Ево како студенти могу да остваре право на бесплатно тестирање

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске објавило је на својој интернет страници упитник намијењен држављанима Републике Српске који студирају у иностранству, а како би могли да остваре право на бесплатно тестирање на вирус корона, због наставка студентских обавеза.

Република Српска 13.05.2020 | 16:15
Ево како студенти могу да остваре право на бесплатно тестирање

"У складу са закључкуом Републичког штаба за ванредне ситуације од 11. маја, ово право остварују особе које докажу статус студента на првом, другом и трећем циклусу студија, као и особе које имају заказану одбрану завршних радова на сва три циклуса. Право на тестирање чији трошак сноси Влада РС остварују једнократно", саопштено је из министарства. 

Податке достављене путем овог упитника прикупља Министарство, а користиће и обрађивати Институт за јавно здравство РС како би организовали тестирање студената који имају обавезе у вези са школовањем у иностранству.

Додају да особе које су евидентиране путем овог упитника дужне су, приликом тестирања које ће Институт благовремено најавити, да попуне додатни формулар и предоче идентификациони документ, односно личну карту.

"С обзиром на то да је организовање тестирања логистички захтјеван процес и да зависи од постојећих капацитета Института за јавно здравство, молимо све особе која попуњавају овај упитник да имају разумијевања за евентуалне потешкоће које се могу појавити. За организацију и спровођење тестирања по утврђеним приоритетима задужен је Институт за јавно здравство", наводе из министарства.

Истичу и да су особе које остварују право на једнократно тестирање дужне да се информишу о правилима преласка границе државе у којој студирају.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Питање

13.05.2020 15:13

Који је сада валидан документ за доказивање статуса. Нико не може сада добити оригинал потврду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

13.05.2020 17:41

Ко има пара да (поред наших факултета) студира у Србији онда има пара и за тестирање. Зашто да грађани РС то финансирају. Кад заврше студирање ионако остаће тамо, неће се ни вратити кући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.05.2020 18:54

Па јефтиније је студирати у Србији него у БЛ!

Name

Маx

14.05.2020 05:25

Студирање у Словенији је квалитетније и јефтиније а и диплома је призната у свијету

Name

скепти1

14.05.2020 08:37

кад неко са 8 разреда покусава да буде паметан то онда овако изгледа хахахахаахахахахахахаах, каквих све болида борави на овим порталима то је катастрофа хахахаха цуј ко има нека плаца тест а у Србији јефтиније студирање него на насим банана измисљеним факсовима