ЕБРД ће издвојити 1,7 милијарди евра кредита за западни Балкан

Европска банка за обнову и развој издвојит ће 1,7 милијарди еура за западни Балкан, ради борбе против посљедица пандемије вируса корона, рекао је предсједник ЕБРД-а Сума Цхакрабарти.

Босна и Херцеговина 06.05.2020 | 18:26
ЕБРД ће издвојити 1,7 милијарди евра кредита за западни Балкан

Он је током виртуелног самита ЕУ - западни Балкан рекао да се очекује да ће финансирање региона бити увећано за једну трећину у односу на прошлогодишњих 1,3 милијарде еура.

Према ријечима Цхакрабартија, ЕБРД, поред повећања новчаних средстава, планира да западном Балкану ове године пружи и већу подршку у спровођењу реформи.

Он је истакао да ће Банка комбиновати своја средства са грантовима партнера из ЕУ.

"Уз свој Пакет солидарности за мјере одговора и опорављања од утицаја пандемије ковид-19, ЕБРД је поносно подржала напоре `Тима Европа` у региону", нагласио је предсједник Банке током самита, који је првобитно требало да се одржи у Загребу.

Цхакрабарти је рекао и то да ће финансирање за западни Балкан бити усмјерено ка микро, мањим и средње великим предузећима и на финансирање трговине, као и инфраструктурних услуга у енергетским и опћинским секторима.

У саопштењу ЕБРД наводи се да ће Банка обезбиједити и финансирање са циљем обезбјеђивања раста и отварања радних мјеста у периоду након пандемије.

Цхакрабарти предвиђа да ће утицај поменутог улагања бити значајан, те да ће финансирање бити комбиновано са радом на политичким реформама у региону, које су потребне у контексту процјене ЕУ.

Предсједник ЕБРД је напоменуо да успјех истовременог финансирања и спровођења политичких реформи може да се види у достигнућима Банке на терену у региону, те да је убијеђен да ће такав комбиновани приступ имати велики утицај током и након пандемије.

Самит ЕУ и представника земаља западног Балкана требало је да се одржи у Загребу, али је због пандемије вируса корона донесена одлука да се он одржи путем видео-конференције.

(Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ма јок

06.05.2020 16:36

Нема од тога ниста! То оно као сире регионално: "Западни Балкан". Де реците толико за БиХ, толико за Македонију, толико за Србију и толико за земље Западног Балкана које су у ЕУ! Тек онда несто повјерујем....мозда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бих

06.05.2020 16:49

250 милииона еура. Ал неце се моц босњаци и хрвати договорит како подјелит дио који припада федерацији као и за оних 330 милион кредита лезе на рацуну, грејс период иде, камата иде а пате би сад требало упумпат кад крецу фирме.

Name

обецање лудом радовање

06.05.2020 17:02

,,нема од тога нистасамо ви сједте и цекајте да неко помогне својесте покрали све сад требате тудје ,мало вам било..Нико висе није луд даце само уз велику камату а ви гладници само бељте оцма кадце бит

Name

Крис

06.05.2020 17:16

Доста висе европског новца хоцемо руски новац

Name

Андриц

06.05.2020 17:52

Ре за бих:дабогда се и не договорили,да нико марке не добије.Јер народу це свакако бити теско,и неце видјети ни марке од тих пара.Па ако нам је вец теско,сто би нас додатно теретили...

Name

милош

06.05.2020 17:16

Ма не шаљите ништа наша влада има ријешењеФонд Солидарности прељевање из шупљег у празно....рецепт Но1

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОРАД

06.05.2020 18:14

Куда ћу са толиким парама,у РУСИЈУ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

06.05.2020 18:22

Пажљиво сам прочитао текст, помоћ, финансирање, подршка, издвајање, солидарност...Али нико не спомиње да ли су то повратна или неповратна средства, да ли је то кредит или улагање самих странаца...МАГЛА, МАГЛА, СВУДА ОКО НАС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.05.2020 22:43

Да знас несто и да си некад несто процитао знао би прво ста је ЕБРД и цему слузи. То су ктедитна средства која се могу само намјенски тросити у наведеним секторима и под одредјеним условима, наравно да се захтијева њихово врацање уз камату, или ти мислис да смо ми много битни и вазни да це нам неко дати 250 милиона еура својих пара да ми с тим купујемо гласове и дајемо буразерским фирмама кроз тендере, а да ниста не вратимо? Наравно да це наси одобрена средства намјестеним тендерима превуци у себи блиске фирме преко средстава која су намјењена за кредитирање јавних пројрката, проблем је сто их неце врацати они нити њихове породице него ти и твоја дјеца, зато би ти било боље да се мало образујес и информисес о томе како функционосе свијет и дрзава у којој зивис, него сто по ваздан овдје на сваку вијест остављас коментаре који откривају колико си необавјестен и необразован, а о свему имас мисљење које је у вецини слуцајева лисено основних знања о било цему, да не употријебим неке грубље ријеци које би боље описале твоје интелектуалне домете.

Name

Микац

06.05.2020 19:16

ЗНАЦИ КАД СТИГНЕ ЛОВА У РС ДОДИКОН СКАЦЕ СА 8,3МИЛИЈАРДЕ ПРЕМА АМЕРИЦКОМ ФОРБСУ НА 10 ИЛИ 12.МИЛИЈАРДИ.БАС МИ ДРАГО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јое

06.05.2020 19:39

А колики је мој дио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клептократија и идиократе

07.05.2020 09:44

И ? ста сад' би смо ми као требали бити сретни сто је неко насао трзисте на које це пласирати КРЕДИТ ? Ми смо идиоти пар еxцелленце ...

ОДГОВОРИТЕ