Panika zbog otkrića tajnih tendera u Federaciji BiH

Pojačano interesovanje nekoliko velikih evropskih kompanija za tendersku politiku EP BIH, izazvalo je pravu paniku u njenom rukovodstvu. Ugroženi su dugogodišnji uhodani kanali nameštanja tendera. Stoga je rukovodstvo EP BIH na muci.

Bosna i Hercegovina 16.05.2020 | 14:44
Panika zbog otkrića tajnih tendera u Federaciji BiH

Prema zvaničnim podacima, JP Elektroprivreda BiH (EP BiH) je u periodu od 2010. do 2019. godina, investirala 307 miliona KM u rudnike u svom sastavu.

U ovom procesu evidentirane su i malverzacije o kojima je već pisano. Radi se o privilegovanom nastupu pojedinih kompanija u javnim nabavkama. Ne zalazeći u manje nabavke opreme, koje su takođe u milionskoj vrednosti, prilikom nabavki većih vrednosti zapažene su ozbiljne zloupotrebe.

Na primer, ukazano da je poljska kompanija Becker Warkop SP. z.o.o., isporučila opremu za rudnike Kakanj iz druge ruke, odnosno polovnu.

Storija o mahinacijama u EPBiH i rudnicima nastavlja se i dalje.

Na poslednjem tenderu za nabavku opreme mehanizovanog širokočelnog kompleksa u vrijednosti 13,7 miliona evra za ZD RMU Breza, ponuđačima su 13. marta 2020 vraćene neotvorene ponude zbog izjavljene žalbe, koju je uložila jedna kompanija iz BIH, koja nema kvalifikacije za taj tender, a u dogovoru sa stranom kompanijom koja je procijenila da joj je ugrožena pobeda.

U slučaju Rudnika Mramor, EP BiH je pristupila manipulisanju sa tenderskom procedurom.

Kako? Poslednji tender, u vrijednosti 21 milion KM, uopšte nije bio javno objavljen. Pogled na zvaničan Portal javnih nabavki BiH (www.ejn.gov.ba), pokazuje pregled svih tendera za Rudnik Mramor, od avgusta 2016. do marta 2020.

Pored manjih nabavki mašinske opreme, prisutan je i tender broj: ZDR IO 02-5-140/17- Oprema mehanizovanog širokočelnog kompleksa i prateća postrojenja, uređaji i instalacije u Rudniku „Mramor“, Revir „Marići“ II horizont za potrebe ZD Rudnici „Kreka“ d.o.o. Tuzla“.

Ovaj tender bio je prvo oglašen na portalu javnih nabavki između 3. avgusta 2017. i 12. decembra 2017. godine, ali bez okončanja.

Prema dostupnim informacijama, EP BiH je ponovo otvorila tender negde u četvrtom kvartalu 2018. godine. Početkom 2019. EP BiH je navodno proglasio češku kompaniju T Machinery kao pobednika, jer se radilo o jedinoj kompletnoj ponudi, i malo ispod procijenjenog nivoa cena iz tendera.

Nakon toga, jedan od poljskih konkurenata uložio je prigovor, i tender je bio odložen ili otkazan, o čemu nije bilo javnih informacija. 

Posle nekoliko mjeseci, EP BIH je ponovo otvorila tender, ili u decembru 2019. ili januaru 2020. godine, ali bez javnog oglašavanja i bez postavljanja na zvaničan portal javnih nabavki BiH.

Onda je krajem februara objavljeno je da je datum zatvaranja tendera za mehanizovani širokočelni kompleks za Rudnik Mramor, 24. februar 2020. godine, i da je navodno bilo pet učesnika koji su dostavli ponude.

Kako su tih pet navodnih učesnika saznali tu nabavku?

Jer, tender vredan 21 milion KM nije bio objavljen na portalu javnih nabavki BIH, što znači da potencijalni ponuđači nisu imali šansu da učestvuju na tenderu. Na njemu su učestvovali oni ponuđači sa kojima je postupak dogovaran izvan javnosti i legalne procedure, što spada u kriminalne radnje.

Kada su se eminentni evropski proizvođači opreme, nezadovoljni zbog tajnog tendera, obratili EP BIH, kontakt osoba gospođa Irma Dajdžić ih je 27. marta 2020, obavijestila da je tender objavljen u Službenom glasniku broj 83, od 20.12.2019. godine.

Međutim, u tom Službenom glasniku nema ni pomena o tom tenderu. Proizvođači rudarske opreme, registrovani na portalu javnih nabavki, upozorili su EP BIH da za svaki novi tender treba automatski da putem e-maila dobiju obaveštenje o nabavci, u skladu sa vrstom opreme ili usluga za koje je tender objavljen.

To se u slučaju tendera za opremu Rudnika Mramor nije desilo.

