И ми смо погођени, скините натпис и не понижавајте нас!

Удружење превозника наљутила одлука власти да им за рад и пакао кроз који су прошли и пролазе током трајања пандемије од надлежних институција су добили натписе на ауто-путевима „Драги возачи камиона хвала вам“.

Република Српска 20.04.2020 | 20:27
И ми смо погођени, скините натпис и не понижавајте нас!

Удружење превозника поново је упутило је протесно писмо надлежним у Републици Српској и БиХ у коме изражавају незадовољство односом власти на свим нивоима према веома битном привредном субјекту у БиХ, а то је превоз терета, као и превоз путника.

"Пандемијом корона вируса(ЦОВИД 19) директно је погођена ова привредна грана, као и грађани БиХ и јако је тешко и непотребно наглашавати ко је у коликој мјери дао свој допринос како би се доприњело смањењу ширења пандемије, али одговорно тврдимо да су првенствено велики удио дали возачи теретних камиона па онда и власници превозничких предузећа на нивоу ФБиХ и РС", каже се у отвореном писму.

Даље се додаје да су изузетно тешко погођени превозници путничког саобраћаја којима је у потпуности обустављен рад почетком марта, не својом вољом већ одлуком и наредбом надлежних институција БиХ и РС.

"Наглашавамо да су возачи теретних камиона дали немјерљив допринос који чак и данас дају нештедећи своје здравље као и здравље својих породица да би били на висини задатка на првој борбеној линији против невидљивог непријатеља. Нажалост, ви то не видите нити сте те хероје обишли и видјели у каквим условима раде на граничним прелазима, царинским терминалима, у конвојима који су јуче укинути, гдје су данима чекали да пређу гранични прелаз у нељудским условима, како би одвезли готов производ у земље ЕУ, довезли сировину, храну, санитетску опрему за грађане БиХ и РС", каже се у отвореном писму.

Наглашавају да за такав рад и пакао кроз који су прошли и пролазе, од надлежних институција за узврат добили су натписе на ауто-путевима „Драги возачи камиона хвала вам“.

"Са правом се питамо и питамо вас да ли је то хвала једино што су заслужили возачи БиХ и РС, ако јесте молимо вас склоните те натписе, није нам ни то потребно. Не желимо ни у ком случају да минимизирамо допринос здравствених радника који је заиста огроман, али не можемо се помирити чињеницом да је већи допринос полиције, комуналне полиције, цивилне заштите, просветних радника, трговаца од доприноса возача. Сви наведени су предложени за једнократну помоћ од 1.000,00 КМ, а возачи БиХ и РС су награђени са натписом на ауто-путевима „Драги возачи камиона хвала вам“, саопштили су из Удружења превозника.

Са таквим вашим гестом, каже се у саопштењу, возаче хероје понизили сте, те сав њихов труд и ризик у који су себе ставили за добробит грађана БиХ и РС, жестоко сте их понизили и ставили под ноге.

Такође, се наводи да се институције БиХ и РС показале небригу и незаинтересованост за статус веома битног привредног субјекта у БиХ, а то је превоз терета, као и превоз путника гдје је и овај пут доказано да смо заиста битни и да смо  незаобилазан привредни фактор у БиХ, који не заслужује такав третман као што сте показали.

"Као што знате путнички саобраћај не ради од почетка марта и то вашом одлуком, а превоз терета ради смањеним капацитетом, чак до 70% гдје се не може та грана сматрати неугоженом, губици су огромни, а нажалост видимо да нас нема у програму и плану помоћи од вас", упозоравају превозници и додају да се поставља логично питање шта са возилима путничког саобраћаја који су у огромном броју паркирани и не раде, као и једним дијелом у транспорту терета којима су исто возила паркирана, а којима истичу регистрације или су већ истекле, а знамо да по закону након мјесец дана морају вратити таблице те одјавити возила иако нису својом вољом паркирани.

Указују да поновна процедура, регистрације истих изискује огромне нове трошкове које неће моћи многе превозничке фирме урадити, те кренути у рад. Земље ЕУ као што је Словенија донијела је уредбу те изашла у сусрет превозницима по том питању, а шта чека нас...???

