Ko je unio virus u privredu Republike Srpske?

Republika Srpska će uspešno prevazići zdravstvenu krizu oko virusa Kovid-19, bez obzira na sve obnarodovane igre sa pokretnim bolnicama, maskama ili testovima. Ona druga kriza, privredna, izazvana virusima tipa ''Lamid-19'', ''Lukid-19'', Đokid-19'', ''Čavid-19'', i sličnim, mnogo je opasnija i preti da je uništi. 

Republika Srpska 15.05.2020 | 19:20
Ko je unio virus u privredu Republike Srpske?

Republika Srpska našla se u vanrednom stanju usled ugroženosti virusom Kovid-19.

Ali, to nije jedina opasnost!

Njena najpotentnija fabrika, Alumina, našla se na udaru jednog drugog virusa. I dok se Amerika i Kina spore oko toga iz čije laboratorije je utekao Kovid-19, za ovaj u Republici Srpskoj nema nikakve sumnje iz čije laboratorije je pušten.

U pitanju je opaki privredni virus oličen u stečajnom upravniku Lazi Đurđeviću i direktoru Miletu Matiću. Zato bi se mogao nazvati po duetu Laza i Mile, ''Lamid-19''.

Ovaj virus aktivan je od septembra 2019. kada je odlukom šefa laboratorije Republike Srpske za privredne viruse, pušten u Aluminu. O tome svedoče vesti koje su ovih dana preneli mediji:

Alumina je prošlu poslovnu godinu 2019-u, dakle godinu bez virusa Kovid-19, završila sa gubitkom preko 430.000 KM.

To je upravo ono što su izveštači BN-a predvideli prošle godine opisujući zamenu uspešnog rukovodstva, dokazano neuspešnim.

Zašto dokazano neupešnim?

Odgovor je jednostavan. Pre dolaska Milorada Motike na čelo Alumine, Lazo Đurđević i Mile Matić su vodili fabriku i imali su ukupan godišnji prihod oko 130 miliona KM, uz gomilu neplaćenih obaveza.

Dolaskom Motike, za dve-tri godine prihod se popeo na preko 400 miliona KM. Samo u prvih šest meseci 2019, prihod je bio 220 miliona KM. Posle smene Motike u avgustu 2019, došlo se do trenda koji se u ekonomiji, ali i na pašnjacima u Republici Srpskoj, naziva ''klizava nizbrdica''.

To je pokušao da sakrije stečajni upravnik Lazo Đurđević navodeći 3. januara 2020, u izjavi medijima da će 2019-a biti uspešnija u odnosu na prethodne godine, kada se uspešno poslovalo.

https://www.capital.ba/djurdjevic-stecaj-fg-birac-nakon-sest-godina-privodi-se-kraju/

Njegove izjave nisu bile istinite. Završni račun je pokazao onu narodnu: - Ako laže koza ne laže rog.

Alumina je zabeležila gubitak i nastavila je da posrće. Usled smene tehničkog kadra lojalnog Motiki, još prošle godine od pet baterija linija, u Alumini je radila samo jedna. Ove godine će, po svemu sudeći, šestomesečni prihod biti oko 70 miliona KM.

Kako cene i tražnja proizvoda Alumine nisu padali, osim metalurškog programa koji je van funkcije i nije bitan za ukupno poslovanje, pitanje je šta je razlog ovog posrtanja?

Zna se da će Lazo i Mile da okrive Kovid-19. On će biti pokriće za sve promašaje, neuspehe i lopovluk. Biće kriv za dugovanja dobavljačima, elektroprivredi, gasu, bankama, državi... To će biti amnestija za ''Lamid-19''.

Kakav je smisao ovog uništavanja Alumine?

Postoje samo dva moguća razloga, što je u Aluminu pušten opasni privredni virus ''Lamid-19'':

1. Da se instaliranjem ''Lamida 19'' i postavljanjem šefova kabineta čelnika Republike Srpske u Upravni odbor, omoguće ''talovi'' svih vrsta sa režimskim kooperantima Alumine, kako bi se što bolje očerupala, ''zlatna koka'', Republika Srpska. 

2. Da se umanji vrednost Alumine za preuzimanje, jer je sa uspešnim poslovanjem lestvica bila podignuta suviše visoko za zainteresovane kandidate.