Upućeni navode da ustvari EP BiH i ne upravlja samostalno postupcima javnih nabavki, već to čini u dogovoru sa nekoliko stranih lobista i kompanija, koji imaju odlučujući uticaj na njenu poslovnu politiku.

Poslednjih godina to je postalo suviše očigledno.

Pojačano interesovanje nekoliko velikih evropskih kompanija za tendersku politiku EP BIH, izazvalo je pravu paniku u njenom rukovodstvu. Ugroženi su dugogodišnji uhodani kanali nameštanja tendera. Stoga je rukovodstvo EP BIH na muci.

Sada razmatra kako da aktuelizuje jednu od stavki iz zvanične ''Misije i vizije'' kompanije, a to je ''obezbeđenje sigurnosti informacija''? Ona, poslednja sa liste, ''društveno odgovorno poslovanje'' još je u drugom planu.

Možda bi bilo pošteno prema građanima da rukovodstvo EP BiH sačini izveštaj, koje kompanije su podijelile kolač investicionih ulaganja u zadnjih deset godina, u iznosu od preko 307 miliona KM.

Došlo bi do zanimljivog otkrića. EPBiH bi onda mogla da usvoji kao svoju himnu, pesmu Džonija Štulića ''Poljska je u mom srcu'', ili njenu praktičniju verziju ''Zloti su u mome džepu''.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

PRAVDA

16.05.2020 13:24

BANJA LUKA LEGRO KRIMINALA PRVI NA LJESTVICI POLITICARI KOJI PREKO DRUGIH LICA KOJI ZA NJIH VODE FIRME KAO NOR PROINTER ONAJ DIREKTOR BLJUZGO JE KOLATERALNA STETA NEMA VEZE SA BILO CIM A SVAKI POLITICAR U RS IMA BAR PO DVE TRI TAKVE FIRME . ZNAČI SAMO ZAKON O PORIJEKLU IMOVINE I ETO NARODU PARA I NORMALNOG ZIVOTA A POLITICARI I KVAZI TAJKUNI SVE NA ROBIJU .

ODGOVORITE
Name

ПЕРО ЛОЖАЧ

16.05.2020 14:44

Ти си баш неки познавалац стања? Бар прочитај гдје се шта дешава, коме припада и гдје се налази Мрамор, Крека и ЕП БиХ!?

Name

ipe

16.05.2020 13:28

Pa uništili smo domace proizvodjace,koji su radili tu opremu,Energoinvest i dr. kompanije jos 2000 godine "za šaku dolara" upravo da bi te strane kompanije ušle na naše tržiste. Sad kad su postavili svoju opremu,tesko je ista mijenjati,ovisni smo od strani kompanija za sve i trafostanice pa do šaltera u stanu.

ODGOVORITE
Name

Tako

16.05.2020 13:30

Kakva panika " NEMOŽE NAM NIKO NIŠTA "

ODGOVORITE
Name

Re

16.05.2020 14:29

Nemoze nam niko nista tonemo do jaja,,potop zivi

Name

Mitar

16.05.2020 14:28

Sramota , a svako malo rudari strajkuju i stalno im smanjuju plate .

ODGOVORITE
Name

Realno

16.05.2020 15:24

Tako se to radi u boljem dijelu BiH.

ODGOVORITE
Name

JO

16.05.2020 16:15

Kriminalci na vlasti su porobili i opljackali svako svoj narod. Ovo je za njih sve normalno i regularno. Lopovlukom i kriminalom su postali svi milioneri, dok im narod grca u jadu i bjedi. Sta vrijedi pisati i citati o njihovim nedjelima, kad nam u drzavi nista ne funkcinise, ni sudstvo ni tuzilastvo itd... nikome nit zasta ne polazu racune. Kad im zagusti oni samo potegnu nacionalnu ugrozenost a narod "stoka" nepismena se odma povuce.!!!!

ODGOVORITE
Name

Tacno

16.05.2020 17:36

Na zalost.

Name

Joe

16.05.2020 19:07

Kod nas u RS nema nista tajno,sve javno i transparentno,uz osmijeh i pitanje:'Da,kradem,pa sta?Sta mi mozes?!"Na kraju ide i pravni savjet:"Tuzi me.",a onda slijedi frenetican smijeh.

ODGOVORITE
Name

Istina

17.05.2020 04:31

Zašto se ne piše o antifašizmu hrvatskog cvijeća, pustite tendere. Šta više glume ovi iz Sarajeva, prave se da su antifašisti, a u Zagrebu su molitve za žrtve Blajburga  predvodili sveštenik Jure Bogdan i imam Zagrebačke džamije Mersad ef. Kreštić. Fašistima nazivaju samo Srbe, a mi smo bili dokazani antifašisti, kako partizani tako i kraljeva vojska u otadžbini

ODGOVORITE