Poslanici danas o izboru sudija Ustavnog suda

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas će, u nastavku jučerašnje prekinute sjednice, razmatrati Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Bosna i Hercegovina 20.05.2020 | 07:23
Poslanici danas o izboru sudija Ustavnog suda

Taj zakon predložili su poslanici: Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe predloženog zakona, kojim se pobliže uređuje postupak izbora sudaca Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, te prestanak mandata trojice sudaca stranih državljаna koje je izabrao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Tim zakonskim prijedlogom definisano je da se za sudca Ustavnog suda bira državljanin Bosne i Hercegovine s pravom glasa koji je istaknuti pravnik visokog moralnog ugleda.

Navedeno je da se izbor domaćih sudaca provodi tako što Predsjedništvo BiH imenuje tri domaća du Ustavni sud, i to dva iz Federacije BiH i jednog iz Republike Srpske. Imenovane suce od Predsjedništva BiH potvrđuje Dom naroda Parlamentame skupštine BiH natpolovičnom većinom u svakom klubu konstitutivnih naroda.

Izabrani suci su pripadnici različitih naroda, a trojici stranih sudaca prestaje mandat danom stupanja na snagu ovoga zakona - navedeno je u odredbama predloženog zakona.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZBiH) juče je u pauzi zasjedanja, izjavila novinarima da je po Ustavu BiH, Parlamentarna skupština BiH bila dužna nakon pet godina, odnosno prvog mandata stranih sudaca koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava u konsultacijama s Predsjedništvom, da odluči koji bi to bio drugi način na koji će imenovati suce u Ustavnom sudu BiH.

"Mislim da je to jedna poruka za BiH u kojoj tražimo da BiH u punom smislu preuzme taj svoj kapacitet i da bude uistinu suverene zemlja, da u njoj domaći suci odučuju o nekim najvažnijim pitanjima. Posebno kad je u pitanju Ustavni sud BiH, imajući u vidu da je to korektivni čimbenik, ili korektivni faktor zakonodavne i izvršne vlasti i odlučuje o tome da li su pojedini prijedlozi zakona ili zakoni koje usvoji Parlamentarna skupština u suglasnosti s Ustavom BiH. Vjerojatno i očito da je želja nekih da još uvijek, pod krinkom određenih međunarodnih sudaca, donose određena rješenja, kako oni misle, da su u interesu BiH", navela je Krišto.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić (SDA) kazao je novinarima da poslanici te stranke neće podržati predloženi zakon.

"Mislim da smo više puta o tome govorili. Da bi se podržala bilo kakva promjena mora se promijeniti Ustav. Ustavni sud je čuvar ustavnosti i zakonitosti u BiH. Ne postoji mogućnost, niti parlament može izvršiti „izbacivanje“ međunarodnih sudija, ljudi s velikim međunarodnim autoritetom i renomeom u toj oblasti", naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, da bi došlo do bilo kakve promjene koja je vezana za Ustavni sud, mora se promijeniti Ustav BiH.

Poslanik Mirko Šarović (SDS) je kazao da je stav te stranke da je mnogo ranije trebalo otvoriti raspravu i pokušati doći do dogovora o tome da trojicu stranih sudija zamijene domaće sudije.

Dodao je da „o tome pričamo godinama, nikada se nije ozbiljno sjelo za pregovarački sto“.

"Smatram da je možda i ovo jedan od važnih trenutaka. Strane sudije, ukoliko smo demokratska zemlja i zemlja koja ima namjeru da uđe u EU, treba da odu. Mislim da dovoljno stručnjaka, eksperata, imamo i mi", naveo je Šarović.

Naš stav je, dodao je on, da trojicu sudija treba da biraju parlamenti Republike Srpske i Federacije BiH.

Poslanik Saša Magazinović (SDPBiH) je kazao da je protivustavan zakon na dnevnom redu, te da je on za „izbacivanje“ domaćih sudija, posebno ovih koji su „na daljinskom upravljaču stranačkih lidera“.

(Fena)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Banjalučanin

20.05.2020 05:48

Kad uđe virus "Bakir-Milokrad-Dragan 19" u Ustavni sud, onda je kraj.

ODGOVORITE
Name

Re

20.05.2020 06:21

Ili nisi procitao ili ne razumijes. Bakir je protiiv predloga ukidanja strani sudija, koji predlazu Dodik-Covic.

Name

senberac

20.05.2020 06:34

lopov bira lopova sudije su izucili skolu da lazu bosnaje bila i bice ni carska ni spahijska negoje uvek bila za podkusurivanje istoka i zapada bila republika u sastavu juge sadaje ponovo tamni vilajet

ODGOVORITE
Name

Vuk

20.05.2020 06:41

Ne treba biti puno pametan, i shvatiti, da stranci mogu biti u Ustavnom sudu, samo u "banana" državama, koje nemaju suverenitet. Ali, ako bi nam u Ustavnom sudu sutra odlučivale propalice, poput ovog novog Ministra za ljudska prava, i ostale partijske protuve - onda, ne zna se šta je gore? Lopovi vode državu a stoka glasa za lopove ili prodaje glas za vreću brašna. Predlagači znaju da izmjena zakona ne može proći, i samo nas malo hebu u mozak, da se zabavimo o nečemu, dok oni broje stotine miliona. Bace nam sijena i trave, i kažu, "pasi stoko i muči."

ODGOVORITE
Name

fik

20.05.2020 21:38

Pametan comentar da ga ima ko procitati

Name

Ustavni sud

20.05.2020 06:42

U Ustavni sud bira se osoba koja je "istaknuti pravnik visokog moralnog ugleda", i onda jedan takav sudija Ustavnog suda oslovljava traktoristu sa "šefe". I mi hocemo da imamo pravnu drzavu??? Trebaju biti svi stranci u Ustavnom sudu

ODGOVORITE
Name

Mako

20.05.2020 07:22

Najbolji im je onaj sto se farba.

Name

Milo

20.05.2020 07:06

Kad bi se desilo da sudije ustavnog suda BiH biraju Bakir, Milorad,i Dragan,to bi bila katastrofa, Gora i od kovida 19.

ODGOVORITE