Самит ЕУ може означити нови почетак за БиХ

Врата за ЕУ остају отворена, а грађанима се мора омогућити да то и искористе, поручио је шеф Делегације ЕУ Јохан Затлер.

Босна и Херцеговина 06.05.2020 | 12:53
Самит ЕУ може означити нови почетак за БиХ

Шеф Делегације ЕУ Јохан Затлер казао је како данашњи самит Европске уније и Западног Балакана, може и треба означити нови почетак за БиХ. Истакао је како сви грађани Босне и Херцеговине прижељкују нови почетак и да је крајње вијеме да лидери у БиХ направе кораке напријед.

На данашњем самиту, ЕУ очекује да сусједне замље извијесте о снажном напретку и предложе кредибилне регионалне иницијативе. Подсјетио је да је домаћин самита Хрватска, као предсједавајућа Вијећа као и то да је самит првобитно требао бити одржан у Загребу, али се због пандемије одржава у виртуалном формату, што је још један примјер како се ствари могу драматично промијенити у врло кратком року.

"Сада је важно да старе препреке не изађу поново на површину док земља буде излазила из кризе, како би била у могућности брже напредовати ка чланству у Европској унији. Врата за ЕУ остају отворена, а грађанима се мора омогућити да то и искористе. Прошле седмице три члана Предсједништва БиХ поновили су своје опредјељење убрзању европског пута БиХ кроз ангажман на рјешавању 14 приоритетних области утврђених Мишљењем Европске комсије. Иницијатива предвиђа инклузиван процес који укључује Вијеће министара и парламенте и Механизам координације. Такођер се предвиђа учешће цивилног друштва и стручњака кроз различите форуме. Крајње је вријеме да лидери у овој земљи направе кораке напријед, посебно имајући на уму да су ови приоритети представљени прије готово годину дана, без да су власти урадиле много на њиховом рјешавању од тада. Умјесто тога, пост-изборне и друге политичке размирице отежале су наставак неопходних реформи", написао Затлер на свом блогу.

Истиче како је демонстрирање јасне визије о путу напријед у овом тренутку од највеће важности.

"Искуство из прве руке у посљедња два мјесеца показује да политички лидери у БиХ могу брзо и конструктивно дјеловати и могу испунити своје обавезе за добробит свих грађана. Када су улози високи, а проблеми и циљеви заједнички, јединство треба ставити испред подјела. Пандемија је још једном доказала колико је важно да земља има функционалне институције. Како свијет буде излазио из ове кризе, многе ствари ће се неминовно промијенити. За Босну и Херцеговину данашњи виртуални самит Европске уније и земаља Западног Балкана може означити нови почетак. Надам се да ће се то и десити", наводи Затлер.

Сматра да огромна већина грађана у цијелој земљи дијели тежње чланства у Европској унији.

"ЕУ сарађује са БиХ на рјешавању питања проузрокованих пандемијом, а наставиће радити и на томе да земља напредује у европским интеграцијама брже него је то био случај прије кризе. Сви грађани Босне и Херцеговине прижељкују нови почетак. Не за двадесет година, већ данас. Процес је поново покренут, а за столом има мјеста за све. Заједно смо јачи! Заједно смо Европа", поручио је Затлер.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јован

06.05.2020 11:22

Нама је једино крај извјестан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дана

06.05.2020 17:58

Сво зло на овим просторима су донијели гости са запада.Брзо це нам свирати за крај,тузни брдовити балкане. :(

Name

ДМ

06.05.2020 11:31

Нови поцетак БиХ И крај РС.Продадосе И гаце.Остадо смо голи ко од мајке родјени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

06.05.2020 13:17

Како се бјелосвјетска багра брзо уклопи са домацим лоповим и хајдуцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влацина

06.05.2020 14:54

Све се своди на укидање ентитета и кантона тј.бирократије која исиса све,уједно би се крадја смањила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прво крај

06.05.2020 16:11

Немојте нас господо заваравати, ми у БиХ морамо прво имати крај па тек онда кренути из почетка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

06.05.2020 19:37

Сампион Еуропских Интеграција...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Госпидине

07.05.2020 20:46

О каквим лидерима говорите...па немогу бити нимом курцу лидери...знас ти добро,информисан си,каква је то мафија...а ви им тепате...то је за теске робије,посто нема смртне казне.Кид покојниг Тита би пресипали на Голом кофама море са једног краја на други по цитав дан...јер пуно би прелили једну страну,па би морали врацати на другу...а нису ни за каквог другог посла.

ОДГОВОРИТЕ