Pašalić: U razvoj povrtarstva uloženo milion i po maraka

Najbolje plasirani novac  u poljoprivredu je onaj za kapitalne investicije, kao što je nabavka traktora, priključaka, izgradnja objekata i sistema za navodnjavanje. Ovo je izjavio resorni ministar Boris Pašalić, koji je danas posjetio  gazdinstvo  Nikole Lakića u lijevčanskom selu  Kukulje, kojem  je Ministarstvo  poljoprivrede  pomoglo sa 30 odsto sredstava za nabavku  opreme za  povrtarsku proizvodnju.

Republika Srpska 25.05.2020 | 22:22
Pašalić: U razvoj povrtarstva uloženo milion i po maraka

Pašalić je posebno naglasio da je ministarstvo u prošloj godini samo za  podsticaj  povrtarstva uložilo 1,5 milion konvertibilnih maraka.  Kao primjer  opravdanosti  ovakvog opredjeljenja  on je  istakao porodicu Nikole Lakića, agronoma, koji  odlučio  da nakon fakulteta  i kompanije u kojoj je radio ipak ostane u svom  selu i posveti  proizvodnji hrane.

A Kukuljčani su bili  prepoznatljivi  po proizvodnji povrća i u bivšoj Jugoslaviji. Nikolin otac Drago  kaže da se po danju radilo, a noći  punim tamićem išlo  na pijace u Zagreb, pa i Ljubljanu.

Porodica Lakić se tradicionalno bavi proizvodnjom povrća  na osam hektara plodnih lijevčanskih  oranica. Kao stručnjak u ovoj oblasti, Nikola koristi najsavremenija agrotehnološka dostignuća i povoljne agroekološke uslove i rezultati ne izostaju.  U prvom planu je rani kupus i  zelena salata. Godišnje  tržištu isporuči oko 500 tona povrća i jedan je od najvećih proizvodjača  u Kukuljama i šire.

„Imam tržište, uglavnom su to trgovinski  centri,  jer poklanjam  veliku pažnju zdravstvenoj ispravnosti i kvalitetu  proizvoda“, kaže Nikola. On izražava zahvalnost  za podršku od strane  resornog  ministarstva.

„Primjenom nauke i korišćenjem savremene mehanizacije i opreme,  dokazano je da se i kod nas  na istim površinama  može postići više, bolje i kvalitetnije“, kazao je  ministar  Pašalić.

Ipak,  značajnu podršku  kroz podsticaje ima  manji broj poljoprivrednika, uglavnom  oni koji ionako ekonomski dobro stoje . Većina malih gazdinstava nema materijalnu osnovu  za investiranje u nabavku mašina, opreme   i izgradnju objekata, što je uslov za  dobijanje podsticaja.  Ili, kako  kažu, „daj onome ko ima, a ko nema  taj ostaje kratkih rukava“. 

(BN/S.K.)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Space Lord

25.05.2020 20:28

Jedan od poslJednjih normalnih ljudi u SNSD. Čudo da je uopšte normalan čovjek imenovan na neku poziciju. Kad vidiš Stašu, Lejlu, Srebrenku, Đokića..

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

26.05.2020 05:48

Можда и јесте нешто мало нормалнији али је ненормално хвалити се са уложених 1,5 милиона КМ у повртарство РС а само је насљедник "великог баје" добио 3 мил. КМ , 'нако , да се не дрогира. То је био само почетак а колико је укупно вођин малишан добио све до данас , укључујући и "Про-Интер" , могли су сваком повртару обезбједити апсолутно све за производњу па чак и роботе који би , умјесто њих , чучали и плијевили повртњаке. Сада , када ово написах , некако и сам сумњам у прву реченицу?

Name

Mirkan

26.05.2020 06:29

Slažem se,lik je ok i vidi se da zna svoj posao.U ovoj SNSD garnituri jedan od rijetkih ako ne i jedini sposoban.

Name

Zoran BL

25.05.2020 22:55

Bravo za tog mladog Nikolu. Takve ljude država treba podržati! A i Kukulje je dobar primjer sela koje se ne predaje.

ODGOVORITE
Name

Ministre

26.05.2020 02:48

Trebao si u rodni Celinac da odes i nekog da izreklamiras,ne slivaju se bas svi potoci i vode u Lijevce, bem ti Lijevce vise....

ODGOVORITE
Name

Cinjenica

26.05.2020 03:46

Eto cime se ponosi ministar, ali nije to ni cudno, kakav je nivo kompetentnosti citava vlada, a i one prije nje,...zaboravim da njihove partijske kolege, funkcioneri presijecaju vrpcu i kad se izgradi kruzni tok u nekom naselju. Normalne zemlje o podsticajima i ne pisu, to se podrazumijeva, a jos manje o traktorima i drugim sredstvima za rad, to je nesto normalno da poljoprivrednici mogu kupiti, kod nas ce se jos malo poceti stampati bilten, kad je neko nasadio kvocku i koliko se krava otelilo

ODGOVORITE
Name

Re Cinjenica

26.05.2020 07:12

Sto bi se reklo: u sridu! U nedostatku cinjenica, ovdje je sve samo propaganda, propaganda, propaganda...

Name

Branko

26.05.2020 04:53

Kad taj iznoz bude 150 miliona onda se slikajte.

ODGOVORITE
Name

Ole

26.05.2020 07:11

RS će morati više ulagati u poljoprivredu ako sebi želi dobro. Simbolična su to sredstva , a još gore je da se pomaže selektivno tj samo podobne. Imamo prirodne resurse da proizvedemo hranu za tri puta više stanovništva. Uvozimo sve i svašta , vodu , mlijeko, meso itd... Važniji su nam veliki trgovački lanci od domaćih malih proizvođača. Nakaradna politika prema seljacima je iselila naša sela. Ne treba izmišljati toplu vodu. Samo se ugledati na zemlje koje izdvajaju znatna sredstva kao stimulans proizvođačima hrane.

ODGOVORITE
Name

Dzoni

26.05.2020 10:21

Ista kolicina novca je ulozena u porvrtlarstvo RS koliko bajin mali potrosi godisnje na auta, garderobu i ostale bahanalije!

ODGOVORITE