Трудница заражена короном примљена у болницу у Зеници

Кантонална болница Зеница (КБЗ), која је прије три дана на Одјељењу за инфективне болести примила и бебу стару 40 дана, данас је збринула и једну трудницу позитивну на корона вирус.

Босна и Херцеговина 21.04.2020 | 14:48
Трудница заражена короном примљена у болницу у Зеници

Након што је прије четири дана пронађено 15 новозаражених у највећем кластеру у Маглају, у наредним данима је откривено само седам нових па је укупно у Зеничко-добојском кантону регистровано 96 позитивних пацијената на корона вирус.

Од тог је броја њих 16 излијечено и отпуштено на кућни третман, док се 24 заражених лијечи на том одјељењу, а 45 у изолаторијуму КБЗ.

– Сви пацијенти на нашем одјељењу засад су стабилни и нико од њих није на респиратору. Задовољавајуће је стање и у изолаторију, а поготово је охрабрујуће сазнање да се сада заражени људи без већих отпора долазе у изолаториј. Очито су уродили плодом наши апели и објашњења да је и за здравље таквих пацијената, али и за епидемиолошку ситуацију у локалним заједницама, важно да буду под сталним љекарским надзором – сматра начелник Одјељења за инфективне болести КБЗ Еднан Дрљевић. 

Он наводи да ће наредних дана почети с радом ПСР лабораториј КБЗ, када ће урадити други круг тестирања здравствених и осталих радника те болнице који су недавно били у контакту са зараженим пацијентом.

 

– Очекујемо да ћемо када проради наша лабораторија добити и пуно више тестова, односно да ће та расподјела ићи по броју становника – истиче Дрљевић.

Осим 3.085 особа у самоизолацији у кућним условима, у том кантону се још 178 особа, које нису тестиране, налази у изолацији у седам хотела и мотела у том кантону који су претворени у карантине те у којима су јуче ступили у штрајк глађу.

– Ја и министар здравства Аднан Јупић обишли смо све те карантине и људе, због чега смо и упозоравали да их нема смисла држати у карантину. Једноставно, дало се наслутити да би се тако нешто могло догодити. Ја се само надам да ће се све то добро завршити – каже Дрљевић.

Полиција је у протеклих 24 сата обавила 763 надзора над 1.080 особа којима је издато рјешење о самоизолацији, током којих је установљено само једно кршење обавезе самоизолације. Четири су особе прекршиле забрану кретања за млађе од 18 те старије од 65 година, а још 11 прекршаја евидентирано је због кршења полицијског сата.

(Фена)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

XXЛ

21.04.2020 14:30

ЛАЗЕТЕ...ЗЕНА ИМА ЛА ЈЕ ПРОБЛЕМА ПРИ ПОРОДУ...КО И СВАКА 2 ГА ЗЕНА..ТЈ ТЕЗАК И ОПАСАН ПОРОД..

ОДГОВОРИТЕ