Više zakona u pripremi iz oblasti obrazovanja

Vlada RS na današnjoj sjednici donijela je više prijedloga zakona o kojima bi u narednom periodu trebalo da raspravlja Parlament Srpske. 

Republika Srpska 22.05.2020 | 17:28
Više zakona u pripremi iz oblasti obrazovanja

Na prijedlog Ministarstva prosvjete i kulture RS, Vlada RS usvojila je prijedloge tri zakona iz oblasti obrazovanja, koji će po hitnom postupku biti upućeni u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Prijedlozi tri nova zakona iz oblasti obrazovanja u Srpskoj odnose se na predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Prijedlog zakona o predškolskom obrazovanju predviđa da se u manje razvijenim opštinama koje nemaju ustanove ovog tipa formiraju posebne organizacione jedinice u sklopu Centra za socijalni rad u tim mjestima.

Kao najvažniju stavku novog zakona, iz Ministarstva podvlače:

„Ovim zakonom propisujemo mjere besplatnog pohađanja predškolskih ustanova za djecu sa poteškoćama u razvoju, kao i za djecu bez roditeljskog staranja. Ono što je važno jeste da će Republika Srpska obezbijediti ova sredstva, a isto tako ovo je dio populacionih mjera koje usvaja Republika.“, kaže ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić.

Izmjenama zakona u osnovnom obrazovanju stvoren je pravni osnov za donošenje Pravilnika o standardima kvaliteta udžbenika u Republici Srpskoj, kao i Pravilnika o standardima rada pedagoga, psihologa, socijalnog radnika i defektologa u vaspitno-obrazovnim ustanovama Srpske. Pravilnik o standardima kvaliteta udžbenika u Republici Srpskoj važiće i za izmjene Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju. Izmjene su se odnosile na srednje škole i srednje stručne škole, gdje će u prvom planu biti praktična nastava.

„Mi smo propisali da se praktična nastava kod poslodavca koja je već bila primijenjena kroz projekat i od tekuće školske godine, da se ona odvija do 25% u okvirima kompanije poslodavca u odnosu na ukupnu praktičnu nastavu koja je definisana u samim školama. Takođe smo uveli definisanje mentora kao lica koje određuje poslodavac koji uređuje praktičnu nastavu koji u radnom odnosu kod poslodavca ima položen ispit za mentora“, ističe Trivićeva.

Ministarstvo prosvjete radilo je na tome da se sa izmjenama u obrazovanju krene već od školske 2020/2021. godine. Na 72. sjednici, Vlada Republike Srpske utvrdila je i Prijedlog zakona o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u Republici Srpskoj. Usvojen i Strateški plan za saradnju sa dijasporom, gdje je zaduženo Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju da, u saradnji  sa  nadležnim  institucijama, izradi Akcioni plan za realizaciju Strateškog plana za saradnju sa dijasporom za period 2020–2024. godina.

Vlada Republike Srpske donijela je i Odluku o prihvatanju donatorskih sredstava Investicionog fonda za zapadni Balkan (WBIF) u iznosu od 6.800.000,00 evra za finansiranje projekta izgradnje prekograničnog mosta u Gradiški.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kaurin

22.05.2020 15:35

Sponzorima o prosveti!??

ODGOVORITE
Name

Hm

22.05.2020 19:37

Hoce li biti besplatne knjige za roditelje koji imaju troje djece????????

Name

Gradiska

22.05.2020 19:37

O tome se ucutali!!!!