Више закона у припреми из области образовања

Влада РС на данашњој сједници донијела је више приједлога закона о којима би у наредном периоду требало да расправља Парламент Српске. 

Република Српска 22.05.2020 | 17:28
Више закона у припреми из области образовања

На приједлог Министарства просвјете и културе РС, Влада РС усвојила је приједлоге три закона из области образовања, који ће по хитном поступку бити упућени у Народну скупштину Републике Српске.

Приједлози три нова закона из области образовања у Српској односе се на предшколско, основно и средње образовање. Приједлог закона о предшколском образовању предвиђа да се у мање развијеним општинама које немају установе овог типа формирају посебне организационе јединице у склопу Центра за социјални рад у тим мјестима.

Као најважнију ставку новог закона, из Министарства подвлаче:

„Овим законом прописујемо мјере бесплатног похађања предшколских установа за дјецу са потешкоћама у развоју, као и за дјецу без родитељског старања. Оно што је важно јесте да ће Република Српска обезбиједити ова средства, а исто тако ово је дио популационих мјера које усваја Република.“, каже министар просвјете и културе РС Наталија Тривић.

Измјенама закона у основном образовању створен је правни основ за доношење Правилника о стандардима квалитета уџбеника у Републици Српској, као и Правилника о стандардима рада педагога, психолога, социјалног радника и дефектолога у васпитно-образовним установама Српске. Правилник о стандардима квалитета уџбеника у Републици Српској важиће и за измјене Закона о средњем образовању и васпитању. Измјене су се односиле на средње школе и средње стручне школе, гдје ће у првом плану бити практична настава.

„Ми смо прописали да се практична настава код послодавца која је већ била примијењена кроз пројекат и од текуће школске године, да се она одвија до 25% у оквирима компаније послодавца у односу на укупну практичну наставу која је дефинисана у самим школама. Такође смо увели дефинисање ментора као лица које одређује послодавац који уређује практичну наставу који у радном односу код послодавца има положен испит за ментора“, истиче Тривићева.

Министарство просвјете радило је на томе да се са измјенама у образовању крене већ од школске 2020/2021. године. На 72. сједници, Влада Републике Српске утврдила је и Приједлог закона о остваривању права на бесплатну правну помоћ у Републици Српској. Усвојен и Стратешки план за сарадњу са дијаспором, гдје је задужено Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу да, у сарадњи  са  надлежним  институцијама, изради Акциони план за реализацију Стратешког плана за сарадњу са дијаспором за период 2020–2024. година.

Влада Републике Српске донијела је и Одлуку о прихватању донаторских средстава Инвестиционог фонда за западни Балкан (WБИФ) у износу од 6.800.000,00 евра за финансирање пројекта изградње прекограничног моста у Градишки.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Каурин

22.05.2020 15:35

Спонзорима о просвети!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

22.05.2020 19:37

Хоце ли бити бесплатне књиге за родитеље који имају троје дјеце????????

Name

Градиска

22.05.2020 19:37

О томе се уцутали!!!!