Ко је крив за раздор синдиката Жељезница Републике Српске?

Дошло је до раздора између шест синдиката Жељезница РС. Са Управом преговарају само Синдикати машиновођа, саобраћајне дјелатности и жељезничара, док мјеста за преговоре нема и за синдикате инфраструктуре и одржавања шинских возила.. Они који су искључени из преговора оптужују Управу предузећа да крши Закон о раду.

Република Српска 28.04.2020 | 19:37
Ко је крив за раздор синдиката Жељезница Републике Српске?

Некада су заједно сједили за истим столом. Борили су се јединствено за радничка права. Данас су подјељени. Јединство Синдиката Жељезница више не постоји.

О платама и реструктурисању предузећа, са Управом Жељезница преговарају само три од укупно шест синдиката. Тврди то Горан Чамџић предсједник Синдиката одржавања шинских возила. Каже да је до сидникалног раздора дошло, јер је руководство Жељезница на уцјењивачки начин изабрало себи подобне синдикалне вође.

''Чак су ти представници укључени у радњу групу за реструктурирање гдје раде са консултантом без представника ових синдиката који су најосјетљивије дјелатности у процесу реструктурирања. Разаговарају чак и на тему о плаћеним одсуствима, иако смо свједоци да имамо повећан обим превоза што ће рећи да нема основа да се смањује плата, да се иде на планирање плаћеног одсутсва за поједине раднике''- каже предсједник Синдиката одржавања шинских возила Горан Чамџић.

Директор предузећа је потврдио причу о плаћеном одсуству. Око 1 500 радника није на радном мјесту.

''Раднике ћемо слати на плажено одсуство, оне које не можемо слати на годишњи јер ставрају проблем у простору у којем раде. Спроводимо мјере које су препоручене, у једном простору не смијемо угрозити здравље радника'' - каже директор ЖРС Славко Глигорић.

Одметнути синдикалци који још нису сјели за исти сто са руководство предузећа тврде да су отправници и машиновође фаворизовани у односу на друге раднике.

''Послодавац крши Закон о раду. Сви равноправни и учествујемо у преговорима када су у питању радничка права, осим колективног преговарања, када је колективно преговарање тада искључиво иду репрезантивни синдкати, али и тада уз сагласност другиих синдиката'' – каже предсједник Сидникат радника инфраструктуре Добој  Никола Стојановић.

Вирус корона, односно, мјере поштовање социјалне дистанце су један од главних разлога зашто се тренутно не преговара са свим синдикатима у исто вријеме. Одговор је Управе предузећа.

''Сматрамо да нема ни једне дјелатности која није кроз ова три Синдиката заступљена с обзиром да то нису Сидникати који су уско профилисани за одређено занимање. Замолили смо репрезентативне сидникате да са осталим колегама пренесу информације'' – каже Глигорић.

Синдикати инфраструктуре и самостални синдикат одржавања шинских возила у оваква објашњења не вјерује. Кажу да постоје адекватне просторије у којима је могуће обезбједити социјалну дистанцу како би сви били укључени у преговоре.

И док поручују да је много радника који немају заштитне опреме, маски и рукавица, директор предузећа ЖРС каже да је тај проблем био у почетку, али да сада сви имају адекватну заштитну опрему. 

 

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мато

28.04.2020 18:21

Ста казе преседника ранка мисиц прави нацрт за даљу муљазу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мато

28.04.2020 18:31

То је код нас. Завади па владај.

Name

Кокакола

28.04.2020 18:48

Сада треба и зељезницу развалити. У БејХа треба развити авионски саобрацај у складу са приликама у земљи!

Name

ре

29.04.2020 07:11

1500 људи на плаћеном отпусту ??? сунце ти калајсано, па колико вас има у тој пропалој фирми

Name

У Титино вријеме

28.04.2020 19:17

Један али вриједан. Нема раздора, сви за једног, један за све.Ови поатоје иакљуциво ради тога раздора у корист криминалне власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуто

28.04.2020 19:32

Чуј шест синдиката??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија

28.04.2020 19:48

Нису захтјевни, не треба им много. Гајба пиве и флаша ракије крушке је довољна да их умири, успава, стави у стање хибернације. У том стању је и сва хијерархија синдикална, укључујући и ону главну међу њима, незамјењиву. Али, њено поспано блаженство нема везе са пивом и ракијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синдикалне виђе

28.04.2020 20:25

У сарадњи са својим директорима,пикрали и запислили све својеи живо и мртво,нпрСимо Ц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖЕЉЕЗНИЧАР

28.04.2020 20:32

Чуј ко је крив, па они сами себи, а радници испаштају. Све вас је Симо изварао да добије репрезентативност, а сада по старом као шго је увијек и радио. Само свој интерес. А Славки одговара, јер он ништа и не зна. Ево напокон и он смједе нешто рећи у камере. У скупштини ћутолог и климоглавац. А зашто да не исплати се. Уновчи он диплому ванредног студента, јест да ништа незна, а зна чим је приватна фирма наслоњена на жељезнице. Нека си и Симо изваро, а није ти било тешко признај поглупи су ови данашњи синдикални лидери на жрс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад З.

29.04.2020 02:40

А због чега постоји чак шест синдиката на жељезници? Синдикат лијевих точкова, синдикат врата од вагона,... Уситњеност синдиката, која је посљедица амбиција појединаца, чини синдикат неефикасним и неквалитетним борцем за радничке интересе у колективу препуном проблема. А проблема мора бити јер је напросто немогуће обезбиједити квалитетан рад и пословање на прузу дугој стотињак километар?

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Милорад З.

29.04.2020 07:11

Довољно је видјети Уговоре о раду синдикалних водја репрезентативних синдиката на ЗРС и одмах ти је све јасно...