"Vrlo loše je da BiH zatraži pomoć a onda je ne iskoristi"

– Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetranog fonda (MMF) u BiH Endrju Džuel upozorio je da bi nerješavanje problema u vezi sa isplatom 330 miliona evra koje je MMF obezbijedio za BiH moglo ugroziti njihovu buduću finansijsku pomoć.

Bosna i Hercegovina 16.05.2020 | 13:43
"Vrlo loše je da BiH zatraži pomoć a onda je ne iskoristi"

Džuel je istakao da ne razumije u potpunosti prirodu problema sa isplatom 330 miliona evra koje je MMF krajem aprila prebacio na račun Centralne banke BiH s obzirom na to da su dogovoreni iznosi koji treba da budu doznačeni entitetima i Brčko distriktu.

“Zaista je žaljenja vrijedno da je interventna pomoć koju je MMF doznačio prije tri sedmice još neiskorištena. Vrlo loše je to da BiH zatraži hitnu pomoć, a onda je ne iskoristi”, istakao je Džuel za današnji “Dnevni avaz”.

U pismu namjere koje je BiH poslala MMF-u definisano je da Federaciji BiH pripada 62 odsto od dobijenih sredstava, a Republici Srpskoj 38 odsto, s tim da oba entiteta odvoje po 0,5 odsto za Brčko distrikt.

Potpisano je da se 50 odsto sredstava koja pripadaju FBiH raspodijele i kantonima da bi odgovorili na posljedice epidemije virusa korona, ali Savjet ministara još nije postigao dogovor o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje od MMF-a.

(Srna) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Andric

16.05.2020 11:55

Dabogda vise ni marke ne dobili,tj.ne uzeli,jer niko nama to ne poklanja.Sto manje uzmemo,manje cemo vracati,a nekako cemo se vec snaci i bez tih para kao i svi na ovom podrucju...

ODGOVORITE
Name

Olala

16.05.2020 13:23

Ali oni su uzeli ali ga nedaju tamo gdje treba. Vjerovatno da zataškaju gaj izno pa ga rezgrabe mođusobom.

Name

ipe

16.05.2020 13:51

Treba isplatiti plate u sljedecim institucijama gdje su zaposleni vecinom njihovi puleni (čast izuzecima),ali evo ih Institucije Bosne i Hecegovine,institucije RS i FBiH,Brčko D.,10 knatona. Ovo su samo "jasle" koje imaju svaka ministarstva. Plus agencija more jedno,kad krenes placati parafizkalne zamantati se za sta ima sve agencija. Znači keš od MMF-a ide za ovu "bratiju" gore nabrojanu

Name

Jovo

16.05.2020 12:01

Samo se pitam gdje ode toliki novac.Ko ga dobije?

ODGOVORITE
Name

POKRADE SE SVE

16.05.2020 12:02

Dragi gospodine. Vrlo je loše da vi stalno na vlasti održavate svojim aranžmanima tptalno korumpirane vlasti, kao što su vlasti u Bosni i Hercegovini. Da mi budemo konačno načisto. Nije potreban taj vaš nazovi diplomatski vokabular,. Fino. I jasno. Ovde ova banda pokrade sve pare koje vi date ovoj zemlji i ovim narodima,a ne njima. Nego ajte vi njima recite Dosta je više vašeg lopovluka i zaduživanja budućih generacija. Ili ne damo pare ili ćete naći način da kontrola utroška bude drakonska. Dosta je više igre i vaše i njihove. Pa vi svojim parama čuvate vlast gangstera koji su ovde napravili propast.Možete li nam reći šta je opšte smisao toga. Lijep pozdrav od naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine.

ODGOVORITE
Name

Rale

16.05.2020 12:29

KORISTICE KAD DODJU IZBORI DA KUPE OVU JEFTINU SIROTINJU.

ODGOVORITE
Name

ATLANTIDA

16.05.2020 12:30

To se čuva pred izbore,i još 600 miliona km za RS,strategija koja pali kod naroda.Tako vode politiku tri "Musketara"u BiH.Kakav narod takva ii politika,ništa novo i još uz to kompletna garnitura međunarodnih institucija ih podržava...

ODGOVORITE
Name

Re

16.05.2020 12:54

Nije njima iz sazaljenja prema nama njima je da oni vide svoga cara u svemu tome jer od ti 125 miliona koji pripadaju nama ako je kamata 3 %,,trebaju oni na to uzet tri ipo miliona eura ..A od brace muslimana vise od sest miliona pa toje ukupno desetka,to se njma ide za to

ODGOVORITE