Нејасноће око Уредбе о помоћи привредним субјектима

Привредна комора РС указала је на низ нејасноћа у Уредби са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед вируса корона те затражила појашњења Министарства финансија и Владе Српске.

Република Српска 24.04.2020 | 13:48
Нејасноће око Уредбе о помоћи привредним субјектима

Привредна комора Српске истакла је да је добила велики број упита од пословних субјеката везано за мјере које проводи Влада РС, а између осталог највише се односило на одредбу Пореске управе РС којом су привредна друштва обавезна поднијети писану изјаву да су током новонастале ситуације ограничили или потпуно обуставили свој рад, а да при том овом одредбом нису прописани критеријуми и начин доказивања престанка рада пословних субјеката.

„Велики број упита  односи се на одредбе ове уредбе, а међу најзначајнијим су питања у вези са чланом 13. Уредбе, којим се дефинише подршка за запослене код правних лица и предузетника којим је забрањено обављање дјелатности и који су престали са радом због пандемије, и то тако што ова лица остварују право на исплату најниже плате са доприносима за април 2020. године, а послодавци су обавезни да поднесу писану изјаву Пореској управи РС са захтјевом за исплату најниже плате најкасније до 10. јуна 2020. године за април 2020. године“, рекли су из Привредне коморе.

Истичу да на интернет страници Пореске управе још увијек нема обрасца писане изјаве за подношење захтјева за исплату најниже плате за април.

„Такође, није дефинисан период престанка рада који је релевантан за остваривање права – привредна друштва одлуке о престанку рада доносе у различитим периодима, што зависи од могућности одржавања пословне активности (капацитета репроматеријала, складишта, пласмана, транспорта, здравственог стања запослених, отказивања или пролонгирања наруџби, отказивања или пролонгирања пословне сарадње, забране уласка у стране земље итд.), што значи да привредници одлуку о престанку рада могу донијети у току априла (нпр. 10.4., 15.4. или касније); с тим у вези, да ли право из члана 13. Уредбе, остварују и субјекти који су престали са радом у току априла“, саопштили су из Коморе.

Оно што брине привреднике, јесте и чињеница да неки пословни субјекти имају пословне јединице и у другим градовима и општинама у Републици Срппској, те да је њихов рад у неким мјестима ограничен, а у неким потпуно забрањен, те како ће они бити третирани од стране државе.

Осим тога, поставља се питање какав је третман привредних друштава која обављају више регистрованих дјелатности од којих неке нису биле обухваћене забраном рада.

Забринутост су истакли и привредници који су усљед штете коју је изазвала пандемија вируса корона морали отпустити дио радника, као и пружање подршке оним пословним субјектима који су радили у кризном периоду, али у знатно мањем обиму.

„Усљед смањене ликвидности, наступања платежне неспособности и забране или престанка обављања дјелатности, одређени привредни субјекти  нису били у могућности да задрже раднике, због чега су им отказали уговоре о раду (искључујући уговоре на одређено који су престали да важе истеком рока на који су закључени. Осим тога значајно питање представља креирање подршке за пословне субјекте који су у условима кризе одржали пословну активност у смањеном обиму, односно нису престали са радом иако су пословни, производни, технолошки процес свели на минимум“, навели су из Привредне коморе.

Додају да бројни  привредни субјекти који нису обухваћени забраном рада и нису престали са радом, али своје пословне активности нису могли реализовати у пуном капацитету због престанка рада пословних партнера којима пласирају производе/услуге, због забрана и ограничења уведених у земљама иностраних партнера, због отежаног транспорта, немогућности увоза довољне количине репроматеријала или извоза својих производа.

Према информацијама које Привредна комора РС добија у свакодневној комуникацији са привредним друштвима која нису престала са радом, извјесни наставак ванредних околности и све компликације у вези са забранама, ограничењима, отежаним реализацијама у земљи и иностранству, указују на неминовни престанак рада ових субјеката у мају.

„Резерве репроматеријала су исцрпљене, услови за пласирање производа и услуга су и даље отежани или немогући, опоравак пословања зависи од опоравка партнера у иностранству који су већ у марту најавили да се наставак сарадње не може очекивати прије јуна, а материјална средства друштава су потрошена на финансирање плата запослених, иако је пословање сведено на минимум због примјене мјера заштите задравља, обољења, изолације и редукција због смањеног обима пословања“, рекли су из Коморе.

