Gorivo u Srpskoj može pojeftiniti još deset feninga

Cijene goriva na većini benzinskih pumpi u Srpskoj su na minimumu i teško je očekivati značajnije korekcije naftnih derivata, poručili su naftaši.

Republika Srpska 22.04.2020 | 07:07
Gorivo u Srpskoj može pojeftiniti još deset feninga

Saglasni su da pad cijene američke nafte, koja je u ponedjeljak  prvi put otišla u minus zbog gašenja privrednih aktivnosti, gomilanja zaliha i nedostatka skladišnog prostora, neće uticati na korekcije na domaćim pumpama.

Cijena američke nafte je skliznula u minus jer uskoro ističe ugovor za majsku isporuku referentne nafte, te je obim trgovanja mali jer nije lako naći kupce. Međutim, pale su i cijene za kasnije isporuke, poslije maja, gdje je zabilježen veći obim trgovine.

Direktor “Krajinapetrola” Banjaluka Milovan Bajić rekao je da su cijene na pumpama u Srpskoj značajno pale. Na njihovim pumpama litar dizela košta 1,66 maraka, benzina 95 1,69 maraka, a auto-gasa 0,99 KM po litru.

- Cijene su na minimumu ili će dostići taj minimum. Moguć je i dalji blagi pad cijena goriva, ali postoji granica ispod koje ne možemo ići zbog nameta države. Ta granica je otprilike oko 1,50 maraka po litru goriva, koliko i iznosi trenutno na pojedinim pumpama. Do većeg pada cijena može doći samo u slučaju nekih državnih intervencija, odnosno odricanja ili smanjenja naknada, ali o tome je sada nezahvalno pričati - kazao je Bajić.

Naglasio je da je promet značajno pao na pumpama “Krajinapetrola”, te da ako trenutno stanje potraje, biće u pitanju i isplata plata radnicima.

Istu poruku šalju i iz “Neškovića”, gdje vozači za litar goriva u Banjaluci treba da izdvoje od 1,45 do 1,50, dok u Trebinju ta cijena doseže 1,63  marke po litru.

- Cijene su znatno pale u posljednjih desetak dana i mi za sada nećemo korigovati cjenovnike jer imamo velike zalihe. Ako se trenutno stanje zadrži, pratićemo situaciju i u skladu s tim reagovati. Cijene još mogu najviše da padnu od pet do deset feninga po litru i ispod toga nećemo sigurno ići zbog nameta koje imamo prema državi - rekao je komercijalni direktor “Nešković DOO” Jovica Vučković.

U Grupaciji za promet nafte i naftnih derivata pri Privrednoj komori RS ističu da su distributeri cijene goriva na benzinskim pumpama u RS prilagodili stanju na svjetskom tržištu i novoj Uredbi Vlade RS o ograničenju marže u maloprodaji.

- Ne vjerujemo da ima prostora za dodatno sniženje cijena, osim u slučaju da gorivo od rafinerija nabave povoljnije nego što je to trenutno. Akcize i drugi nameti koje država prihoduje od svakog prodatog litra goriva i dalje su na istom nivou od jednu marku - naveli su u Grupacije za promet nafte.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević rekao je da ovih dana nabavna cijena dizela i benzina 95 sa svim uračunatim obavezama državi iznosi 1,30, odnosno 1,23 marke.

- Litar uvezenog dizela u BiH ovih dana košta oko 0,41 marku. Na tu cijenu obračunavaju se akcize, putarine i PDV, pa nabavna cijena iznosi 1,30 KM, a sve ostalo do cijene na tržištu je marža - naveo je Kovačević.

Tržište

Kada je riječ o benzinu 95, Kovačević ističe da litar košta oko 0,30 feninga, odnosno kada se na nabavnu cijenu dodaju sve obaveze državi, litar košta 1,23 KM.

- Sve ostalo do prodajne cijene na tržištu je veleprodajna i maloprodajna  marža - dodao je Kovačević.

(Glas Srpske)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Mire

22.04.2020 05:15

Pa 20god naplacujete koliko hocete i sad vam smeta sto jedan mjesec po litru uzmete 40-50 feninga

ODGOVORITE
Name

Lucky

22.04.2020 05:35

Nevjerovatno koliko se pljačka vlastiti narod. Plaćamo održavanje puteva i preko goriva i vožnjom auto - putem. I državi ide čak marka na svaki litar a plate nam bijedne ! A da plaćamo održavanje i zbog udisanja zraka dok putem hodamo ?

ODGOVORITE
Name

Mile

22.04.2020 05:54

..javite ovo i Beogradu -NIS-u, Gaspromu ?!?!?!

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

22.04.2020 05:55

Да се не лажемо , пумпаџије и буџетлије раде по принципима "договорне економије" и причају бајке о некаквом слободном тржишту и слободном формирању цјена. Њима не одговара овај пад цјена нафте на тржишту јер не могу објаснити народу због чега тако мало смањују цјене горива када се многи од нас сјећају цјена , послије рата , од неких 1,20 КМ по литри. Проблем је код овога што се избјегава наплаћивање пореза на екстра-профит и то власницима пумпи и "држави" оставља простора за овакве "дилове". Пумпаши се богате а буџети се пуне како би се одржали сви они гласачи на "државним јаслама". А шта ради опозиција по овом питању? Па опозиција или не смије или не зна или нема воље јер се нада да ће они једном побједити и освојити власт , пардон , "државне јасле" па ће и они уживати у благодетима истих.

ODGOVORITE
Name

Истина

22.04.2020 06:39

Кога лаже овај из Крајинапетрола, не може мање, гдје они набављају гориво па им је скупље 0.20-0.30КМ у односу на пумпе у БН. Ако набављају у Панчеву онда је то разлика од 200километара због раздаљине, а сви знамо да они увозе жељезницом што би требало да буде јефтиније. Ако увозе из Хрватске или Мађарске опет није толико даље чак је и ближе. Оволика маржа се може само назвати бахаћење и отимање од народа, што им је неко дозволио.

ODGOVORITE
Name

Rob

22.04.2020 06:41

I akcizu treba da se ukine samo pdv da se placa nafta nije luksuz

ODGOVORITE
Name

Minhauzen

22.04.2020 06:41

Svi upiremo prst u vlasnike pumpi , a zaboravljamo da je drzava ta koja nam kozu sa ledja dere . Da OPEC djeli gorivo besplatno , kod nas bi litra kostala jednu marku .

ODGOVORITE
Name

Zoran

22.04.2020 07:44

U normalnom svijetu npr u Njemackoj je marza 10 centi po litri,samo kod nas i u Srbiji pumpadzije moraju imati 25 centi I više.

ODGOVORITE
Name

NRW

22.04.2020 07:51

Moj kantor NRW Njemacka dizel 0.90 centi benz.skuplji koji cent.

ODGOVORITE
Name

Mitar

22.04.2020 08:58

Predlazem da se pumpama dozvoli da prodaju benzin po tri km . Jer slabiji je promet male kolicine prodaju ako im se ogranici marza a mal im promet osiromasice jadni . A oni navikili da imaju koliko hoce . Povecati marze sve na teret naroda kao da je narod bitan , bitno je da pumpadjije ne osjete krizu . Dole kontrola marze , pravda za pumpadjije ✊

ODGOVORITE