CIK BiH do sutra čeka novac od Savjeta ministara

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici zaključila da nastavlja provoditi sve aktivnosti u vezi održavanjem lokalnih izbora dok ne dobiju mišljenje Agencije za javne nabavke o tome da li mogu raspisati javne tendere bez obzira na to što još nisu osigurana sredstva te dok ne vide ishod sutrašnje sjednice Savjeta ministara BiH.

Bosna i Hercegovina 20.05.2020 | 14:10
CIK BiH do sutra čeka novac od Savjeta ministara

Predsjednica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina kazala je kako postoji mogućnost da će Savjet ministara BiH na sutrašnjoj sjednici donijeti posebnu odluku o osiguranju sredstava za održavanje lokalnih izbora BiH, ali da se postavlja pitanje da li će stići obaviti sve što je potrebno na vrijeme.

"Bez finansijskih sredstava nema provođenja lokalnih izbora, ali ističe rok od 15 dana predviđen izbornim zakonom u petak. Ukoliko sredstva budu osigurana sutra ili u petak postavlja se pitanje da li CIK može provesi potupak javnih nabavki kako bi imala osigurane uslove za održavanje lokalih izbora 4.10.", kazala je Bjelica-Prutina.

Dodala je kako će imati i problem s tim što se listići šalju poštanskim putem koji je sada zbog pandemije otežan. Iz svih pošta su im to potvrdili i kazali kako je cijena poštanskog saobraćaja sada drastično povećana.

Navela je i to da sami rade u smanjenom obimu zbog pandemije.

Istakla je kako je većina država zbog pandemije otkazala izbore. Što se tiče uputstva za provođenje izbora, kazala je da ga nisu mogli donijeti jer su još na snazi epidemiološke mjere.

Elvira Bundalo, šefica Sektora za financijske i operativne poslove CIK-a, navela je u obrazloženju kako su slali više dopisa u periodu od januara do aprila nadležnim institucijama tražeći sastanke s njima kako bi utvrdili da li su sredstva za održavanje izbora osigurana.

Zadnju informaciju koju imaju jeste da budžet još nije usvojen, a da ne mogu koristiti sredstva iz tekućih budžetskih rezervi jer je njima potrebno oko četiri miliona KM, a u rezrevama imaju 3.424.000 KM.

"Za pokretanje javnih nabavki bilo je neophodno donijeti plan nabavki najkasnije 60 dana od usvajanja budžeta, a taj budžet nije usvojen 31.12. kada je trebao biti usvojen", kazala je Bundalo.

Dodala je kako od momenta objave Tendera za glasačke lističe i ostale usluge do konačne realizacije ugovora potrebno 170 dana.

"Vrlo teško je reći da bi mi to mogli ranije s manje dana realizovati jer je ovo veoma komplikovan i složen proces međunarodnog platnog razreda. Najmanje 65 dana treba od objave do potpisivanje ugovora, a od ugovora tek kad se potpiše onda ide narudžba papira koji je sa zaštitom", kazala je Bundalo.

Na sjednici je istaknuto kako su pripremili obrasce PP1 i PP2 te detaljno naveli stavke i iznos potrebnih sredstava među kojima je i zapošljavnje 57 osoba na ugovor o djelu istaknuvši da je to potrevno da bi mogli izvršiti sve obaveze na vrijeme. Za ovu stavku nisu naveli iznos sredstava.

Najviše se izdavaja na štampanje listića, oko 1,2 miliona KM i oko 600.000 KM za poštanske usluge.

Irena Hadžiabdić kazala je kako su uradili sve po zakonu do sada. Na optužbe i poređenje situacije sa 2012. godinom, navela je kako je CIK tada raspisao tender na vrijeme te da tada nije bilo moguće uložiti žalbu na tenderske procedure, a sada jeste.

"Imali smo međuentitetsku saradnju i sastanke s nadležnima, a budžet je usvojen u jednom od domova. Optužbe da izgovor da nema novca nije tačan jer premo četiri miliona KM ima osigurano na nivou opština, moram reći da su ta sredstva namijenjena za dan izbora i odnosi se na naknade biračkih odbora i materijalne troškove. Mi taj novac ne možemo preusmjeriti za pripremne aktivnosti", kazala je Hadžiabdić.

Dodala je da nemaju zakonsko uporište da čekaju te da trebaju iskoristiti zakonske mogućnosti i odgode izbore, ali ne na neodređeno vrijeme.

"Sve i da smo imali sredstva pitanje je kako bi to sve izgledalo i da li bismo mogli objaviti tender s obzirom na situaciju", kazala je Hadžiabdić.

Iz CIK-a je rečeno kako će biti potrebno planirata i dodatna sredstava kako bi se osigirale sve epidemiološke mjere na glasačkim mjestima zbog epidemije.

"Ne možemo podleći bilo kakvih pritiscima, mi moramo ispoštovati rokove predviđene zakonom", kazala je Bjelica-Prutina komentirajući političke pritiske kojima su izloženi tokom proteklog perioda. 

(N1)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ATLANTIDA

20.05.2020 13:25

Puno sreće u budućem radu,imate strašne "Vukove"s druge strane,koji samo čekaju jedan vaš kiks da vas "požderu"za kratko vreme. Zato,ako treba kod pripreme ,konsultujte najbolje pravnike(advokate)kako nebi napravili ni mali kiks,jer bi bili pometeni sa scene.!Kratko je vreme za sve pripreme,morate se pripremiti u punom kapacitetu za sve što je potrebno za lokalne izbore...čak i ako se budu morali produžiti za mjesec dana ili neke druge varijante....

ODGOVORITE
Name

123

20.05.2020 14:01

IMATE I VI PRAVO TRAZITI KRETIT OD MMF..A VEC GA IMATE.. TO JE DOBRO ZA CIJELI SVIJET. GLASANJE..

ODGOVORITE
Name

Abstinent

20.05.2020 15:38

Čemu izbori kada je svačiji glas jednak.I moj kao pametnog i onoga glupoga iz stranke što urla po mitinzima za jedan sendvič.Onaj pjandura iz kafane za par piva glasa ko mu plati te pive.Koja svrha.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

20.05.2020 15:56

Ostalo je puno vremena do izbora i strah me je da će Dodik kupiti i ova dva člana CIKa,kao što je kupio i one prethodne.Nadam se da je Šarović znao koga postavlja na ta mjesta.Vidjećemo.

ODGOVORITE
Name

ludilo

20.05.2020 16:45

Ne dozvolite burli da ucjenjuje sadašnji CIK bez svojih lopova u CIKu.

ODGOVORITE