Samit EU može označiti novi početak za BiH

Vrata za EU ostaju otvorena, a građanima se mora omogućiti da to i iskoriste, poručio je šef Delegacije EU Johan Zatler.

Bosna i Hercegovina 06.05.2020 | 12:53
Samit EU može označiti novi početak za BiH

Šef Delegacije EU Johan Zatler kazao je kako današnji samit Evropske unije i Zapadnog Balakana, može i treba označiti novi početak za BiH. Istakao je kako svi građani Bosne i Hercegovine priželjkuju novi početak i da je krajnje vijeme da lideri u BiH naprave korake naprijed.

Na današnjem samitu, EU očekuje da susjedne zamlje izvijeste o snažnom napretku i predlože kredibilne regionalne inicijative. Podsjetio je da je domaćin samita Hrvatska, kao predsjedavajuća Vijeća kao i to da je samit prvobitno trebao biti održan u Zagrebu, ali se zbog pandemije održava u virtualnom formatu, što je još jedan primjer kako se stvari mogu dramatično promijeniti u vrlo kratkom roku.

"Sada je važno da stare prepreke ne izađu ponovo na površinu dok zemlja bude izlazila iz krize, kako bi bila u mogućnosti brže napredovati ka članstvu u Evropskoj uniji. Vrata za EU ostaju otvorena, a građanima se mora omogućiti da to i iskoriste. Prošle sedmice tri člana Predsjedništva BiH ponovili su svoje opredjeljenje ubrzanju evropskog puta BiH kroz angažman na rješavanju 14 prioritetnih oblasti utvrđenih Mišljenjem Evropske komsije. Inicijativa predviđa inkluzivan proces koji uključuje Vijeće ministara i parlamente i Mehanizam koordinacije. Također se predviđa učešće civilnog društva i stručnjaka kroz različite forume. Krajnje je vrijeme da lideri u ovoj zemlji naprave korake naprijed, posebno imajući na umu da su ovi prioriteti predstavljeni prije gotovo godinu dana, bez da su vlasti uradile mnogo na njihovom rješavanju od tada. Umjesto toga, post-izborne i druge političke razmirice otežale su nastavak neophodnih reformi", napisao Zatler na svom blogu.

Ističe kako je demonstriranje jasne vizije o putu naprijed u ovom trenutku od najveće važnosti.

"Iskustvo iz prve ruke u posljednja dva mjeseca pokazuje da politički lideri u BiH mogu brzo i konstruktivno djelovati i mogu ispuniti svoje obaveze za dobrobit svih građana. Kada su ulozi visoki, a problemi i ciljevi zajednički, jedinstvo treba staviti ispred podjela. Pandemija je još jednom dokazala koliko je važno da zemlja ima funkcionalne institucije. Kako svijet bude izlazio iz ove krize, mnoge stvari će se neminovno promijeniti. Za Bosnu i Hercegovinu današnji virtualni samit Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana može označiti novi početak. Nadam se da će se to i desiti", navodi Zatler.

Smatra da ogromna većina građana u cijeloj zemlji dijeli težnje članstva u Evropskoj uniji.

"EU sarađuje sa BiH na rješavanju pitanja prouzrokovanih pandemijom, a nastaviće raditi i na tome da zemlja napreduje u evropskim integracijama brže nego je to bio slučaj prije krize. Svi građani Bosne i Hercegovine priželjkuju novi početak. Ne za dvadeset godina, već danas. Proces je ponovo pokrenut, a za stolom ima mjesta za sve. Zajedno smo jači! Zajedno smo Evropa", poručio je Zatler.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Jovan

06.05.2020 13:22

Nama je jedino kraj izvjestan!

ODGOVORITE
Name

dana

06.05.2020 19:58

Svo zlo na ovim prostorima su donijeli gosti sa zapada.Brzo ce nam svirati za kraj,tuzni brdoviti balkane. :(

Name

DM

06.05.2020 13:31

Novi pocetak BiH I kraj RS.Prodadose I gace.Ostado smo goli ko od majke rodjeni.

ODGOVORITE
Name

Rale

06.05.2020 15:17

Kako se bjelosvjetska bagra brzo uklopi sa domacim lopovim i hajducima.

ODGOVORITE
Name

Vlacina

06.05.2020 16:54

Sve se svodi na ukidanje entiteta i kantona tj.birokratije koja isisa sve,ujedno bi se kradja smanjila.

ODGOVORITE
Name

прво крај

06.05.2020 18:11

Немојте нас господо заваравати, ми у БиХ морамо прво имати крај па тек онда кренути из почетка.

ODGOVORITE
Name

drina

06.05.2020 21:37

Sampion Europskih Integracija...

ODGOVORITE
Name

Gospidine

07.05.2020 22:46

O kakvim liderima govorite...pa nemogu biti nimom kurcu lideri...znas ti dobro,informisan si,kakva je to mafija...a vi im tepate...to je za teske robije,posto nema smrtne kazne.Kid pokojnig Tita bi presipali na Golom kofama more sa jednog kraja na drugi po citav dan...jer puno bi prelili jednu stranu,pa bi morali vracati na drugu...a nisu ni za kakvog drugog posla.

ODGOVORITE