EBRD će izdvojiti 1,7 milijardi evra kredita za zapadni Balkan

Evropska banka za obnovu i razvoj izdvojit će 1,7 milijardi eura za zapadni Balkan, radi borbe protiv posljedica pandemije virusa korona, rekao je predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti.

Bosna i Hercegovina 06.05.2020 | 18:26
EBRD će izdvojiti 1,7 milijardi evra kredita za zapadni Balkan

On je tokom virtuelnog samita EU - zapadni Balkan rekao da se očekuje da će finansiranje regiona biti uvećano za jednu trećinu u odnosu na prošlogodišnjih 1,3 milijarde eura.

Prema riječima Chakrabartija, EBRD, pored povećanja novčanih sredstava, planira da zapadnom Balkanu ove godine pruži i veću podršku u sprovođenju reformi.

On je istakao da će Banka kombinovati svoja sredstva sa grantovima partnera iz EU.

"Uz svoj Paket solidarnosti za mjere odgovora i oporavljanja od uticaja pandemije kovid-19, EBRD je ponosno podržala napore `Tima Evropa` u regionu", naglasio je predsjednik Banke tokom samita, koji je prvobitno trebalo da se održi u Zagrebu.

Chakrabarti je rekao i to da će finansiranje za zapadni Balkan biti usmjereno ka mikro, manjim i srednje velikim preduzećima i na finansiranje trgovine, kao i infrastrukturnih usluga u energetskim i općinskim sektorima.

U saopštenju EBRD navodi se da će Banka obezbijediti i finansiranje sa ciljem obezbjeđivanja rasta i otvaranja radnih mjesta u periodu nakon pandemije.

Chakrabarti predviđa da će uticaj pomenutog ulaganja biti značajan, te da će finansiranje biti kombinovano sa radom na političkim reformama u regionu, koje su potrebne u kontekstu procjene EU.

Predsjednik EBRD je napomenuo da uspjeh istovremenog finansiranja i sprovođenja političkih reformi može da se vidi u dostignućima Banke na terenu u regionu, te da je ubijeđen da će takav kombinovani pristup imati veliki uticaj tokom i nakon pandemije.

Samit EU i predstavnika zemalja zapadnog Balkana trebalo je da se održi u Zagrebu, ali je zbog pandemije virusa korona donesena odluka da se on održi putem video-konferencije.

(Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ma jok

06.05.2020 16:36

Nema od toga nista! To ono kao sire regionalno: "Zapadni Balkan". De recite toliko za BiH, toliko za Makedoniju, toliko za Srbiju i toliko za zemlje Zapadnog Balkana koje su u EU! Tek onda nesto povjerujem....mozda.

ODGOVORITE
Name

Za bih

06.05.2020 16:49

250 miliiona eura. Al nece se moc bosnjaci i hrvati dogovorit kako podjelit dio koji pripada federaciji kao i za onih 330 milion kredita leze na racunu, grejs period ide, kamata ide a pate bi sad trebalo upumpat kad krecu firme.

Name

obecanje ludom radovanje

06.05.2020 17:02

,,nema od toga nistasamo vi sjedte i cekajte da neko pomogne svojeste pokrali sve sad trebate tudje ,malo vam bilo..Niko vise nije lud dace samo uz veliku kamatu a vi gladnici samo beljte ocma kadce bit

Name

Kris

06.05.2020 17:16

Dosta vise evropskog novca hocemo ruski novac

Name

Andric

06.05.2020 17:52

Re za bih:dabogda se i ne dogovorili,da niko marke ne dobije.Jer narodu ce svakako biti tesko,i nece vidjeti ni marke od tih para.Pa ako nam je vec tesko,sto bi nas dodatno teretili...

Name

miloš

06.05.2020 17:16

Ma ne šaljite ništa naša vlada ima riješenjeFond Solidarnosti preljevanje iz šupljeg u prazno....recept No1

ODGOVORITE
Name

MILORAD

06.05.2020 18:14

Kuda ću sa tolikim parama,u RUSIJU!?

ODGOVORITE
Name

Skeptik

06.05.2020 18:22

Pažljivo sam pročitao tekst, pomoć, finansiranje, podrška, izdvajanje, solidarnost...Ali niko ne spominje da li su to povratna ili nepovratna sredstva, da li je to kredit ili ulaganje samih stranaca...MAGLA, MAGLA, SVUDA OKO NAS...

ODGOVORITE
Name

Re

06.05.2020 22:43

Da znas nesto i da si nekad nesto procitao znao bi prvo sta je EBRD i cemu sluzi. To su kteditna sredstva koja se mogu samo namjenski trositi u navedenim sektorima i pod odredjenim uslovima, naravno da se zahtijeva njihovo vracanje uz kamatu, ili ti mislis da smo mi mnogo bitni i vazni da ce nam neko dati 250 miliona eura svojih para da mi s tim kupujemo glasove i dajemo burazerskim firmama kroz tendere, a da nista ne vratimo? Naravno da ce nasi odobrena sredstva namjestenim tenderima prevuci u sebi bliske firme preko sredstava koja su namjenjena za kreditiranje javnih projrkata, problem je sto ih nece vracati oni niti njihove porodice nego ti i tvoja djeca, zato bi ti bilo bolje da se malo obrazujes i informises o tome kako funkcionose svijet i drzava u kojoj zivis, nego sto po vazdan ovdje na svaku vijest ostavljas komentare koji otkrivaju koliko si neobavjesten i neobrazovan, a o svemu imas misljenje koje je u vecini slucajeva liseno osnovnih znanja o bilo cemu, da ne upotrijebim neke grublje rijeci koje bi bolje opisale tvoje intelektualne domete.

Name

Mikac

06.05.2020 19:16

ZNACI KAD STIGNE LOVA U RS DODIKON SKACE SA 8,3MILIJARDE PREMA AMERICKOM FORBSU NA 10 ILI 12.MILIJARDI.BAS MI DRAGO

ODGOVORITE
Name

Joe

06.05.2020 19:39

A koliki je moj dio?

ODGOVORITE
Name

Kleptokratija i idiokrate

07.05.2020 09:44

I ? sta sad' bi smo mi kao trebali biti sretni sto je neko nasao trziste na koje ce plasirati KREDIT ? Mi smo idioti par excellence ...

ODGOVORITE