"Врло лоше је да БиХ затражи помоћ а онда је не искористи"

– Резидентни представник Међународног монетраног фонда (ММФ) у БиХ Ендрју Џуел упозорио је да би нерјешавање проблема у вези са исплатом 330 милиона евра које је ММФ обезбиједио за БиХ могло угрозити њихову будућу финансијску помоћ.

Босна и Херцеговина 16.05.2020 | 13:43
"Врло лоше је да БиХ затражи помоћ а онда је не искористи"

Џуел је истакао да не разумије у потпуности природу проблема са исплатом 330 милиона евра које је ММФ крајем априла пребацио на рачун Централне банке БиХ с обзиром на то да су договорени износи који треба да буду дозначени ентитетима и Брчко дистрикту.

“Заиста је жаљења вриједно да је интервентна помоћ коју је ММФ дозначио прије три седмице још неискориштена. Врло лоше је то да БиХ затражи хитну помоћ, а онда је не искористи”, истакао је Џуел за данашњи “Дневни аваз”.

У писму намјере које је БиХ послала ММФ-у дефинисано је да Федерацији БиХ припада 62 одсто од добијених средстава, а Републици Српској 38 одсто, с тим да оба ентитета одвоје по 0,5 одсто за Брчко дистрикт.

Потписано је да се 50 одсто средстава која припадају ФБиХ расподијеле и кантонима да би одговорили на посљедице епидемије вируса корона, али Савјет министара још није постигао договор о повлачењу средстава Инструмента за брзо финансирање од ММФ-а.

(Срна) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Андриц

16.05.2020 11:55

Дабогда висе ни марке не добили,тј.не узели,јер нико нама то не поклања.Сто мање узмемо,мање цемо врацати,а некако цемо се вец снаци и без тих пара као и сви на овом подруцју...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олала

16.05.2020 13:23

Али они су узели али га недају тамо гдје треба. Вјероватно да заташкају гај изно па га резграбе мођусобом.

Name

ипе

16.05.2020 13:51

Треба исплатити плате у сљедецим институцијама гдје су запослени вецином њихови пулени (част изузецима),али ево их Институције Босне и Хецеговине,институције РС и ФБиХ,Брчко Д.,10 кнатона. Ово су само "јасле" које имају свака министарства. Плус агенција море једно,кад кренес плацати парафизкалне замантати се за ста има све агенција. Значи кеш од ММФ-а иде за ову "братију" горе набројану

Name

Јово

16.05.2020 12:01

Само се питам гдје оде толики новац.Ко га добије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОКРАДЕ СЕ СВЕ

16.05.2020 12:02

Драги господине. Врло је лоше да ви стално на власти одржавате својим аранжманима тптално корумпиране власти, као што су власти у Босни и Херцеговини. Да ми будемо коначно начисто. Није потребан тај ваш назови дипломатски вокабулар,. Фино. И јасно. Овде ова банда покраде све паре које ви дате овој земљи и овим народима,а не њима. Него ајте ви њима реците Доста је више вашег лоповлука и задуживања будућих генерација. Или не дамо паре или ћете наћи начин да контрола утрошка буде драконска. Доста је више игре и ваше и њихове. Па ви својим парама чувате власт гангстера који су овде направили пропаст.Можете ли нам рећи шта је опште смисао тога. Лијеп поздрав од народа и народности Босне и Херцеговине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

16.05.2020 12:29

КОРИСТИЦЕ КАД ДОДЈУ ИЗБОРИ ДА КУПЕ ОВУ ЈЕФТИНУ СИРОТИЊУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АТЛАНТИДА

16.05.2020 12:30

То се чува пред изборе,и још 600 милиона км за РС,стратегија која пали код народа.Тако воде политику три "Мускетара"у БиХ.Какав народ таква ии политика,ништа ново и још уз то комплетна гарнитура међународних институција их подржава...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.05.2020 12:54

Није њима из сазаљења према нама њима је да они виде свога цара у свему томе јер од ти 125 милиона који припадају нама ако је камата 3 %,,требају они на то узет три ипо милиона еура ..А од браце муслимана висе од сест милиона па тоје укупно десетка,то се њма иде за то

ОДГОВОРИТЕ