Nejasnoće oko Uredbe o pomoći privrednim subjektima

Privredna komora RS ukazala je na niz nejasnoća u Uredbi sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed virusa korona te zatražila pojašnjenja Ministarstva finansija i Vlade Srpske.

Republika Srpska 24.04.2020 | 13:48
Nejasnoće oko Uredbe o pomoći privrednim subjektima

Privredna komora Srpske istakla je da je dobila veliki broj upita od poslovnih subjekata vezano za mjere koje provodi Vlada RS, a između ostalog najviše se odnosilo na odredbu Poreske uprave RS kojom su privredna društva obavezna podnijeti pisanu izjavu da su tokom novonastale situacije ograničili ili potpuno obustavili svoj rad, a da pri tom ovom odredbom nisu propisani kriterijumi i način dokazivanja prestanka rada poslovnih subjekata.

„Veliki broj upita  odnosi se na odredbe ove uredbe, a među najznačajnijim su pitanja u vezi sa članom 13. Uredbe, kojim se definiše podrška za zaposlene kod pravnih lica i preduzetnika kojim je zabranjeno obavljanje djelatnosti i koji su prestali sa radom zbog pandemije, i to tako što ova lica ostvaruju pravo na isplatu najniže plate sa doprinosima za april 2020. godine, a poslodavci su obavezni da podnesu pisanu izjavu Poreskoj upravi RS sa zahtjevom za isplatu najniže plate najkasnije do 10. juna 2020. godine za april 2020. godine“, rekli su iz Privredne komore.

Ističu da na internet stranici Poreske uprave još uvijek nema obrasca pisane izjave za podnošenje zahtjeva za isplatu najniže plate za april.

„Takođe, nije definisan period prestanka rada koji je relevantan za ostvarivanje prava – privredna društva odluke o prestanku rada donose u različitim periodima, što zavisi od mogućnosti održavanja poslovne aktivnosti (kapaciteta repromaterijala, skladišta, plasmana, transporta, zdravstvenog stanja zaposlenih, otkazivanja ili prolongiranja narudžbi, otkazivanja ili prolongiranja poslovne saradnje, zabrane ulaska u strane zemlje itd.), što znači da privrednici odluku o prestanku rada mogu donijeti u toku aprila (npr. 10.4., 15.4. ili kasnije); s tim u vezi, da li pravo iz člana 13. Uredbe, ostvaruju i subjekti koji su prestali sa radom u toku aprila“, saopštili su iz Komore.

Ono što brine privrednike, jeste i činjenica da neki poslovni subjekti imaju poslovne jedinice i u drugim gradovima i opštinama u Republici Srppskoj, te da je njihov rad u nekim mjestima ograničen, a u nekim potpuno zabranjen, te kako će oni biti tretirani od strane države.

Osim toga, postavlja se pitanje kakav je tretman privrednih društava koja obavljaju više registrovanih djelatnosti od kojih neke nisu bile obuhvaćene zabranom rada.

Zabrinutost su istakli i privrednici koji su usljed štete koju je izazvala pandemija virusa korona morali otpustiti dio radnika, kao i pružanje podrške onim poslovnim subjektima koji su radili u kriznom periodu, ali u znatno manjem obimu.

„Usljed smanjene likvidnosti, nastupanja platežne nesposobnosti i zabrane ili prestanka obavljanja djelatnosti, određeni privredni subjekti  nisu bili u mogućnosti da zadrže radnike, zbog čega su im otkazali ugovore o radu (isključujući ugovore na određeno koji su prestali da važe istekom roka na koji su zaključeni. Osim toga značajno pitanje predstavlja kreiranje podrške za poslovne subjekte koji su u uslovima krize održali poslovnu aktivnost u smanjenom obimu, odnosno nisu prestali sa radom iako su poslovni, proizvodni, tehnološki proces sveli na minimum“, naveli su iz Privredne komore.

Dodaju da brojni  privredni subjekti koji nisu obuhvaćeni zabranom rada i nisu prestali sa radom, ali svoje poslovne aktivnosti nisu mogli realizovati u punom kapacitetu zbog prestanka rada poslovnih partnera kojima plasiraju proizvode/usluge, zbog zabrana i ograničenja uvedenih u zemljama inostranih partnera, zbog otežanog transporta, nemogućnosti uvoza dovoljne količine repromaterijala ili izvoza svojih proizvoda.

Prema informacijama koje Privredna komora RS dobija u svakodnevnoj komunikaciji sa privrednim društvima koja nisu prestala sa radom, izvjesni nastavak vanrednih okolnosti i sve komplikacije u vezi sa zabranama, ograničenjima, otežanim realizacijama u zemlji i inostranstvu, ukazuju na neminovni prestanak rada ovih subjekata u maju.

„Rezerve repromaterijala su iscrpljene, uslovi za plasiranje proizvoda i usluga su i dalje otežani ili nemogući, oporavak poslovanja zavisi od oporavka partnera u inostranstvu koji su već u martu najavili da se nastavak saradnje ne može očekivati prije juna, a materijalna sredstva društava su potrošena na finansiranje plata zaposlenih, iako je poslovanje svedeno na minimum zbog primjene mjera zaštite zadravlja, oboljenja, izolacije i redukcija zbog smanjenog obima poslovanja“, rekli su iz Komore.