To je pokazalo medijsko razotkrivanje fantomskih firmi, bez odgovarajućeg kapitala i sa misterioznim odnosima sa vrhuškom Republike Srpske, koje su bile u igri za preuzimanje Alumine.

U slučaju poljuljane Alumine, domaći ''spasitelji'' rado bi se odazvali pozivu da je preuzmu ''igrom sa papirima''.

Šta kažu činjenice!

Milorad Motika je napravio od Alumine uzornu i uspešnu firmu, dobio je od Željke Cvijanović nagradu ''Menadžer godine'', a onda ''šut-kartu'' od njenog šefa, koji je istovremeno i šef laboratorije za gajenje privrednih virusa. Virus ''Lamid-19'' nije jedini koji je pušten iz njegove laboratorije.

Iz nje su izašli i drugi opaki koruptivni virusi koji su zarazili cijelu privredu RS. Finansijski rezultati državnih kompanija kao ERS-a i njenih zavisnih ćerki, zatim Željeznica RS, Šuma Srpske, itd, pokazuju da je i njih zahvatio taj koruptivni virus.

Kakva li je to laboratorija proizvela onih 18 direktora Šuma Srpske koji su prošle godine napravili gubitke? Jedan, dva, tri, pet ili šest bi mogli da budu slučajni promašaj u kadrovskom odabiru. Ali, 18 već ne može da slučajnost, već sistemska epidemija.

Republika Srpska će uspešno prevazići zdravstvenu krizu oko virusa Kovid-19, bez obzira na sve obnarodovane igre sa pokretnim bolnicama, maskama ili testovima. Ona druga kriza, privredna, izazvana virusima tipa ''Lamid-19'', ''Lukid-19'', Đokid-19'', ''Čavid-19'', i sličnim, mnogo je opasnija i preti da je uništi. 

Šefa laboratorije za proizvodnju privrednih virusa Republike Srpske to ne brine. On ih razmnožava među njegovim tajkunima, prijateljima, kumovima, stranačkim ljubimcima. Sve dok je tako, obolela Republika Srpska biće feudalni provizorijum u velikom raskoraku sa savremenom ekonomijom i vladavinom prava.

I dok se za Kovid-19 očekuje vakcina u narednim mesecima, za privredne viruse Republike Srpske za sada nema leka. Oni su sistemski i vakcinu za njih može da obezbedi jedino narod na izborima!

(BN) 

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Drina

15.05.2020 18:07

Ko kontrolise ovu Aluminu? Zadnje vrijeme ispušta nešto žuto, ne mogu auto naprati koliko ga oni mogu isprljati!? Neke čestice se zalijepe, jedva se opere!

ODGOVORITE
Name

Lopov

15.05.2020 18:46

Kontrolise je Milokrad tj. snsd, a manjim djelom na lokalu Mile Matic i njegovi pijuni. I tako 20 godina i jedan i drugi, samo sto ovaj Mile lokalni boga mi i duze

Name

Re

15.05.2020 19:29

mala bara puna krokodila

Name

Žuti

15.05.2020 20:16

Žuto ti je od pijeska iz sahare koji zajedno sa kušom pada u pola evrope a ne od Alumine

Name

Ja

15.05.2020 20:32

Burle.

Name

Sux

15.05.2020 21:14

Ako padne Alumina,palo je Podrinje...Mislim to moze u ovom dijelu RS da izazove nesagledive posledice.U to se ne kocka.Sa tim se ne igra.Mislim fabrika radi,proizvodi,prodaje a biljezi gubitke.Nece na dobro!!!

Name

Re

16.05.2020 15:40

Nisi strucan za to idi u auto praonu jer ti upravo zagadjujes zemlju ko zna kakvim deterdzentima peres

Name

Nikola

15.05.2020 18:37

Ključ i odgovor na sve naše muke je u zadnjoj rečenici teksta, kojom se narodu šalje jasan odgovor izlaska iz ove privredno pljačkašje pandemije!

