Паника због открића тајних тендера у Федерацији БиХ

Појачано интересовање неколико великих европских компанија за тендерску политику ЕП БИХ, изазвало је праву панику у њеном руководству. Угрожени су дугогодишњи уходани канали намештања тендера. Стога је руководство ЕП БИХ на муци.

Босна и Херцеговина 16.05.2020 | 14:44
Паника због открића тајних тендера у Федерацији БиХ

Према званичним подацима, ЈП Електропривреда БиХ (ЕП БиХ) је у периоду од 2010. до 2019. година, инвестирала 307 милиона КМ у руднике у свом саставу.

У овом процесу евидентиране су и малверзације о којима је већ писано. Ради се о привилегованом наступу појединих компанија у јавним набавкама. Не залазећи у мање набавке опреме, које су такође у милионској вредности, приликом набавки већих вредности запажене су озбиљне злоупотребе.

На пример, указано да је пољска компанија Бецкер Wаркоп СП. з.о.о., испоручила опрему за руднике Какањ из друге руке, односно половну.

Сторија о махинацијама у ЕПБиХ и рудницима наставља се и даље.

На последњем тендеру за набавку опреме механизованог широкочелног комплекса у вриједности 13,7 милиона евра за ЗД РМУ Бреза, понуђачима су 13. марта 2020 враћене неотворене понуде због изјављене жалбе, коју је уложила једна компанија из БИХ, која нема квалификације за тај тендер, а у договору са страном компанијом која је процијенила да јој је угрожена победа.

У случају Рудника Мрамор, ЕП БиХ је приступила манипулисању са тендерском процедуром.

Како? Последњи тендер, у вриједности 21 милион КМ, уопште није био јавно објављен. Поглед на званичан Портал јавних набавки БиХ (www.ејн.гов.ба), показује преглед свих тендера за Рудник Мрамор, од августа 2016. до марта 2020.

Поред мањих набавки машинске опреме, присутан је и тендер број: ЗДР ИО 02-5-140/17- Опрема механизованог широкочелног комплекса и пратећа постројења, уређаји и инсталације у Руднику „Мрамор“, Ревир „Марићи“ ИИ хоризонт за потребе ЗД Рудници „Крека“ д.о.о. Тузла“.

Овај тендер био је прво оглашен на порталу јавних набавки између 3. августа 2017. и 12. децембра 2017. године, али без окончања.

Према доступним информацијама, ЕП БиХ је поново отворила тендер негде у четвртом кварталу 2018. године. Почетком 2019. ЕП БиХ је наводно прогласио чешку компанију Т Мацхинерy као победника, јер се радило о јединој комплетној понуди, и мало испод процијењеног нивоа цена из тендера.

Након тога, један од пољских конкурената уложио је приговор, и тендер је био одложен или отказан, о чему није било јавних информација. 

После неколико мјесеци, ЕП БИХ је поново отворила тендер, или у децембру 2019. или јануару 2020. године, али без јавног оглашавања и без постављања на званичан портал јавних набавки БиХ.

Онда је крајем фебруара објављено је да је датум затварања тендера за механизовани широкочелни комплекс за Рудник Мрамор, 24. фебруар 2020. године, и да је наводно било пет учесника који су доставли понуде.

Како су тих пет наводних учесника сазнали ту набавку?

Јер, тендер вредан 21 милион КМ није био објављен на порталу јавних набавки БИХ, што значи да потенцијални понуђачи нису имали шансу да учествују на тендеру. На њему су учествовали они понуђачи са којима је поступак договаран изван јавности и легалне процедуре, што спада у криминалне радње.

Када су се еминентни европски произвођачи опреме, незадовољни због тајног тендера, обратили ЕП БИХ, контакт особа госпођа Ирма Дајџић их је 27. марта 2020, обавијестила да је тендер објављен у Службеном гласнику број 83, од 20.12.2019. године.

Међутим, у том Службеном гласнику нема ни помена о том тендеру. Произвођачи рударске опреме, регистровани на порталу јавних набавки, упозорили су ЕП БИХ да за сваки нови тендер треба аутоматски да путем е-маила добију обавештење о набавци, у складу са врстом опреме или услуга за које је тендер објављен.

То се у случају тендера за опрему Рудника Мрамор није десило.

Упућени наводе да уствари ЕП БиХ и не управља самостално поступцима јавних набавки, већ то чини у договору са неколико страних лобиста и компанија, који имају одлучујући утицај на њену пословну политику.

