Evo kako studenti mogu da ostvare pravo na besplatno testiranje

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske objavilo je na svojoj internet stranici upitnik namijenjen državljanima Republike Srpske koji studiraju u inostranstvu, a kako bi mogli da ostvare pravo na besplatno testiranje na virus korona, zbog nastavka studentskih obaveza.

Republika Srpska 13.05.2020 | 16:15
Evo kako studenti mogu da ostvare pravo na besplatno testiranje

"U skladu sa zaključkuom Republičkog štaba za vanredne situacije od 11. maja, ovo pravo ostvaruju osobe koje dokažu status studenta na prvom, drugom i trećem ciklusu studija, kao i osobe koje imaju zakazanu odbranu završnih radova na sva tri ciklusa. Pravo na testiranje čiji trošak snosi Vlada RS ostvaruju jednokratno", saopšteno je iz ministarstva. 

Podatke dostavljene putem ovog upitnika prikuplja Ministarstvo, a koristiće i obrađivati Institut za javno zdravstvo RS kako bi organizovali testiranje studenata koji imaju obaveze u vezi sa školovanjem u inostranstvu.

Dodaju da osobe koje su evidentirane putem ovog upitnika dužne su, prilikom testiranja koje će Institut blagovremeno najaviti, da popune dodatni formular i predoče identifikacioni dokument, odnosno ličnu kartu.

"S obzirom na to da je organizovanje testiranja logistički zahtjevan proces i da zavisi od postojećih kapaciteta Instituta za javno zdravstvo, molimo sve osobe koja popunjavaju ovaj upitnik da imaju razumijevanja za eventualne poteškoće koje se mogu pojaviti. Za organizaciju i sprovođenje testiranja po utvrđenim prioritetima zadužen je Institut za javno zdravstvo", navode iz ministarstva.

Ističu i da su osobe koje ostvaruju pravo na jednokratno testiranje dužne da se informišu o pravilima prelaska granice države u kojoj studiraju.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Pitanje

13.05.2020 15:13

Koji je sada validan dokument za dokazivanje statusa. Niko ne može sada dobiti original potvrdu.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

13.05.2020 17:41

Ko ima para da (pored naših fakulteta) studira u Srbiji onda ima para i za testiranje. Zašto da građani RS to finansiraju. Kad završe studiranje ionako ostaće tamo, neće se ni vratiti kući.

ODGOVORITE
Name

Re

13.05.2020 18:54

Pa jeftinije je studirati u Srbiji nego u BL!

Name

Max

14.05.2020 05:25

Studiranje u Sloveniji je kvalitetnije i jeftinije a i diploma je priznata u svijetu

Name

skepti1

14.05.2020 08:37

kad neko sa 8 razreda pokusava da bude pametan to onda ovako izgleda hahahahaahahahahahahaah, kakvih sve bolida boravi na ovim portalima to je katastrofa hahahaha cuj ko ima neka placa test a u Srbiji jeftinije studiranje nego na nasim banana izmisljenim faksovima