Такође, наводе да би било корисно прецизирати и који је то орган у Влади РС којем би ови привредници слали своје информације о стању пословања, као и процедуре по којима би се ово реализовало и доказивало наведено стање.

(Цапитал)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Харе

24.04.2020 11:52

Запетљала се квази Влада не знају ни они шта су обећали Бисерка јави сеееее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.04.2020 12:59

Секирај се ти ста це бити тамо код вас. Не бери тудју бригу. Немас довољно памети ни за себе.

Name

Фијаско 113%

24.04.2020 13:09

Привреда је потпуно непозната категорија влади! Задњих деценија су је систематски разваљивали - зар се сада неко нада некаквој помоци, али реално?

Name

Ре Фијаско113%

24.04.2020 14:15

Одличан коментар, привреда је прије короне била на кољенима ово сада је чиста фарса.

Name

?

24.04.2020 18:58

Привреда?! Када боље размислим, корона је само зауставила тотални пропадање у АМБИС! Односно, корона је сламцица спаса, за коју су се ухватили!

Name

па не јасно је

24.04.2020 11:52

много ста, како се узима стари одмор од радника а ванредно стање, јесмо ми сви на одмору или ванредном стању? ВАЉДА СЕ ОДМОР УЗИМА КАДА РАДНИКУ ОДГОВАРА А НЕ ТАМО НЕКОМЕ. И КАКАВ ЈЕ ОВО ОДМОР ТОРТУРЕ МЕДЈУ 4 ЗИДА????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

24.04.2020 12:07

Ниста од тога бити неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти рале

24.04.2020 12:56

Знас ли да је мартовска плата вец исплацена и како је рецено послодавци исплатили плате влада доприносе. Људи моји који вам је, засто само црњак. Ето за март све ресено, ајде мало оптимизма да це бити и април

Name

Као

24.04.2020 12:11

Да они ишта знају урадити како треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

24.04.2020 12:25

А зашто им ти не помогнеш?

Name

ре бањалуцанин

24.04.2020 13:00

не лази да си из бањалуке

Name

Гардиста

24.04.2020 13:09

Ре бањалуцанин:мозда нема сансу да им помогне,јер нема партијску књизицу,не интересује га политика,али то не знаци да је глуп,сто би се могло реци за тебе на основу коментара...

Name

НН

24.04.2020 13:09

Нема за њх помоћи. Они су гори од вируса.

Name

јова

24.04.2020 13:15

Издала их солидарност ,како их само није било срамота тјерат раднике да морају уплатит у фонд солидарности, али среца па се радницу овог пута били храбри па су па то одбили, несто су мало уплатили ко је хтио , зато несмију ни да објаве колико су прикупили, јел веки број радника није уплатило ниста, сад немогу да узму онолико колико су планирали , онда немају ста дати привреди , сад се незна ста је ко обецао ????

Name

увијек тако

24.04.2020 14:47

Јадни радници уплацивали у фонд солидарности они оце потросе тако је било и за вријеме поплаве у Добоју народ слао помоц они све продали као и сада Кина и Русија и Мадјарска дале помоц они ту исту продају ,,продају маске и рукавице и све остало од помоци ,само да прикупе лову за изборе..Лицни доказ нема маске за пензионере а помоц добили близњи њихови ,,срамота над срамоте..кадце ти избори

Name

Имају казне

24.04.2020 19:15

За оне, који немају од цега купити.... резије,отказ, купили мало хране дјеци, воце поврце,поскупљало.....

Name

Последњи кинески цар

24.04.2020 13:39

Већ сам писао, али ево опет. Погледајте спот на ФТВ и видјећете само један сегмент како је то урадила Федерација. Једноставно и јасно свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

24.04.2020 13:42

Па сад кад су требали да испливају способни и владају кризом ми у Босни и Херцеговини имамо ово што имамо од власти Мислим да це кредитима ММФ и СБ,покрити плате својој "машинерији" по разним институцијама и сл.и још онда народу гворити ДОБРО ЈЕ,ОДРЗАЛИ СМО ЗАПОСЛЕНОСТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реган

24.04.2020 15:01

Помоц це добити сектаси,ко није сектас мозе само добити туки

ОДГОВОРИТЕ