатку цињеница, овдје је све само пропаганда, пропаганда, пропаганда...

Name

Бранко

26.05.2020 04:53

Кад тај изноз буде 150 милиона онда се сликајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оле

26.05.2020 07:11

РС ће морати више улагати у пољопривреду ако себи жели добро. Симболична су то средства , а још горе је да се помаже селективно тј само подобне. Имамо природне ресурсе да произведемо храну за три пута више становништва. Увозимо све и свашта , воду , млијеко, месо итд... Важнији су нам велики трговачки ланци од домаћих малих произвођача. Накарадна политика према сељацима је иселила наша села. Не треба измишљати топлу воду. Само се угледати на земље које издвајају знатна средства као стимуланс произвођачима хране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзони

26.05.2020 10:21

Иста колицина новца је улозена у порвртларство РС колико бајин мали потроси годисње на аута, гардеробу и остале баханалије!

ОДГОВОРИТЕ