Гориво у Српској може појефтинити још десет фенинга

Цијене горива на већини бензинских пумпи у Српској су на минимуму и тешко је очекивати значајније корекције нафтних деривата, поручили су нафташи.

Република Српска 22.04.2020 | 07:07
Гориво у Српској може појефтинити још десет фенинга

Сагласни су да пад цијене америчке нафте, која је у понедјељак  први пут отишла у минус због гашења привредних активности, гомилања залиха и недостатка складишног простора, неће утицати на корекције на домаћим пумпама.

Цијена америчке нафте је склизнула у минус јер ускоро истиче уговор за мајску испоруку референтне нафте, те је обим трговања мали јер није лако наћи купце. Међутим, пале су и цијене за касније испоруке, послије маја, гдје је забиљежен већи обим трговине.

Директор “Крајинапетрола” Бањалука Милован Бајић рекао је да су цијене на пумпама у Српској значајно пале. На њиховим пумпама литар дизела кошта 1,66 марака, бензина 95 1,69 марака, а ауто-гаса 0,99 КМ по литру.

- Цијене су на минимуму или ће достићи тај минимум. Могућ је и даљи благи пад цијена горива, али постоји граница испод које не можемо ићи због намета државе. Та граница је отприлике око 1,50 марака по литру горива, колико и износи тренутно на појединим пумпама. До већег пада цијена може доћи само у случају неких државних интервенција, односно одрицања или смањења накнада, али о томе је сада незахвално причати - казао је Бајић.

Нагласио је да је промет значајно пао на пумпама “Крајинапетрола”, те да ако тренутно стање потраје, биће у питању и исплата плата радницима.

Исту поруку шаљу и из “Нешковића”, гдје возачи за литар горива у Бањалуци треба да издвоје од 1,45 до 1,50, док у Требињу та цијена досеже 1,63  марке по литру.

- Цијене су знатно пале у посљедњих десетак дана и ми за сада нећемо кориговати цјеновнике јер имамо велике залихе. Ако се тренутно стање задржи, пратићемо ситуацију и у складу с тим реаговати. Цијене још могу највише да падну од пет до десет фенинга по литру и испод тога нећемо сигурно ићи због намета које имамо према држави - рекао је комерцијални директор “Нешковић ДОО” Јовица Вучковић.

У Групацији за промет нафте и нафтних деривата при Привредној комори РС истичу да су дистрибутери цијене горива на бензинским пумпама у РС прилагодили стању на свјетском тржишту и новој Уредби Владе РС о ограничењу марже у малопродаји.

- Не вјерујемо да има простора за додатно снижење цијена, осим у случају да гориво од рафинерија набаве повољније него што је то тренутно. Акцизе и други намети које држава приходује од сваког продатог литра горива и даље су на истом нивоу од једну марку - навели су у Групације за промет нафте.

Начелник Одјељења за комуникације у Управи за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић рекао је да ових дана набавна цијена дизела и бензина 95 са свим урачунатим обавезама држави износи 1,30, односно 1,23 марке.

- Литар увезеног дизела у БиХ ових дана кошта око 0,41 марку. На ту цијену обрачунавају се акцизе, путарине и ПДВ, па набавна цијена износи 1,30 КМ, а све остало до цијене на тржишту је маржа - навео је Ковачевић.

Тржиште

Када је ријеч о бензину 95, Ковачевић истиче да литар кошта око 0,30 фенинга, односно када се на набавну цијену додају све обавезе држави, литар кошта 1,23 КМ.

- Све остало до продајне цијене на тржишту је велепродајна и малопродајна  маржа - додао је Ковачевић.

(Глас Српске)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мире

22.04.2020 05:15

Па 20год наплацујете колико хоцете и сад вам смета сто један мјесец по литру узмете 40-50 фенинга

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луцкy

22.04.2020 05:35

Невјероватно колико се пљачка властити народ. Плаћамо одржавање путева и преко горива и вожњом ауто - путем. И држави иде чак марка на сваки литар а плате нам биједне ! А да плаћамо одржавање и због удисања зрака док путем ходамо ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

22.04.2020 05:54

..јавите ово и Београду -НИС-у, Гаспрому ?!?!?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

22.04.2020 05:55

Да се не лажемо , пумпаџије и буџетлије раде по принципима "договорне економије" и причају бајке о некаквом слободном тржишту и слободном формирању цјена. Њима не одговара овај пад цјена нафте на тржишту јер не могу објаснити народу због чега тако мало смањују цјене горива када се многи од нас сјећају цјена , послије рата , од неких 1,20 КМ по литри. Проблем је код овога што се избјегава наплаћивање пореза на екстра-профит и то власницима пумпи и "држави" оставља простора за овакве "дилове". Пумпаши се богате а буџети се пуне како би се одржали сви они гласачи на "државним јаслама". А шта ради опозиција по овом питању? Па опозиција или не смије или не зна или нема воље јер се нада да ће они једном побједити и освојити власт , пардон , "државне јасле" па ће и они уживати у благодетима истих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

22.04.2020 06:39

Кога лаже овај из Крајинапетрола, не може мање, гдје они набављају гориво па им је скупље 0.20-0.30КМ у односу на пумпе у БН. Ако набављају у Панчеву онда је то разлика од 200километара због раздаљине, а сви знамо да они увозе жељезницом што би требало да буде јефтиније. Ако увозе из Хрватске или Мађарске опет није толико даље чак је и ближе. Оволика маржа се може само назвати бахаћење и отимање од народа, што им је неко дозволио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

22.04.2020 06:41

И акцизу треба да се укине само пдв да се плаца нафта није луксуз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минхаузен

22.04.2020 06:41

Сви упиремо прст у власнике пумпи , а заборављамо да је дрзава та која нам козу са ледја дере . Да ОПЕЦ дјели гориво бесплатно , код нас би литра костала једну марку .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

22.04.2020 07:44

У нормалном свијету нпр у Њемацкој је марза 10 центи по литри,само код нас и у Србији пумпадзије морају имати 25 центи И више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НРW

22.04.2020 07:51

Мој кантор НРW Њемацка дизел 0.90 центи бенз.скупљи који цент.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

22.04.2020 08:58

Предлазем да се пумпама дозволи да продају бензин по три км . Јер слабији је промет мале колицине продају ако им се ограници марза а мал им промет осиромасице јадни . А они навикили да имају колико хоце . Повецати марзе све на терет народа као да је народ битан , битно је да пумпадјије не осјете кризу . Доле контрола марзе , правда за пумпадјије ✊

ОДГОВОРИТЕ