Takođe, navode da bi bilo korisno precizirati i koji je to organ u Vladi RS kojem bi ovi privrednici slali svoje informacije o stanju poslovanja, kao i procedure po kojima bi se ovo realizovalo i dokazivalo navedeno stanje.

(Capital)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Hare

24.04.2020 11:52

Zapetljala se kvazi Vlada ne znaju ni oni šta su obećali Biserka javi seeeee

ODGOVORITE
Name

Re

24.04.2020 12:59

Sekiraj se ti sta ce biti tamo kod vas. Ne beri tudju brigu. Nemas dovoljno pameti ni za sebe.

Name

Fijasko 113%

24.04.2020 13:09

Privreda je potpuno nepoznata kategorija vladi! Zadnjih decenija su je sistematski razvaljivali - zar se sada neko nada nekakvoj pomoci, ali realno?

Name

Re Fijasko113%

24.04.2020 14:15

Odličan komentar, privreda je prije korone bila na koljenima ovo sada je čista farsa.

Name

?

24.04.2020 18:58

Privreda?! Kada bolje razmislim, korona je samo zaustavila totalni propadanje u AMBIS! Odnosno, korona je slamcica spasa, za koju su se uhvatili!

Name

pa ne jasno je

24.04.2020 11:52

mnogo sta, kako se uzima stari odmor od radnika a vanredno stanje, jesmo mi svi na odmoru ili vanrednom stanju? VALJDA SE ODMOR UZIMA KADA RADNIKU ODGOVARA A NE TAMO NEKOME. I KAKAV JE OVO ODMOR TORTURE MEDJU 4 ZIDA????????

ODGOVORITE
Name

Rale

24.04.2020 12:07

Nista od toga biti nece.

ODGOVORITE
Name

Ti rale

24.04.2020 12:56

Znas li da je martovska plata vec isplacena i kako je receno poslodavci isplatili plate vlada doprinose. Ljudi moji koji vam je, zasto samo crnjak. Eto za mart sve reseno, ajde malo optimizma da ce biti i april

Name

Kao

24.04.2020 12:11

Da oni išta znaju uraditi kako treba.

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

24.04.2020 12:25

А зашто им ти не помогнеш?

Name

re banjalucanin

24.04.2020 13:00

ne lazi da si iz banjaluke

Name

Gardista

24.04.2020 13:09

Re banjalucanin:mozda nema sansu da im pomogne,jer nema partijsku knjizicu,ne interesuje ga politika,ali to ne znaci da je glup,sto bi se moglo reci za tebe na osnovu komentara...

Name

NN

24.04.2020 13:09

Nema za njh pomoći. Oni su gori od virusa.

Name

jova

24.04.2020 13:15

Izdala ih solidarnost ,kako ih samo nije bilo sramota tjerat radnike da moraju uplatit u fond solidarnosti, ali sreca pa se radnicu ovog puta bili hrabri pa su pa to odbili, nesto su malo uplatili ko je htio , zato nesmiju ni da objave koliko su prikupili, jel veki broj radnika nije uplatilo nista, sad nemogu da uzmu onoliko koliko su planirali , onda nemaju sta dati privredi , sad se nezna sta je ko obecao ????

Name

uvijek tako

24.04.2020 14:47

Jadni radnici uplacivali u fond solidarnosti oni oce potrose tako je bilo i za vrijeme poplave u Doboju narod slao pomoc oni sve prodali kao i sada Kina i Rusija i Madjarska dale pomoc oni tu istu prodaju ,,prodaju maske i rukavice i sve ostalo od pomoci ,samo da prikupe lovu za izbore..Licni dokaz nema maske za penzionere a pomoc dobili bliznji njihovi ,,sramota nad sramote..kadce ti izbori

Name

Imaju kazne

24.04.2020 19:15

Za one, koji nemaju od cega kupiti.... rezije,otkaz, kupili malo hrane djeci, voce povrce,poskupljalo.....

Name

Poslednji kineski car

24.04.2020 13:39

Već sam pisao, ali evo opet. Pogledajte spot na FTV i vidjećete samo jedan segment kako je to uradila Federacija. Jednostavno i jasno svima.

ODGOVORITE
Name

Ipe

24.04.2020 13:42

Pa sad kad su trebali da isplivaju sposobni i vladaju krizom mi u Bosni i Hercegovini imamo ovo što imamo od vlasti Mislim da ce kreditima MMF i SB,pokriti plate svojoj "mašineriji" po raznim institucijama i sl.i još onda narodu gvoriti DOBRO JE,ODRZALI SMO ZAPOSLENOST

ODGOVORITE
Name

Regan

24.04.2020 15:01

Pomoc ce dobiti sektasi,ko nije sektas moze samo dobiti tuki

ODGOVORITE