Имунолог објаснио зашто су дјеца мање изложена Цовиду-19

Од почетка епидемије до сада, код 220 деце је у Србији потврђено присуство Цовид-19, а према досадашњим искуствима, већина њих је имала средње тешку или углавном лакшу клиничку слику. У болницама је остало још 38 малих пацијената.

Србија 09.05.2020 | 07:25
Имунолог објаснио зашто су дјеца мање изложена Цовиду-19

Стручњаци објашњавају да иако још немамо комплетне податке када је нарав овог вируса у питању, чињеница је да су деца вирус подносила лакше од одраслих.

Зашто је то тако, имунолог проф. др Борислав Каменов објаснио је за „Блиц“. Пре свега, истиче, код деце је имуни систем још у развоју, што је заправо предност, за разлику од стеченог имунитета који већ имају одрасли. 

- Одрасли имају специфични стечени имунитет који захтева огромно ангажовање целог система и врло често долази до прекорачења нужне одбране. Међутим, код деце је ситуација другачија, они имају урођени, неспецифични имунитет код кога свака ћелија решава проблем за себе. Тако се проблем не множи на цео организам и тај неспецифични имунитет практично не даје компликације, он исправља грешке у ћелијама - прича др Каменов.

Искуство лекара у дечјим ковид болницама такође потврђује да су деца са вирусом имала средње тешку или пак лакшу клиничку слику. Кроз ковид дечју болницу у Нишу, прошло је 55 деце која су или имала потврђен корона вирус или само симптоме.

Проф. др Анђелка Славковић, коориднатор дечје ковид болнице Клиничког центра у Нишу, каже за „Блиц“ да је у овом тренутку само њих 11 у болници, а да су остала деца успешно излечена и отпуштена из болнице.

- Сва деца која су имала Цовид-19, или симптоме, имала су средње тешку и лакшу клиничку слику. Имали смо једно дете које је имало тешку клиничку слику и оно је било на кисеоничкој потпори, али успели смо да се изборимо и то дете је сада код куће.

Ми смо одмах формирали ковид дечју болницу када је почела епидемија, јер смо морали да одвајамо децу са потврђеним вирусом, али и са симптомима, то је посебна зграда која се наставља на обе дечје клинике.

Ковид центар у Нишу воде педијатри Клинике за дечје интерне болести уз подршку педијатријских анестезиолога Клинике за анестезију КЦ Ниш. До сада је њих 40 успешно опорављено и отпуштено из болнице - истиче др Славковић.

У КБЦ „Драгиша Мишовић“, који је био један од центара за збрињавање малишана с короном, до сада је прошло 148 деце, док се тренутно лечи 24 малишана.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Валда

09.05.2020 05:38

У сваком злу има и несто добро...хвалим те бозе. Нека су нам дјеца зива и здрава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас тако

09.05.2020 07:53

Највазније.

Name

Знај

09.05.2020 08:02

Ниси рекао какве посљедице оставља Ковид на њихов организам, ништа о томе нису испричао! Зашто кријеш и ти и остали такве чињенице! Људи који знате њемачки, читајте шта говоре њихови доктори. Читајте, сазнајте! Ови крију, а вјероватно не знају зашто се тешко опорављају сви они који су тешко болесни, нема "струке" да исприча о томе. Мјере које су до неки дан биле ригорозне се укидају, све због страначког друга који дрернечи - надају се забораву и мањег притиска јавности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТ-ПЦР тест за "корону"

09.05.2020 10:16

РТ-ПЦР тест се користи за откривање антитијела! Дјеца иамју мању вјероватноцу да су болесна од "удрузених болести", тј. да имају мање антитијела у тијелу! Свако старији од 40, 50 година има "неку" болест и самим тим и присуство антитијела, тј, ово сто они називају "корона"! Циста лаз! И да имас обицну грипу, наводно имас "корону"! Нигје везе!

ОДГОВОРИТЕ