MMF predviđa najgoru recesiju od 1930.godine

- Međunarodni monetarni fond u svom najnovijem izveštaju o stanju svjetske ekonomije predviđa najgoru recesiju od Velike depresije. Više od stotinu zemalja tražilo je vanrednu pomoć MMF-a, rekao je u razgovoru za “Glas Amerike” generalni direktor za Evropu u MMF-u Pol Tomsen.

Bosna i Hercegovina 21.04.2020 | 18:45
MMF predviđa najgoru recesiju od 1930.godine

- Otprilike jedna trećina evropske ekonomije je zatvorena. To znači da će mesec dana zatvaranja dijela ekonomije smanjiti bruto društveni proizvod u Evropi za tri odsto, kaže Pol Tomsen.

“Naša je pretpostavka da ćemo od sredine godine početi da se vraćamo u normalno stanje u kom slučaju će ove godine uticaj na BDP za Evropu u prosjeku biti minus 6,5 odsto. Nešto više za napredne ekonomije, nešto manje za tržišta u razvoju.”, objašnjava Tomsen.

Primarno je, naravno, spasavanje života, ali je ekonomska dimenzijja takođe važna. Što je jača primarna reakcija to je manja verovatnoća, a to zabrinjava, da se ova pandemija razvuče i dovede do problema sa kompanijama, domaćinstvima i u krajnjoj liniji bankarskim sistemom.

“Dobra je vijest da su, svuda u istočnoj Evropi, uključujući Zapadni Balkan, zemlje manje ranjive nego što je bio slučaj tokom globalne finansijske krize. Njihovi bankarski sistemi su zdraviji, imaju više rezervi i kapitala i u mnogim slučajevima snažniju fiskalnu poziciju. To im pruža veću sigurnost, ali naravno u poređenju sa naprednim ekonomijama koje imaju sopstvene konvertibilne valute i duboko likvidna finansijska i valutna tržišta, te zemlje imaju mnogo više ograničene mogućnosti i zato traže pomoć od nas”, kaže Tomsen.

Na pitanje kakve generalne preporuke MMF daje vladama širom svijeta kako bi prebrodile krizu, Tomsen kaže:

“Sasvim sigurno treba da pruže masivnu fiskalnu pomoć i preusmjere dio pomoći zdravstvenom sektoru kako bi mogao da izađe u susret izazovima. Trebalo bi da ograniče negativan uticaj na prihode građana, putem isplate socijalnih beneficija i nadoknade nezaposlenima, kao i da slično podrže kompanije putem odlaganja zajmova i uplate poreza, kako bi šteta bila što manja dok se epidemija ne dovede pod kontrolu”, kaže generalni direktor za Evropu u MMF-u.

- Ako se pokaže da je pretpostavka o postepenoj normalizaciji do sredine godine tačna, može se očekivati snažan oporavak u 2021. godini, kaže Tomsen i dodaje da će biti i izvjesne dugoročne štete za koju će biti potrebno više vremena.

Naglašava, ako se ponovo vratimo zatvaranju dijelova ekonomije to će biti dramatično drugačija situacija. Isto tako, kaže on, ako ne otvorimo ekonomiju tokom drugog kvartala već kasnije tokom godine, onda će naredna godina takođe biti loša.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Mico Sremac

21.04.2020 16:56

Ova pauza ce nam dobro doci da se odmorimo od razantnog razvoja BiH!

ODGOVORITE
Name

Milan

21.04.2020 17:16

Pa kako to kada neki dan na RTS 1 kažu da MMF za iduću godinu planira na svjetskom nivou rast BDP-a za 8 % uz obrazloženje da mora uslijediti veće razmena dobara na globalnom nivou.

ODGOVORITE
Name

1000KM

21.04.2020 17:17

Ma mi imamo lovu.Zivimo 300km/h.Mi nasoj policiji refundiramo svo ono vreme sto nisu mogli da harac rade nad ljudima po hiljadu maraka.Sirotinja nam zivi solarno,bas smo napredni...

ODGOVORITE
Name

Nezaposlena lica

21.04.2020 17:25

Sa Biroa su takodje zivi ljudi, kohi su najugrozeniji i bez korone. Vrijeme je da se cuju, dignu svoj glas, decenijama se krse njihova prava!

ODGOVORITE
Name

1000KM

21.04.2020 19:26

Sto vise sirotinje to je njima lakse i bolje.U tom slucaju lakse manipulisu sa narodom.Nekome obecaju posao,nekome daju 50KM za glas,malo zacine sa nacionalizmom i to je sablon koji je efikasan.Sve dok narod jednom ne ukljuci mozak i kaze dosta.Gore ne moze da bude.Mjenjamo...

Name

Decenijama

21.04.2020 20:49

Pljackaju nezaposlena lica, a iz budjeta dijele po vise primanja pojedincima, i mnogima koji su presli 65 godina i nikakvim radom nisu to zasluzili, osim sto su nas doveli pred tptalni kolaps.... Trazimo svoja prava.....

Name

Zanimljivo

21.04.2020 19:16

Brinu za ljudske zivote a isti ovi i ovakvi izazivaju ratove gdje ginu stotine hiljada, cak i milioni ljudi.

ODGOVORITE
Name

Dušan

21.04.2020 19:31

Šta mi imamo sa timMi smo se dobro oraganizovali donijeli zakone uzimamo od jednih radnika dajemo drugim.......sve se vrti..Ovo bi trebali da primjene u EU.

ODGOVORITE
Name

rodjo

21.04.2020 20:30

Odavno je to sve predvidio gospodin Branko Dragas.Jedini sa ovih prostora EX YU,koi je radio kod njih.Dovoljno je pazljivo slusati sta covjek zbori.

ODGOVORITE
Name

Situacija...

21.04.2020 20:31

Ja ovu citavu situaciju gledam sa mjesanim osjecajima: Imam utisak da je svjetsko trziste i ekonomija sama po sebi dostigla vrhunac i da se ova pandemija koristi za razvlacenje kompletnog ekonomskog kolapsa, koji je poslije komunistickog poceo da guta sam sebe. Naravno ne zelim da umanjim opasnost od pandemije, ali mnogi koji su "gore" (njih 200 na svjetskom nivou) nemaju definiciju kuda sa svojim sve-mogucnostima. Znaci da efinicija "vjecitog" ekonomskog rasta sama po sebi je davno dostigla granicu.... trazimo novu ekeomsku definiciju, ova je prevazidjena. Na zalost, firme srednje klase su sada na izdisaju i neki mocnici vide tu svoju poslednju sansku u kockarsko-investicionom svijetu.

ODGOVORITE
Name

Paja

21.04.2020 21:20

Nepredvidza tu niko nista vec znaju

ODGOVORITE
Name

Nok nok

22.04.2020 07:37

Recesija Biciona i ostalih digitalnih valuta, recesija napuhanih vrijednosti dionica koje kontrolišu svjetski vladari. Narodu dosta dulum zemlje posijat i obrat

ODGOVORITE