Посланици данас о избору судија Уставног суда

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас ће, у наставку јучерашње прекинуте сједнице, разматрати Приједлог закона о избору судија Уставног суда Босне и Херцеговине које је претходно бирао предсједник Европског суда за људска права.

Босна и Херцеговина 20.05.2020 | 07:23
Посланици данас о избору судија Уставног суда

Тај закон предложили су посланици: Небојша Радмановић, Сњежана Новаковић-Бурсаћ, Ненад Стевандић, Ненад Нешић, Јаков Галић, Обрен Петровић, Драган Богданић, Сања Вулић, Љубица Миљановић, Борјана Кришто, Никола Ловриновић, Мијо Матановић, Предраг Кожул и Даријана Филиповић.

Уставноправна комисија Представничког дома ПСБиХ није утврдила усаглашеност с Уставом и правним системом БиХ, нити је подржала принципе предложеног закона, којим се поближе уређује поступак избора судаца Уставног суда БиХ које је претходно бирао предсједник Европског суда за људска права, те престанак мандата тројице судаца страних држављана које је изабрао предсједник Европског суда за људска права.

Тим законским приједлогом дефинисано је да се за судца Уставног суда бира држављанин Босне и Херцеговине с правом гласа који је истакнути правник високог моралног угледа.

Наведено је да се избор домаћих судаца проводи тако што Предсједништво БиХ именује три домаћа ду Уставни суд, и то два из Федерације БиХ и једног из Републике Српске. Именоване суце од Предсједништва БиХ потврђује Дом народа Парламентаме скупштине БиХ натполовичном већином у сваком клубу конститутивних народа.

Изабрани суци су припадници различитих народа, а тројици страних судаца престаје мандат даном ступања на снагу овога закона - наведено је у одредбама предложеног закона.

Замјеница предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ Борјана Кришто (ХДЗБиХ) јуче је у паузи засједања, изјавила новинарима да је по Уставу БиХ, Парламентарна скупштина БиХ била дужна након пет година, односно првог мандата страних судаца које именује предсједник Европског суда за људска права у консултацијама с Предсједништвом, да одлучи који би то био други начин на који ће именовати суце у Уставном суду БиХ.

"Мислим да је то једна порука за БиХ у којој тражимо да БиХ у пуном смислу преузме тај свој капацитет и да буде уистину суверене земља, да у њој домаћи суци одучују о неким најважнијим питањима. Посебно кад је у питању Уставни суд БиХ, имајући у виду да је то корективни чимбеник, или корективни фактор законодавне и извршне власти и одлучује о томе да ли су поједини приједлози закона или закони које усвоји Парламентарна скупштина у сугласности с Уставом БиХ. Вјеројатно и очито да је жеља неких да још увијек, под кринком одређених међународних судаца, доносе одређена рјешења, како они мисле, да су у интересу БиХ", навела је Кришто.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ Денис Звиздић (СДА) казао је новинарима да посланици те странке неће подржати предложени закон.

"Мислим да смо више пута о томе говорили. Да би се подржала било каква промјена мора се промијенити Устав. Уставни суд је чувар уставности и законитости у БиХ. Не постоји могућност, нити парламент може извршити „избацивање“ међународних судија, људи с великим међународним ауторитетом и реномеом у тој области", навео је Звиздић.

По његовим ријечима, да би дошло до било какве промјене која је везана за Уставни суд, мора се промијенити Устав БиХ.

Посланик Мирко Шаровић (СДС) је казао да је став те странке да је много раније требало отворити расправу и покушати доћи до договора о томе да тројицу страних судија замијене домаће судије.

Додао је да „о томе причамо годинама, никада се није озбиљно сјело за преговарачки сто“.

"Сматрам да је можда и ово један од важних тренутака. Стране судије, уколико смо демократска земља и земља која има намјеру да уђе у ЕУ, треба да оду. Мислим да довољно стручњака, експерата, имамо и ми", навео је Шаровић.

Наш став је, додао је он, да тројицу судија треба да бирају парламенти Републике Српске и Федерације БиХ.

Посланик Саша Магазиновић (СДПБиХ) је казао да је противуставан закон на дневном реду, те да је он за „избацивање“ домаћих судија, посебно ових који су „на даљинском управљачу страначких лидера“.

(Фена)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Бањалучанин

20.05.2020 05:48

Кад уђе вирус "Бакир-Милокрад-Драган 19" у Уставни суд, онда је крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.05.2020 06:21

Или ниси процитао или не разумијес. Бакир је протиив предлога укидања страни судија, који предлазу Додик-Цовиц.

Name

сенберац

20.05.2020 06:34

лопов бира лопова судије су изуцили сколу да лазу боснаје била и бице ни царска ни спахијска негоје увек била за подкусуривање истока и запада била република у саставу југе садаје поново тамни вилајет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

20.05.2020 06:41

Не треба бити пуно паметан, и схватити, да странци могу бити у Уставном суду, само у "банана" државама, које немају суверенитет. Али, ако би нам у Уставном суду сутра одлучивале пропалице, попут овог новог Министра за људска права, и остале партијске протуве - онда, не зна се шта је горе? Лопови воде државу а стока гласа за лопове или продаје глас за врећу брашна. Предлагачи знају да измјена закона не може проћи, и само нас мало хебу у мозак, да се забавимо о нечему, док они броје стотине милиона. Баце нам сијена и траве, и кажу, "паси стоко и мучи."

ОДГОВОРИТЕ
Name

фик

20.05.2020 21:38

Паметан цоментар да га има ко процитати

Name

Уставни суд

20.05.2020 06:42

У Уставни суд бира се особа која је "истакнути правник високог моралног угледа", и онда један такав судија Уставног суда ословљава трактористу са "шефе". И ми хоцемо да имамо правну дрзаву??? Требају бити сви странци у Уставном суду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мако

20.05.2020 07:22

Најбољи им је онај сто се фарба.

Name

Мило

20.05.2020 07:06

Кад би се десило да судије уставног суда БиХ бирају Бакир, Милорад,и Драган,то би била катастрофа, Гора и од ковида 19.

ОДГОВОРИТЕ