Грађани траже локалне изборе и у граду на Неретви

Неколико десетина активиста и грађана Мостара у знак протеста због нерасписивања локалних избора у овом граду изашло је на улице на позив Удружења грађана "Јер нас се тиче"

Вијести 16.05.2020 | 13:35
Грађани траже локалне изборе и у граду на Неретви

Неколико десетина активиста и грађана Мостара у знак протеста због нерасписивања локалних избора у овом граду изашло је на улице на позив Удружења грађана "Јер нас се тиче", које је посебно заинтересовано за измјештање регионалне депоније са Уборка.

Протестна шетња започела је у Сјеверном Логору, а маршута је ишла преко Аутобуске станице, насеља Царина, преко трга Мусала, до Трга Рондо и назад.

Предсједник Удружења Омер Хујдур у изјави за Анадолу Агенцy навео је да су данашњи скуп и људи око грађанске иницијативе један од ријетких гласова разума у Херцеговини.

“Одавно указујемо на неправилности, прије свега, на бројна кршења закона... Наше власти морају отићи што прије. Ако је могуће до краја године како не бисмо дозволили још четири године мрака и неријешених ситуација. Надам се да ће тако бити. Вјерујем да ће се нашој идеји прикључити и бројни други грађани те одазвати се на наше будуће протесте. Данас протестујемо због одлуке ЦИК-а. Формирали смо мању групу. Хвала и грађанима који су нас подржали”, изјавио је Хујдур те укратко описао шта су активисти радили посљедњих дана, откако су започели радови на ископу нове јаме на депонији.

“Писали смо Федералном министарству околиша, инспектору Салкићу, Градској управи, тражећи одговоре на питања која се односе на нове локације за депонију. Обећано је да ће се расписати тендери за испитивање локација. Видјет ћемо шта ће бити на крају”, додао је Хујдур.

Централна изборна комисија БиХ расписала је локалне изборе у октобру ове године за све градове и опћине у Босни и Херцеговини, осим за Мостар.

Одлуком Уставног суда БиХ из 2012. суспендоване су одредбе Изборног закона БиХ које се односе на вриједност гласа у Мостару, након чега у Парламенту није постигнут договор, због чега до данас у овом граду нису одржани локални избори.

Градоначелник и начелници одјељења од 2012. су у техничком мандату, а буџет се доноси у Парламенту Федерације БиХ. Суд у Стразбуру у октобру прошле године у предмету “Баралија против БиХ“, наложио је да се избори у Мостару морају расписати најдаље шест мјесеци након што судска одлука постане правоснажна.

(Анадолија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Сакаретина од Државе

16.05.2020 12:32

Зар ни после десет година нису расписани избори?Па има ли држава снагу да на цијелој својој територији спроводи закон?Ако нема онда нека каже ово није република него дивљи запад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.05.2020 21:00

Ако буду избори онда цовица нема ни на мапи

Name

ББ

16.05.2020 14:08

Од избора нема ниста, писи пропало

ОДГОВОРИТЕ