"Многа питања се повлаче која ће проузроковати корона вирус те ако нема помоћи државе, а нажалост видимо да је нема јер нас нигдје у вашем плану помоћи нема, ЗАШТО? Све ово напријед наведено је 1% проблема који се дефинитивно морају рјешавати на нивоу државе, те вас позивамо да коначно сједнемо да разговарамо о многим проблемима који су настали у протеклом периоду, а све то како би и нас превознике путничког и теретног саобраћаја ставили у приоритете као што сте и све горе набројане", каже се у саопштењу.

Властима поручују да су превозници на нивоу ФБиХ и РС у сталном контакту у да ће по завршетку пандемије корона вируса кренути у жестоку борбу за свој статус.

"Дефинитивно је да нас ви не доживљавате битним привредним субјектом што одговорно тврдимо да јесмо, а исто смо и показали својим дјелима.
Позивамо све медије на нивоу БиХ да нас подрже као што сте то радили много пута до сада те објавите наш допис надлежним институцијама о некоректном односу институција БиХ и РС, искључиво према возачима – „херојима“ као и према превозничким предузећима терета и путничког саобраћаја", каже се у саопштењу уз позив да се хитно организује састанак са надлежним институција БиХ како би покушали изнаћи рјешења путем дијалога за проблеме који су настали пандемијом корона вируса(ЦОВИД19).

(БН)                                                                                                                       
                                                                                             

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Срамота

20.04.2020 19:06

Срамота,на крају ће та награђена полиција и казне наплаћивати возачима јер се буне!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бх логика

21.04.2020 04:33

Ко је близе корита највисе награби стара пракса а формално је нема у закону

Name

Нада

21.04.2020 05:32

Сви за један мјесец писташе просјаци. Сви се жале, траже, запомажу, само би једни од других отимали. Научио народ на рад на црно. Баш је човјек углавном стока без репа.

Name

ВОЗАЦ

20.04.2020 19:09

НЕМА ТЕЗЕГ ПОСЛА И БРЗ ПАНДЕМИЈЕ. ВОЛИО БИ ДА НЕКИ ДОКТОР ИЛИ ПОЛИЦАЈАЦ САМО СЈЕДНЕ СА МНОМ У КАМИОН И БЕЗ ИКАКВИХ ОБАВЕЗА БОРАВИ НА ЈЕДНОЈ ТУРИ. ПОЛУДИО БИ НА ТОЈ ЈЕДНОЈ ТУРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре возац

20.04.2020 19:55

једном је исао самном на туру па казе да неби висе.

Name

Моса

20.04.2020 20:15

За возаца.И ја би волио да ти процитас једну књигу и полозис један испит на факултету на доктора.Јел ти мислис да је лако бити доктор

Name

Ре возац 2

20.04.2020 21:17

Ето ја за вријеме ферија на факсу медицине неке 87 године исао са колегом за италију са камионом.Зајебано ,два дана возња.Ја спремам један испит тада по мијесец дана .Ста мислис ста је било тезе.

Name

релативно

20.04.2020 21:23

Све је релативно. Не мозе се поредити возац у градјевинској фирми и у медјународном транспорту. Такодје је глупо поредити доктора или полицајца са возацом. Доктори само из анатомије процитају и знају висе него вецина возаца за зивота. Возац јесте на путу али му не умиру пацијенти на столу и не гледа људску патњу. Возац гледа пут стално а полицајац манијаке, криминалце и слицно. Да ли је тезе одвести камион у Њемацку или врсити увидјај гдје је рецимо муз убио зену или дијете? Здрав цовјек не зна ста је посао доктора исто као сто постен цовјек заправо не зна ста је посао полицајца. Ко мисли другације нека поново размисли када први пут позове полицију. Надам се да нецете имати потребу да их зовете.

Name

Милица

20.04.2020 21:40

Ако мислите да је лако заврсите медицину па се сами лијеците као сто се сами фарбате, депилирате педикирате.

