Ко је унио вирус у привреду Републике Српске?

Република Српска ће успешно превазићи здравствену кризу око вируса Ковид-19, без обзира на све обнародоване игре са покретним болницама, маскама или тестовима. Она друга криза, привредна, изазвана вирусима типа ''Ламид-19'', ''Лукид-19'', Ђокид-19'', ''Чавид-19'', и сличним, много је опаснија и прети да је уништи. 

Република Српска 15.05.2020 | 19:20
Ко је унио вирус у привреду Републике Српске?

Република Српска нашла се у ванредном стању услед угрожености вирусом Ковид-19.

Али, то није једина опасност!

Њена најпотентнија фабрика, Алумина, нашла се на удару једног другог вируса. И док се Америка и Кина споре око тога из чије лабораторије је утекао Ковид-19, за овај у Републици Српској нема никакве сумње из чије лабораторије је пуштен.

У питању је опаки привредни вирус оличен у стечајном управнику Лази Ђурђевићу и директору Милету Матићу. Зато би се могао назвати по дуету Лаза и Миле, ''Ламид-19''.

Овај вирус активан је од септембра 2019. када је одлуком шефа лабораторије Републике Српске за привредне вирусе, пуштен у Алумину. О томе сведоче вести које су ових дана пренели медији:

Алумина је прошлу пословну годину 2019-у, дакле годину без вируса Ковид-19, завршила са губитком преко 430.000 КМ.

То је управо оно што су извештачи БН-а предвидели прошле године описујући замену успешног руководства, доказано неуспешним.

Зашто доказано неупешним?

Одговор је једноставан. Пре доласка Милорада Мотике на чело Алумине, Лазо Ђурђевић и Миле Матић су водили фабрику и имали су укупан годишњи приход око 130 милиона КМ, уз гомилу неплаћених обавеза.

Доласком Мотике, за две-три године приход се попео на преко 400 милиона КМ. Само у првих шест месеци 2019, приход је био 220 милиона КМ. После смене Мотике у августу 2019, дошло се до тренда који се у економији, али и на пашњацима у Републици Српској, назива ''клизава низбрдица''.

То је покушао да сакрије стечајни управник Лазо Ђурђевић наводећи 3. јануара 2020, у изјави медијима да ће 2019-а бити успешнија у односу на претходне године, када се успешно пословало.

хттпс://www.цапитал.ба/дјурдјевиц-стецај-фг-бирац-након-сест-година-приводи-се-крају/

Његове изјаве нису биле истините. Завршни рачун је показао ону народну: - Ако лаже коза не лаже рог.

Алумина је забележила губитак и наставила је да посрће. Услед смене техничког кадра лојалног Мотики, још прошле године од пет батерија линија, у Алумини је радила само једна. Ове године ће, по свему судећи, шестомесечни приход бити око 70 милиона КМ.

Како цене и тражња производа Алумине нису падали, осим металуршког програма који је ван функције и није битан за укупно пословање, питање је шта је разлог овог посртања?

Зна се да ће Лазо и Миле да окриве Ковид-19. Он ће бити покриће за све промашаје, неуспехе и лоповлук. Биће крив за дуговања добављачима, електропривреди, гасу, банкама, држави... То ће бити амнестија за ''Ламид-19''.

Какав је смисао овог уништавања Алумине?

Постоје само два могућа разлога, што је у Алумину пуштен опасни привредни вирус ''Ламид-19'':

1. Да се инсталирањем ''Ламида 19'' и постављањем шефова кабинета челника Републике Српске у Управни одбор, омогуће ''талови'' свих врста са режимским кооперантима Алумине, како би се што боље очерупала, ''златна кока'', Република Српска. 

2. Да се умањи вредност Алумине за преузимање, јер је са успешним пословањем лествица била подигнута сувише високо за заинтересоване кандидате.

То је показало медијско разоткривање фантомских фирми, без одговарајућег капитала и са мистериозним односима са врхушком Републике Српске, које су биле у игри за преузимање Алумине.

У случају пољуљане Алумине, домаћи ''спаситељи'' радо би се одазвали позиву да је преузму ''игром са папирима''.

Шта кажу чињенице!

Милорад Мотика је направио од Алумине узорну и успешну фирму, добио је од Жељке Цвијановић награду ''Менаџер године'', а онда ''шут-карту'' од њеног шефа, који је истовремено и шеф лабораторије за гајење привредних вируса. Вирус ''Ламид-19'' није једини који је пуштен из његове лабораторије.

Из ње су изашли и други опаки коруптивни вируси који су заразили цијелу привреду РС. Финансијски резултати државних компанија као ЕРС-а и њених зависних ћерки, затим Жељезница РС, Шума Српске, итд, показују да је и њих захватио тај коруптивни вирус.

Каква ли је то лабораторија произвела оних 18 директора Шума Српске који су прошле године направили губитке? Један, два, три, пет или шест би могли да буду случајни промашај у кадровском одабиру. Али, 18 већ не може да случајност, већ системска епидемија.

Република Српска ће успешно превазићи здравствену кризу око вируса Ковид-19, без обзира на све обнародоване игре са покретним болницама, маскама или тестовима. Она друга криза, привредна, изазвана вирусима типа ''Ламид-19'', ''Лукид-19'', Ђокид-19'', ''Чавид-19'', и сличним, много је опаснија и прети да је уништи. 

