Građani traže lokalne izbore i u gradu na Neretvi

Nekoliko desetina aktivista i građana Mostara u znak protesta zbog neraspisivanja lokalnih izbora u ovom gradu izašlo je na ulice na poziv Udruženja građana "Jer nas se tiče"

Vijesti 16.05.2020 | 13:35
Građani traže lokalne izbore i u gradu na Neretvi

Nekoliko desetina aktivista i građana Mostara u znak protesta zbog neraspisivanja lokalnih izbora u ovom gradu izašlo je na ulice na poziv Udruženja građana "Jer nas se tiče", koje je posebno zainteresovano za izmještanje regionalne deponije sa Uborka.

Protestna šetnja započela je u Sjevernom Logoru, a maršuta je išla preko Autobuske stanice, naselja Carina, preko trga Musala, do Trga Rondo i nazad.

Predsjednik Udruženja Omer Hujdur u izjavi za Anadolu Agency naveo je da su današnji skup i ljudi oko građanske inicijative jedan od rijetkih glasova razuma u Hercegovini.

“Odavno ukazujemo na nepravilnosti, prije svega, na brojna kršenja zakona... Naše vlasti moraju otići što prije. Ako je moguće do kraja godine kako ne bismo dozvolili još četiri godine mraka i neriješenih situacija. Nadam se da će tako biti. Vjerujem da će se našoj ideji priključiti i brojni drugi građani te odazvati se na naše buduće proteste. Danas protestujemo zbog odluke CIK-a. Formirali smo manju grupu. Hvala i građanima koji su nas podržali”, izjavio je Hujdur te ukratko opisao šta su aktivisti radili posljednjih dana, otkako su započeli radovi na iskopu nove jame na deponiji.

“Pisali smo Federalnom ministarstvu okoliša, inspektoru Salkiću, Gradskoj upravi, tražeći odgovore na pitanja koja se odnose na nove lokacije za deponiju. Obećano je da će se raspisati tenderi za ispitivanje lokacija. Vidjet ćemo šta će biti na kraju”, dodao je Hujdur.

Centralna izborna komisija BiH raspisala je lokalne izbore u oktobru ove godine za sve gradove i općine u Bosni i Hercegovini, osim za Mostar.

Odlukom Ustavnog suda BiH iz 2012. suspendovane su odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na vrijednost glasa u Mostaru, nakon čega u Parlamentu nije postignut dogovor, zbog čega do danas u ovom gradu nisu održani lokalni izbori.

Gradonačelnik i načelnici odjeljenja od 2012. su u tehničkom mandatu, a budžet se donosi u Parlamentu Federacije BiH. Sud u Strazburu u oktobru prošle godine u predmetu “Baralija protiv BiH“, naložio je da se izbori u Mostaru moraju raspisati najdalje šest mjeseci nakon što sudska odluka postane pravosnažna.

(Anadolija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sakaretina od Države

16.05.2020 12:32

Zar ni posle deset godina nisu raspisani izbori?Pa ima li država snagu da na cijeloj svojoj teritoriji sprovodi zakon?Ako nema onda neka kaže ovo nije republika nego divlji zapad.

ODGOVORITE
Name

Re

16.05.2020 21:00

Ako budu izbori onda covica nema ni na mapi

Name

BB

16.05.2020 14:08

Od izbora nema nista, pisi propalo

ODGOVORITE