Name

Ре ре возац 2

21.04.2020 07:07

Говорио сам за полицајца а медицински радници су нешто друго наклон до пода за њих.

Name

Интергај

20.04.2020 19:10

Ето то је Висковицева бранса, ваљда це овај проблем моци сам ријесити јер заиста су возаци вецег приоритета од комуналне полуције, инспектора, ..... Диспецер је на потезу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

20.04.2020 20:05

Гориво ј јефиније скоро за марку али су зато превозницке фактуре куд и камо веце. Возац и када додје на терминал висе не носи маску, рукавице.... Стоје у групама по 10ак, не постује правила уласка у затворене просторије и да не набрајам. Вама је само овде проблем јер овде несто и смијете да казете. У ЕУ ста мањи од маковог зрна. И ви нисте борци са прве линије, ви сте људи који нам доносе болест. Који ке од возаца отисао у карантин? Ја га не знам, али их доста знам да кедва цека следецу туру.....

Name

Добро

20.04.2020 20:10

Волио бих да ти самном проведес једно дезурство само. Ја сам свој позив сам бирао, ваљда си и ти свој исто тако. Ако ти се не ради, не прозивај друге професије. Сви говорите овако или онако, а кад буде "јој мени докторе оцу ли умријети" . Како те није срамота само, па јел знас ти колико сам се ја само сколовао да би ми ти и таквих попут тебе овако несто рекли. И јос несто, не треба ми ни марка од ових 1000 ево ти их. Дај ми број рацуна да ти уплатим свети цовјеце и да си ми зив и здрав.

Name

Куца путујуца

20.04.2020 19:19

Е брате, бас сте на крај срца, ви возаци... па "Бог" и "Влада" вам се лицно захваљују, не зелите ваљда осим духовне утјехе и смирења јос и неку материјалну сатисфакцију ? Требате бити захвални сто цекате на асфалту, замислите да чамите чекајуци по прасњавом макадаму или не дај Бозе по блатњавом путу... са коњском запрегом... и не заборавите да гласате за Снсд&ЦО... циао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

20.04.2020 19:22

Вас тапсу по рамену а полицији миљу у дзеп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

20.04.2020 19:31

Мислио си на половину полиције. Дај и ти бар стотку само једном возачу.

Name

Ја мислио да стоји

20.04.2020 19:22

"Свјетло на крају тунела".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска

20.04.2020 19:31

Цаст возацима, али питајте привреднике којим врсе услуге превоза колике су им цијене превоза сад,а колике су биле прије короне. Сви који радимо смо угрозени и ризикујемо да се заразимо, а возаци се бас и не придрзавају прописаних мјера о користењу заститних рукавица и маски. Промјер Царински терминал Градиска!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РР

20.04.2020 19:41

Ви од Додика добијате по 1000евра ако му тате глас хахаха.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

20.04.2020 20:07

Иде Октобар иду избори па им ви са својом породицом ЗАХВАЛИТЕ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

20.04.2020 20:31

Да нисте јесте, али брате мили ко није. Ево и ја се жалим да сам погођен и то жестоко. Мјесец дана само лежим кући али сам жестоко погођен. Не смијем у прекућу изаћи, па куш даље. Хоћу и ја ту 1 000 км без икаквог ултиматума. Зарадио сам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОЛИДУК ДРНД

20.04.2020 20:39

СИГУРНО ВОЗИТЕ БЕЗ ПАРА А ЗНАТЕ ОНУ СТАРУ ИЗРЕКУ СОФЕР И КОЦИЈАС ИСАТА ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyз

20.04.2020 20:47

Боље би било да ти га је стари од стору обрисо нег што те направио.....

Name

синип

20.04.2020 21:48

Па возачи раде за приватне фирме. нема логике да добијају паре од државе. Нек се мало газде "испрсе".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милија

21.04.2020 01:48

Тацно. Паре могу да добију само будзетлије а осталима како буде. Правилно размисљање.

Name

синип

22.04.2020 15:11

Наравно, па не може свако да буде на буџету. То нема ни у Кини а камо ли код нас. Онај ко те плаћа тај те и награђује. Капитализам бато...

