ЦИК БиХ до сутра чека новац од Савјета министара

Централна изборна комисија БиХ је на данашњој сједници закључила да наставља проводити све активности у вези одржавањем локалних избора док не добију мишљење Агенције за јавне набавке о томе да ли могу расписати јавне тендере без обзира на то што још нису осигурана средства те док не виде исход сутрашње сједнице Савјета министара БиХ.

Босна и Херцеговина 20.05.2020 | 14:10
ЦИК БиХ до сутра чека новац од Савјета министара

Предсједница ЦИК-а Вања Бјелица-Прутина казала је како постоји могућност да ће Савјет министара БиХ на сутрашњој сједници донијети посебну одлуку о осигурању средстава за одржавање локалних избора БиХ, али да се поставља питање да ли ће стићи обавити све што је потребно на вријеме.

"Без финансијских средстава нема провођења локалних избора, али истиче рок од 15 дана предвиђен изборним законом у петак. Уколико средства буду осигурана сутра или у петак поставља се питање да ли ЦИК може провеси потупак јавних набавки како би имала осигуране услове за одржавање локалих избора 4.10.", казала је Бјелица-Прутина.

Додала је како ће имати и проблем с тим што се листићи шаљу поштанским путем који је сада због пандемије отежан. Из свих пошта су им то потврдили и казали како је цијена поштанског саобраћаја сада драстично повећана.

Навела је и то да сами раде у смањеном обиму због пандемије.

Истакла је како је већина држава због пандемије отказала изборе. Што се тиче упутства за провођење избора, казала је да га нису могли донијети јер су још на снази епидемиолошке мјере.

Елвира Бундало, шефица Сектора за финанцијске и оперативне послове ЦИК-а, навела је у образложењу како су слали више дописа у периоду од јануара до априла надлежним институцијама тражећи састанке с њима како би утврдили да ли су средства за одржавање избора осигурана.

Задњу информацију коју имају јесте да буџет још није усвојен, а да не могу користити средства из текућих буџетских резерви јер је њима потребно око четири милиона КМ, а у резревама имају 3.424.000 КМ.

"За покретање јавних набавки било је неопходно донијети план набавки најкасније 60 дана од усвајања буџета, а тај буџет није усвојен 31.12. када је требао бити усвојен", казала је Бундало.

Додала је како од момента објаве Тендера за гласачке листиче и остале услуге до коначне реализације уговора потребно 170 дана.

"Врло тешко је рећи да би ми то могли раније с мање дана реализовати јер је ово веома компликован и сложен процес међународног платног разреда. Најмање 65 дана треба од објаве до потписивање уговора, а од уговора тек кад се потпише онда иде наруџба папира који је са заштитом", казала је Бундало.

На сједници је истакнуто како су припремили обрасце ПП1 и ПП2 те детаљно навели ставке и износ потребних средстава међу којима је и запошљавње 57 особа на уговор о дјелу истакнувши да је то потревно да би могли извршити све обавезе на вријеме. За ову ставку нису навели износ средстава.

Највише се издаваја на штампање листића, око 1,2 милиона КМ и око 600.000 КМ за поштанске услуге.

Ирена Хаџиабдић казала је како су урадили све по закону до сада. На оптужбе и поређење ситуације са 2012. годином, навела је како је ЦИК тада расписао тендер на вријеме те да тада није било могуће уложити жалбу на тендерске процедуре, а сада јесте.

"Имали смо међуентитетску сарадњу и састанке с надлежнима, а буџет је усвојен у једном од домова. Оптужбе да изговор да нема новца није тачан јер премо четири милиона КМ има осигурано на нивоу општина, морам рећи да су та средства намијењена за дан избора и односи се на накнаде бирачких одбора и материјалне трошкове. Ми тај новац не можемо преусмјерити за припремне активности", казала је Хаџиабдић.

Додала је да немају законско упориште да чекају те да требају искористити законске могућности и одгоде изборе, али не на неодређено вријеме.

"Све и да смо имали средства питање је како би то све изгледало и да ли бисмо могли објавити тендер с обзиром на ситуацију", казала је Хаџиабдић.

Из ЦИК-а је речено како ће бити потребно планирата и додатна средстава како би се осигирале све епидемиолошке мјере на гласачким мјестима због епидемије.

"Не можемо подлећи било каквих притисцима, ми морамо испоштовати рокове предвиђене законом", казала је Бјелица-Прутина коментирајући политичке притиске којима су изложени током протеклог периода. 

(Н1)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

АТЛАНТИДА

20.05.2020 13:25

Пуно среће у будућем раду,имате страшне "Вукове"с друге стране,који само чекају један ваш кикс да вас "пождеру"за кратко време. Зато,ако треба код припреме ,консултујте најбоље правнике(адвокате)како неби направили ни мали кикс,јер би били пометени са сцене.!Кратко је време за све припреме,морате се припремити у пуном капацитету за све што је потребно за локалне изборе...чак и ако се буду морали продужити за мјесец дана или неке друге варијанте....

ОДГОВОРИТЕ
Name

123

20.05.2020 14:01

ИМАТЕ И ВИ ПРАВО ТРАЗИТИ КРЕТИТ ОД ММФ..А ВЕЦ ГА ИМАТЕ.. ТО ЈЕ ДОБРО ЗА ЦИЈЕЛИ СВИЈЕТ. ГЛАСАЊЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абстинент

20.05.2020 15:38

Чему избори када је свачији глас једнак.И мој као паметног и онога глупога из странке што урла по митинзима за један сендвич.Онај пјандура из кафане за пар пива гласа ко му плати те пиве.Која сврха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

20.05.2020 15:56

Остало је пуно времена до избора и страх ме је да ће Додик купити и ова два члана ЦИКа,као што је купио и оне претходне.Надам се да је Шаровић знао кога поставља на та мјеста.Видјећемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лудило

20.05.2020 16:45

Не дозволите бурли да уцјењује садашњи ЦИК без својих лопова у ЦИКу.

ОДГОВОРИТЕ