Шефа лабораторије за производњу привредних вируса Републике Српске то не брине. Он их размножава међу његовим тајкунима, пријатељима, кумовима, страначким љубимцима. Све док је тако, оболела Република Српска биће феудални провизоријум у великом раскораку са савременом економијом и владавином права.

И док се за Ковид-19 очекује вакцина у наредним месецима, за привредне вирусе Републике Српске за сада нема лека. Они су системски и вакцину за њих може да обезбеди једино народ на изборима!

(БН) 

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Дрина

15.05.2020 18:07

Ко контролисе ову Алумину? Задње вријеме испушта нешто жуто, не могу ауто напрати колико га они могу испрљати!? Неке честице се залијепе, једва се опере!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопов

15.05.2020 18:46

Контролисе је Милокрад тј. снсд, а мањим дјелом на локалу Миле Матиц и његови пијуни. И тако 20 година и један и други, само сто овај Миле локални бога ми и дузе

Name

Ре

15.05.2020 19:29

мала бара пуна крокодила

Name

Жути

15.05.2020 20:16

Жуто ти је од пијеска из сахаре који заједно са кушом пада у пола европе а не од Алумине

Name

Ја

15.05.2020 20:32

Бурле.

Name

Суx

15.05.2020 21:14

Ако падне Алумина,пало је Подриње...Мислим то мозе у овом дијелу РС да изазове несагледиве последице.У то се не коцка.Са тим се не игра.Мислим фабрика ради,производи,продаје а биљези губитке.Неце на добро!!!

Name

Ре

16.05.2020 15:40

Ниси струцан за то иди у ауто праону јер ти управо загадјујес земљу ко зна каквим детердзентима перес

Name

Никола

15.05.2020 18:37

Кључ и одговор на све наше муке је у задњој реченици текста, којом се народу шаље јасан одговор изласка из ове привредно пљачкашје пандемије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко вам је крив

18.05.2020 06:07

Нее, не, нее за тај такозвани привредни вирус, политицки, ММФ-вирус, дузницки и сви остали вируси у мањем ентитету је нај-вјероватније криво ПОЛИТИЦКО САРАЈЕВО.. Инаце да није, били би ко Сwицарска

Name

Немања

15.05.2020 18:52

Вирус пљачке,пустошења и уништавања Републике Српске мозе зауставити само принципијални став народа који се неће продавати за камион шљунка и 50 КМ на изборима, него ће имати патриотски приступ према својој Републици Српској! Уколико нисмо такви,онда нисмо ни за Републику Српску ни за било какву државу,а ако за то нисмо,онда нам она и не треба!? Нека је уништи постојећа банда!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тд

15.05.2020 20:13

На добром су путу да је униште најгоре је и сад да је поштени људи преузму немогу је вратити на прави пут за 5 година.

Name

Малеена

15.05.2020 20:47

Никад то неце ни доци у руке постеним људима

Name

Миласин

15.05.2020 18:55

За пар година свако способан отице из ове дрзаве па макар у Србију опет је дупло боље него овдје ,,овдје је пропаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

БУДЗЕТЛИЈА

16.05.2020 07:52

Ја сам добро ухљебљен у РС, цлан сам партије и надам се да це власт бар јос неко вријеме успјети задузивати РС. То је гаранција моје плате, јер без сталног задузења слиједи колапс и нестанак РС. Себи сам обезбиједио одступницу када се то деси, селим у Србију тј. у НС. Ко це и како врацати кредите бас ме брига, ја нецу сигурно.

Name

мисаона именица

15.05.2020 18:59

Молим да ми се објасни ста је то привреда РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанци

15.05.2020 19:00

То је вец видјен сценарио,напрвице кризу да доведу до гашења фирме и онда це се појавити " спаситељ " ,да купи за ситне паре,пре тога це се рјесити доста радника и сви намирени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашид

15.05.2020 19:21

РС је већ одавно на распиратору и то оном из Кине што га је купио Фикрет Хоџић,неодговарајући за спас пацијента тј.Р Српске.па народе мој,избори ће убрзо,зато опет заокружите снсд (српски народе спасите доду) и он ће вам се одужити следећи мандат,тако што ћете по контајнерима тражити комад 'леба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

15.05.2020 19:47

Е мој Мотика за три године си могао бар науцити да имамо 4 аутоклавне батерије. Толико о струцности и знању. Он има везе са успјехом Алумине ко кона Мара са Мадагаскаром

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди паја

15.05.2020 20:08

Јасно ко дан па Нас Милокрад додо балван из лактаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нидје везе

15.05.2020 23:34

Мотика је био успјесан ко моја баба у баскету, а ова двојица са својом екипом, ста реци, за њих и њихов рад се одавно зна, ста и колико узимају, колико су се обогатили, кога су изварали, које људе су протјерали јер су размисљали својом главом и радили по савјести и постено зарадјивали плату и ниста висе од тога. А радници, сви су дупелисци који се приклањају сваком ко коло води за рад лицног интереса без обзира сто знају да це мозда вец сутра и сами остати без посла. И умјесто да су подрзали праве људе, сви завукосе главу у пијесак и зазмирисе на лоповлуке горе поменутих.. неваља вам то, ни једнима ни другима, коло се окреце, није све у новцу, образ се не продаје, наравно ако га имате у ста сумњам а сто се и доказало. Даце Бог..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упуцен

16.05.2020 13:04

Криминални двојац муле матиц и лажо дјурдјевиц лоповско коло воде, за свој дзеп... Али посто нема закона, бице ником ниста

ОДГОВОРИТЕ