Name

Усуд

21.04.2020 04:17

Возачи транспортних возила су прави хероји! И поштари и благајници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

21.04.2020 04:59

Возачи ако нисте задовољни дајте отказ нико вас не тјера да радите јер сви радите у приватним фирмама а они су прави робовласници свуда иду по два софера а код нас један поздрав и хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реља

21.04.2020 05:10

Све хе то уреду И није вам лако али нек васе газде мало дигну новца који су зарадити на вама годинама постали тајкуни а сад кад треба исплатири плате тразе да дрзава плати није ни рс крива за овај вирус али ово је текст бн тв хускају аве И свакога против власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

21.04.2020 06:50

Иза медицинара су одмах ХЕРОЈИ ВОЗАЦИ ал ста ете битнија је полиција и комунални полицајци!!! 90% их се возика по граду кад заврси иду куци тусирају се легну и ЦЕКАЈУ следе у смјену!! А ВОЗАЦИ?? Сам осјецај да кроз ХРВАТСКУ НИСУ СМЈЕЛИ СТАТИ НИ ИЗАЦИ ИЗ ВОЗИЛА а кад стигну на прелаз КОЈИ ИХ УСЛОВИ ЦЕКАЈУ???? Ал стацете РЕЗЈЕДИЊЕНА СТЕ ГЛАСАЦКА МАСИНЕРИЈА А СТИЗУ ИЗБОРИ!!! Дај новац СИГУРНИМ ГЛАСАЦИМА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелка

21.04.2020 07:04

Алооооо људи ста вам је??? Није он поценио медицинаре, полицију и све те сто це добити 'иљадарку него цовек прица сто сви и знамо да је и њима јако јако теско. Говори о тренитној ситуацији а не ција је професија угрозенија. ТРЕНУТНА АЛООООО и слазем се сњим и они су заслизили ту 'иљадарку. Да није њих поклали би се сви ту измедју себе, неби имали хљеба нити осталих зивотних намирница, продавнице би биле празне, зар то вама не допире до мозга??? А то сто су они код приватника запослени па ста? И тај приватник је вец у губитку а возаци не возе намирнице за цланове газдине фирме него за све градјане. А то сто се др. зале како им је теско па свима је теско а одлицно сви знамо ситуацију у БиХ, поготово каква нам је полиција и ција је ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко ја

21.04.2020 10:53

Све си у праву да они нису радили у оваквим услови.а изгинули би за врецу брасна све сто је недостајало довезли су а да нису довезли дзаба од доктора кад нема цим лијецит дал ви знате да ко је у куцној изолацији сваки дан по цетверо неких обилази те људе то је ван сваке памети у словенији несмес изац ако те ухвате да си изасао казна ти је велика па ти извол а код нас по цитав дан се возу ваљда ако има епидемиолоска слузба ако и.ас проблем назовес и проблем ријесен далеко смо ми од памети

Name

РЕ Лав РЕ Реља

21.04.2020 07:16

Баш сте ми вас двојица мустре да тако коментаришете! САМО ЛИЗОГУСЦИ СЕ ТАКО ПОНАШАЈУ!! Шта би сте јели да није било ТИХ ХЕРОЈА?? Ил сте ДОБИЛИ СТРАНАЦКЕ ПАКЕТИЦЕ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

21.04.2020 07:52

Страшно је да локална полиција МУПА Српске буде новцано стимулисана а да приданци границне полиције БиХ који су први у директном контакту са заразенима ,немају то право од влада Републике Српске то је вид дискриминације од влада И премијера. А кад је требало 2014 године тим људи ма је скидато са плате за фонд солидарности, тим људима се скида већ двадесет годинама за дјечију заститу И фонд самозапосљавања срамота И бурка не скида им БиХ нити федерација већ Републике Српска доста са тим више нетреба им дозволити то висе такву дискриминацију ти људи су Срби И зиве у Републиц Српској срам вас било И стид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелка

21.04.2020 08:36

Свака ти цаст