ODGOVORITE
Name

Ko vam je kriv

18.05.2020 06:07

Nee, ne, nee za taj takozvani privredni virus, politicki, MMF-virus, duznicki i svi ostali virusi u manjem entitetu je naj-vjerovatnije krivo POLITICKO SARAJEVO.. Inace da nije, bili bi ko Swicarska

Name

Nemanja

15.05.2020 18:52

Virus pljačke,pustošenja i uništavanja Republike Srpske moze zaustaviti samo principijalni stav naroda koji se neće prodavati za kamion šljunka i 50 KM na izborima, nego će imati patriotski pristup prema svojoj Republici Srpskoj! Ukoliko nismo takvi,onda nismo ni za Republiku Srpsku ni za bilo kakvu državu,a ako za to nismo,onda nam ona i ne treba!? Neka je uništi postojeća banda!!!

ODGOVORITE
Name

Td

15.05.2020 20:13

Na dobrom su putu da je unište najgore je i sad da je pošteni ljudi preuzmu nemogu je vratiti na pravi put za 5 godina.

Name

Maleena

15.05.2020 20:47

Nikad to nece ni doci u ruke postenim ljudima

Name

Milasin

15.05.2020 18:55

Za par godina svako sposoban otice iz ove drzave pa makar u Srbiju opet je duplo bolje nego ovdje ,,ovdje je propast

ODGOVORITE
Name

BUDZETLIJA

16.05.2020 07:52

Ja sam dobro uhljebljen u RS, clan sam partije i nadam se da ce vlast bar jos neko vrijeme uspjeti zaduzivati RS. To je garancija moje plate, jer bez stalnog zaduzenja slijedi kolaps i nestanak RS. Sebi sam obezbijedio odstupnicu kada se to desi, selim u Srbiju tj. u NS. Ko ce i kako vracati kredite bas me briga, ja necu sigurno.

Name

misaona imenica

15.05.2020 18:59

Molim da mi se objasni sta je to privreda RS.

ODGOVORITE
Name

Indijanci

15.05.2020 19:00

To je vec vidjen scenario,naprvice krizu da dovedu do gašenja firme i onda ce se pojaviti " spasitelj " ,da kupi za sitne pare,pre toga ce se rjesiti dosta radnika i svi namireni

ODGOVORITE
Name

Rašid

15.05.2020 19:21

RS je već odavno na raspiratoru i to onom iz Kine što ga je kupio Fikret Hodžić,neodgovarajući za spas pacijenta tj.R Srpske.pa narode moj,izbori će ubrzo,zato opet zaokružite snsd (srpski narode spasite dodu) i on će vam se odužiti sledeći mandat,tako što ćete po kontajnerima tražiti komad 'leba.

ODGOVORITE
Name

Radnik

15.05.2020 19:47

E moj Motika za tri godine si mogao bar nauciti da imamo 4 autoklavne baterije. Toliko o strucnosti i znanju. On ima veze sa uspjehom Alumine ko kona Mara sa Madagaskarom

ODGOVORITE
Name

Ludi paja

15.05.2020 20:08

Jasno ko dan pa Nas Milokrad dodo balvan iz laktasa

ODGOVORITE
Name

Nidje veze

15.05.2020 23:34

Motika je bio uspjesan ko moja baba u basketu, a ova dvojica sa svojom ekipom, sta reci, za njih i njihov rad se odavno zna, sta i koliko uzimaju, koliko su se obogatili, koga su izvarali, koje ljude su protjerali jer su razmisljali svojom glavom i radili po savjesti i posteno zaradjivali platu i nista vise od toga. A radnici, svi su dupelisci koji se priklanjaju svakom ko kolo vodi za rad licnog interesa bez obzira sto znaju da ce mozda vec sutra i sami ostati bez posla. I umjesto da su podrzali prave ljude, svi zavukose glavu u pijesak i zazmirise na lopovluke gore pomenutih.. nevalja vam to, ni jednima ni drugima, kolo se okrece, nije sve u novcu, obraz se ne prodaje, naravno ako ga imate u sta sumnjam a sto se i dokazalo. Dace Bog..

ODGOVORITE
Name

Upucen

16.05.2020 13:04

Kriminalni dvojac mule matic i lažo djurdjevic lopovsko kolo vode, za svoj dzep... Ali posto nema zakona, bice nikom nista

ODGOVORITE