ММФ предвиђа најгору рецесију од 1930.године

- Међународни монетарни фонд у свом најновијем извештају о стању свјетске економије предвиђа најгору рецесију од Велике депресије. Више од стотину земаља тражило је ванредну помоћ ММФ-а, рекао је у разговору за “Глас Америке” генерални директор за Европу у ММФ-у Пол Томсен.

Босна и Херцеговина 21.04.2020 | 18:45
ММФ предвиђа најгору рецесију од 1930.године

- Отприлике једна трећина европске економије је затворена. То значи да ће месец дана затварања дијела економије смањити бруто друштвени производ у Европи за три одсто, каже Пол Томсен.

“Наша је претпоставка да ћемо од средине године почети да се враћамо у нормално стање у ком случају ће ове године утицај на БДП за Европу у просјеку бити минус 6,5 одсто. Нешто више за напредне економије, нешто мање за тржишта у развоју.”, објашњава Томсен.

Примарно је, наравно, спасавање живота, али је економска димензијја такође важна. Што је јача примарна реакција то је мања вероватноћа, а то забрињава, да се ова пандемија развуче и доведе до проблема са компанијама, домаћинствима и у крајњој линији банкарским системом.

“Добра је вијест да су, свуда у источној Европи, укључујући Западни Балкан, земље мање рањиве него што је био случај током глобалне финансијске кризе. Њихови банкарски системи су здравији, имају више резерви и капитала и у многим случајевима снажнију фискалну позицију. То им пружа већу сигурност, али наравно у поређењу са напредним економијама које имају сопствене конвертибилне валуте и дубоко ликвидна финансијска и валутна тржишта, те земље имају много више ограничене могућности и зато траже помоћ од нас”, каже Томсен.

На питање какве генералне препоруке ММФ даје владама широм свијета како би пребродиле кризу, Томсен каже:

“Сасвим сигурно треба да пруже масивну фискалну помоћ и преусмјере дио помоћи здравственом сектору како би могао да изађе у сусрет изазовима. Требало би да ограниче негативан утицај на приходе грађана, путем исплате социјалних бенефиција и надокнаде незапосленима, као и да слично подрже компаније путем одлагања зајмова и уплате пореза, како би штета била што мања док се епидемија не доведе под контролу”, каже генерални директор за Европу у ММФ-у.

- Ако се покаже да је претпоставка о постепеној нормализацији до средине године тачна, може се очекивати снажан опоравак у 2021. години, каже Томсен и додаје да ће бити и извјесне дугорочне штете за коју ће бити потребно више времена.

Наглашава, ако се поново вратимо затварању дијелова економије то ће бити драматично другачија ситуација. Исто тако, каже он, ако не отворимо економију током другог квартала већ касније током године, онда ће наредна година такође бити лоша.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Мицо Сремац

21.04.2020 16:56

Ова пауза це нам добро доци да се одморимо од разантног развоја БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

21.04.2020 17:16

Па како то када неки дан на РТС 1 кажу да ММФ за идућу годину планира на свјетском нивоу раст БДП-а за 8 % уз образложење да мора услиједити веће размена добара на глобалном нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1000КМ

21.04.2020 17:17

Ма ми имамо лову.Зивимо 300км/х.Ми насој полицији рефундирамо сво оно време сто нису могли да харац раде над људима по хиљаду марака.Сиротиња нам зиви соларно,бас смо напредни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незапослена лица

21.04.2020 17:25

Са Бироа су такодје зиви људи, кохи су најугрозенији и без короне. Вријеме је да се цују, дигну свој глас, деценијама се крсе њихова права!

ОДГОВОРИТЕ
Name

1000КМ

21.04.2020 19:26

Сто висе сиротиње то је њима лаксе и боље.У том слуцају лаксе манипулису са народом.Некоме обецају посао,некоме дају 50КМ за глас,мало зацине са национализмом и то је саблон који је ефикасан.Све док народ једном не укљуци мозак и казе доста.Горе не мозе да буде.Мјењамо...

Name

Деценијама

21.04.2020 20:49

Пљацкају незапослена лица, а из будјета дијеле по висе примања појединцима, и многима који су пресли 65 година и никаквим радом нису то заслузили, осим сто су нас довели пред тптални колапс.... Тразимо своја права.....

Name

Занимљиво

21.04.2020 19:16

Брину за људске зивоте а исти ови и овакви изазивају ратове гдје гину стотине хиљада, цак и милиони људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

21.04.2020 19:31

Шта ми имамо са тимМи смо се добро ораганизовали донијели законе узимамо од једних радника дајемо другим.......све се врти..Ово би требали да примјене у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

21.04.2020 20:30

Одавно је то све предвидио господин Бранко Драгас.Једини са ових простора ЕX YУ,кои је радио код њих.Довољно је пазљиво слусати ста цовјек збори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ситуација...

21.04.2020 20:31

Ја ову цитаву ситуацију гледам са мјесаним осјецајима: Имам утисак да је свјетско трзисте и економија сама по себи достигла врхунац и да се ова пандемија користи за развлацење комплетног економског колапса, који је послије комунистицког поцео да гута сам себе. Наравно не зелим да умањим опасност од пандемије, али многи који су "горе" (њих 200 на свјетском нивоу) немају дефиницију куда са својим све-могуцностима. Знаци да ефиниција "вјецитог" економског раста сама по себи је давно достигла границу.... тразимо нову екеомску дефиницију, ова је превазидјена. На залост, фирме средње класе су сада на издисају и неки моцници виде ту своју последњу санску у коцкарско-инвестиционом свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

21.04.2020 21:20

Непредвидза ту нико ниста вец знају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нок нок

22.04.2020 07:37

Рецесија Бициона и осталих дигиталних валута, рецесија напуханих вриједности дионица које контролишу свјетски владари. Народу доста дулум земље посијат и обрат

ОДГОВОРИТЕ