Последњих година то је постало сувише очигледно.

Појачано интересовање неколико великих европских компанија за тендерску политику ЕП БИХ, изазвало је праву панику у њеном руководству. Угрожени су дугогодишњи уходани канали намештања тендера. Стога је руководство ЕП БИХ на муци.

Сада разматра како да актуелизује једну од ставки из званичне ''Мисије и визије'' компаније, а то је ''обезбеђење сигурности информација''? Она, последња са листе, ''друштвено одговорно пословање'' још је у другом плану.

Можда би било поштено према грађанима да руководство ЕП БиХ сачини извештај, које компаније су подијелиле колач инвестиционих улагања у задњих десет година, у износу од преко 307 милиона КМ.

Дошло би до занимљивог открића. ЕПБиХ би онда могла да усвоји као своју химну, песму Џонија Штулића ''Пољска је у мом срцу'', или њену практичнију верзију ''Злоти су у моме џепу''.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ПРАВДА

16.05.2020 13:24

БАЊА ЛУКА ЛЕГРО КРИМИНАЛА ПРВИ НА ЉЕСТВИЦИ ПОЛИТИЦАРИ КОЈИ ПРЕКО ДРУГИХ ЛИЦА КОЈИ ЗА ЊИХ ВОДЕ ФИРМЕ КАО НОР ПРОИНТЕР ОНАЈ ДИРЕКТОР БЉУЗГО ЈЕ КОЛАТЕРАЛНА СТЕТА НЕМА ВЕЗЕ СА БИЛО ЦИМ А СВАКИ ПОЛИТИЦАР У РС ИМА БАР ПО ДВЕ ТРИ ТАКВЕ ФИРМЕ . ЗНАЧИ САМО ЗАКОН О ПОРИЈЕКЛУ ИМОВИНЕ И ЕТО НАРОДУ ПАРА И НОРМАЛНОГ ЗИВОТА А ПОЛИТИЦАРИ И КВАЗИ ТАЈКУНИ СВЕ НА РОБИЈУ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРО ЛОЖАЧ

16.05.2020 14:44

Ти си баш неки познавалац стања? Бар прочитај гдје се шта дешава, коме припада и гдје се налази Мрамор, Крека и ЕП БиХ!?

Name

ипе

16.05.2020 13:28

Па уништили смо домаце производјаце,који су радили ту опрему,Енергоинвест и др. компаније јос 2000 године "за шаку долара" управо да би те стране компаније ушле на наше тржисте. Сад кад су поставили своју опрему,теско је иста мијењати,овисни смо од страни компанија за све и трафостанице па до шалтера у стану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако

16.05.2020 13:30

Каква паника " НЕМОЖЕ НАМ НИКО НИШТА "

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.05.2020 14:29

Немозе нам нико ниста тонемо до јаја,,потоп зиви

Name

Митар

16.05.2020 14:28

Срамота , а свако мало рудари страјкују и стално им смањују плате .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

16.05.2020 15:24

Тако се то ради у бољем дијелу БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈО

16.05.2020 16:15

Криминалци на власти су поробили и опљацкали свако свој народ. Ово је за њих све нормално и регуларно. Лоповлуком и криминалом су постали сви милионери, док им народ грца у јаду и бједи. Ста вриједи писати и цитати о њиховим недјелима, кад нам у дрзави ниста не функцинисе, ни судство ни тузиластво итд... никоме нит заста не полазу рацуне. Кад им загусти они само потегну националну угрозеност а народ "стока" неписмена се одма повуце.!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

16.05.2020 17:36

На залост.

Name

Јое

16.05.2020 19:07

Код нас у РС нема ниста тајно,све јавно и транспарентно,уз осмијех и питање:'Да,крадем,па ста?Ста ми мозес?!"На крају иде и правни савјет:"Тузи ме.",а онда слиједи френетицан смијех.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

17.05.2020 04:31

Зашто се не пише о антифашизму хрватског цвијећа, пустите тендере. Шта више глуме ови из Сарајева, праве се да су антифашисти, а у Загребу су молитве за жртве Блајбурга  предводили свештеник Јуре Богдан и имам Загребачке џамије Мерсад еф. Крештић. Фашистима називају само Србе, а ми смо били доказани антифашисти, како партизани тако и краљева војска у отаџбини

ОДГОВОРИТЕ