Ko je kriv za razdor sindikata Željeznica Republike Srpske?

Došlo je do razdora između šest sindikata Željeznica RS. Sa Upravom pregovaraju samo Sindikati mašinovođa, saobraćajne djelatnosti i željezničara, dok mjesta za pregovore nema i za sindikate infrastrukture i održavanja šinskih vozila.. Oni koji su isključeni iz pregovora optužuju Upravu preduzeća da krši Zakon o radu.

Republika Srpska 28.04.2020 | 19:37
Ko je kriv za razdor sindikata Željeznica Republike Srpske?

Nekada su zajedno sjedili za istim stolom. Borili su se jedinstveno za radnička prava. Danas su podjeljeni. Jedinstvo Sindikata Željeznica više ne postoji.

O platama i restrukturisanju preduzeća, sa Upravom Željeznica pregovaraju samo tri od ukupno šest sindikata. Tvrdi to Goran Čamdžić predsjednik Sindikata održavanja šinskih vozila. Kaže da je do sidnikalnog razdora došlo, jer je rukovodstvo Željeznica na ucjenjivački način izabralo sebi podobne sindikalne vođe.

''Čak su ti predstavnici uključeni u radnju grupu za restrukturiranje gdje rade sa konsultantom bez predstavnika ovih sindikata koji su najosjetljivije djelatnosti u procesu restrukturiranja. Razagovaraju čak i na temu o plaćenim odsustvima, iako smo svjedoci da imamo povećan obim prevoza što će reći da nema osnova da se smanjuje plata, da se ide na planiranje plaćenog odsutsva za pojedine radnike''- kaže predsjednik Sindikata održavanja šinskih vozila Goran Čamdžić.

Direktor preduzeća je potvrdio priču o plaćenom odsustvu. Oko 1 500 radnika nije na radnom mjestu.

''Radnike ćemo slati na plaženo odsustvo, one koje ne možemo slati na godišnji jer stavraju problem u prostoru u kojem rade. Sprovodimo mjere koje su preporučene, u jednom prostoru ne smijemo ugroziti zdravlje radnika'' - kaže direktor ŽRS Slavko Gligorić.

Odmetnuti sindikalci koji još nisu sjeli za isti sto sa rukovodstvo preduzeća tvrde da su otpravnici i mašinovođe favorizovani u odnosu na druge radnike.

''Poslodavac krši Zakon o radu. Svi ravnopravni i učestvujemo u pregovorima kada su u pitanju radnička prava, osim kolektivnog pregovaranja, kada je kolektivno pregovaranje tada isključivo idu reprezantivni sindkati, ali i tada uz saglasnost drugiih sindikata'' – kaže predsjednik Sidnikat radnika infrastrukture Doboj  Nikola Stojanović.

Virus korona, odnosno, mjere poštovanje socijalne distance su jedan od glavnih razloga zašto se trenutno ne pregovara sa svim sindikatima u isto vrijeme. Odgovor je Uprave preduzeća.

''Smatramo da nema ni jedne djelatnosti koja nije kroz ova tri Sindikata zastupljena s obzirom da to nisu Sidnikati koji su usko profilisani za određeno zanimanje. Zamolili smo reprezentativne sidnikate da sa ostalim kolegama prenesu informacije'' – kaže Gligorić.

Sindikati infrastrukture i samostalni sindikat održavanja šinskih vozila u ovakva objašnjenja ne vjeruje. Kažu da postoje adekvatne prostorije u kojima je moguće obezbjediti socijalnu distancu kako bi svi bili uključeni u pregovore.

I dok poručuju da je mnogo radnika koji nemaju zaštitne opreme, maski i rukavica, direktor preduzeća ŽRS kaže da je taj problem bio u početku, ali da sada svi imaju adekvatnu zaštitnu opremu. 

 

BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Mato

28.04.2020 18:21

Sta kaze presednika ranka misic pravi nacrt za dalju muljazu

ODGOVORITE
Name

Re Mato

28.04.2020 18:31

To je kod nas. Zavadi pa vladaj.

Name

Kokakola

28.04.2020 18:48

Sada treba i zeljeznicu razvaliti. U BejHa treba razviti avionski saobracaj u skladu sa prilikama u zemlji!

Name

re

29.04.2020 07:11

1500 ljudi na plaćenom otpustu ??? sunce ti kalajsano, pa koliko vas ima u toj propaloj firmi

Name

U Titino vrijeme

28.04.2020 19:17

Jedan ali vrijedan. Nema razdora, svi za jednog, jedan za sve.Ovi poatoje iakljucivo radi toga razdora u korist kriminalne vlasti.

ODGOVORITE
Name

Guto

28.04.2020 19:32

Čuj šest sindikata??

ODGOVORITE
Name

Empirija

28.04.2020 19:48

Nisu zahtjevni, ne treba im mnogo. Gajba pive i flaša rakije kruške je dovoljna da ih umiri, uspava, stavi u stanje hibernacije. U tom stanju je i sva hijerarhija sindikalna, uključujući i onu glavnu među njima, nezamjenjivu. Ali, njeno pospano blaženstvo nema veze sa pivom i rakijom.

ODGOVORITE
Name

Sindikalne viđe

28.04.2020 20:25

U saradnji sa svojim direktorima,pikrali i zapislili sve svojei živo i mrtvo,nprSimo C.

ODGOVORITE
Name

ŽELJEZNIČAR

28.04.2020 20:32

Čuj ko je kriv, pa oni sami sebi, a radnici ispaštaju. Sve vas je Simo izvarao da dobije reprezentativnost, a sada po starom kao šgo je uvijek i radio. Samo svoj interes. A Slavki odgovara, jer on ništa i ne zna. Evo napokon i on smjede nešto reći u kamere. U skupštini ćutolog i klimoglavac. A zašto da ne isplati se. Unovči on diplomu vanrednog studenta, jest da ništa nezna, a zna čim je privatna firma naslonjena na željeznice. Neka si i Simo izvaro, a nije ti bilo teško priznaj poglupi su ovi današnji sindikalni lideri na žrs.

ODGOVORITE
Name

Milorad Z.

29.04.2020 02:40

A zbog čega postoji čak šest sindikata na željeznici? Sindikat lijevih točkova, sindikat vrata od vagona,... Usitnjenost sindikata, koja je posljedica ambicija pojedinaca, čini sindikat neefikasnim i nekvalitetnim borcem za radničke interese u kolektivu prepunom problema. A problema mora biti jer je naprosto nemoguće obezbijediti kvalitetan rad i poslovanje na pruzu dugoj stotinjak kilometar?

ODGOVORITE
Name

@Milorad Z.

29.04.2020 07:11

Dovoljno je vidjeti Ugovore o radu sindikalnih vodja reprezentativnih sindikata na ZRS i odmah ti je sve jasno...