I mi smo pogođeni, skinite natpis i ne ponižavajte nas!

Udruženje prevoznika naljutila odluka vlasti da im za rad i pakao kroz koji su prošli i prolaze tokom trajanja pandemije od nadležnih institucija su dobili natpise na auto-putevima „Dragi vozači kamiona hvala vam“.

Republika Srpska 20.04.2020 | 20:27
I mi smo pogođeni, skinite natpis i ne ponižavajte nas!

Udruženje prevoznika ponovo je uputilo je protesno pismo nadležnim u Republici Srpskoj i BiH u kome izražavaju nezadovoljstvo odnosom vlasti na svim nivoima prema veoma bitnom privrednom subjektu u BiH, a to je prevoz tereta, kao i prevoz putnika.

"Pandemijom korona virusa(COVID 19) direktno je pogođena ova privredna grana, kao i građani BiH i jako je teško i nepotrebno naglašavati ko je u kolikoj mjeri dao svoj doprinos kako bi se doprinjelo smanjenju širenja pandemije, ali odgovorno tvrdimo da su prvenstveno veliki udio dali vozači teretnih kamiona pa onda i vlasnici prevozničkih preduzeća na nivou FBiH i RS", kaže se u otvorenom pismu.

Dalje se dodaje da su izuzetno teško pogođeni prevoznici putničkog saobraćaja kojima je u potpunosti obustavljen rad početkom marta, ne svojom voljom već odlukom i naredbom nadležnih institucija BiH i RS.

"Naglašavamo da su vozači teretnih kamiona dali nemjerljiv doprinos koji čak i danas daju neštedeći svoje zdravlje kao i zdravlje svojih porodica da bi bili na visini zadatka na prvoj borbenoj liniji protiv nevidljivog neprijatelja. Nažalost, vi to ne vidite niti ste te heroje obišli i vidjeli u kakvim uslovima rade na graničnim prelazima, carinskim terminalima, u konvojima koji su juče ukinuti, gdje su danima čekali da pređu granični prelaz u neljudskim uslovima, kako bi odvezli gotov proizvod u zemlje EU, dovezli sirovinu, hranu, sanitetsku opremu za građane BiH i RS", kaže se u otvorenom pismu.

Naglašavaju da za takav rad i pakao kroz koji su prošli i prolaze, od nadležnih institucija za uzvrat dobili su natpise na auto-putevima „Dragi vozači kamiona hvala vam“.

"Sa pravom se pitamo i pitamo vas da li je to hvala jedino što su zaslužili vozači BiH i RS, ako jeste molimo vas sklonite te natpise, nije nam ni to potrebno. Ne želimo ni u kom slučaju da minimiziramo doprinos zdravstvenih radnika koji je zaista ogroman, ali ne možemo se pomiriti činjenicom da je veći doprinos policije, komunalne policije, civilne zaštite, prosvetnih radnika, trgovaca od doprinosa vozača. Svi navedeni su predloženi za jednokratnu pomoć od 1.000,00 KM, a vozači BiH i RS su nagrađeni sa natpisom na auto-putevima „Dragi vozači kamiona hvala vam“, saopštili su iz Udruženja prevoznika.

Sa takvim vašim gestom, kaže se u saopštenju, vozače heroje ponizili ste, te sav njihov trud i rizik u koji su sebe stavili za dobrobit građana BiH i RS, žestoko ste ih ponizili i stavili pod noge.

Takođe, se navodi da se institucije BiH i RS pokazale nebrigu i nezainteresovanost za status veoma bitnog privrednog subjekta u BiH, a to je prevoz tereta, kao i prevoz putnika gdje je i ovaj put dokazano da smo zaista bitni i da smo  nezaobilazan privredni faktor u BiH, koji ne zaslužuje takav tretman kao što ste pokazali.

"Kao što znate putnički saobraćaj ne radi od početka marta i to vašom odlukom, a prevoz tereta radi smanjenim kapacitetom, čak do 70% gdje se ne može ta grana smatrati neugoženom, gubici su ogromni, a nažalost vidimo da nas nema u programu i planu pomoći od vas", upozoravaju prevoznici i dodaju da se postavlja logično pitanje šta sa vozilima putničkog saobraćaja koji su u ogromnom broju parkirani i ne rade, kao i jednim dijelom u transportu tereta kojima su isto vozila parkirana, a kojima ističu registracije ili su već istekle, a znamo da po zakonu nakon mjesec dana moraju vratiti tablice te odjaviti vozila iako nisu svojom voljom parkirani.

Ukazuju da ponovna procedura, registracije istih iziskuje ogromne nove troškove koje neće moći mnoge prevozničke firme uraditi, te krenuti u rad. Zemlje EU kao što je Slovenija donijela je uredbu te izašla u susret prevoznicima po tom pitanju, a šta čeka nas...???

"Mnoga pitanja se povlače koja će prouzrokovati korona virus te ako nema pomoći države, a nažalost vidimo da je nema jer nas nigdje u vašem planu pomoći nema, ZAŠTO? Sve ovo naprijed navedeno je 1% problema koji se definitivno moraju rješavati na nivou države, te vas pozivamo da konačno sjednemo da razgovaramo o mnogim problemima koji su nastali u proteklom periodu, a sve to kako bi i nas prevoznike putničkog i teretnog saobraćaja stavili u prioritete kao što ste i sve gore nabrojane", kaže se u saopštenju.

Vlastima poručuju da su prevoznici na nivou FBiH i RS u stalnom kontaktu u da će po završetku pandemije korona virusa krenuti u žestoku borbu za svoj status.

"Definitivno je da nas vi ne doživljavate bitnim privrednim subjektom što odgovorno tvrdimo da jesmo, a isto smo i pokazali svojim djelima.
Pozivamo sve medije na nivou BiH da nas podrže kao što ste to radili mnogo puta do sada te objavite naš dopis nadležnim institucijama o nekorektnom odnosu institucija BiH i RS, isključivo prema vozačima – „herojima“ kao i prema prevozničkim preduzećima tereta i putničkog saobraćaja", kaže se u saopštenju uz poziv da se hitno organizuje sastanak sa nadležnim institucija BiH kako bi pokušali iznaći rješenja putem dijaloga za probleme koji su nastali pandemijom korona virusa(COVID19).

(BN)                                                                                                                       
                                                                                             

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

Sramota

20.04.2020 19:06

Sramota,na kraju će ta nagrađena policija i kazne naplaćivati vozačima jer se bune!?

ODGOVORITE
Name

bh logika

21.04.2020 04:33

Ko je blize korita najvise nagrabi stara praksa a formalno je nema u zakonu

Name

Nada

21.04.2020 05:32

Svi za jedan mjesec pistaše prosjaci. Svi se žale, traže, zapomažu, samo bi jedni od drugih otimali. Naučio narod na rad na crno. Baš je čovjek uglavnom stoka bez repa.

Name

VOZAC

20.04.2020 19:09

NEMA TEZEG POSLA I BRZ PANDEMIJE. VOLIO BI DA NEKI DOKTOR ILI POLICAJAC SAMO SJEDNE SA MNOM U KAMION I BEZ IKAKVIH OBAVEZA BORAVI NA JEDNOJ TURI. POLUDIO BI NA TOJ JEDNOJ TURI.

ODGOVORITE
Name

re vozac

20.04.2020 19:55

jednom je isao samnom na turu pa kaze da nebi vise.

Name

Mosa

20.04.2020 20:15

Za vozaca.I ja bi volio da ti procitas jednu knjigu i polozis jedan ispit na fakultetu na doktora.Jel ti mislis da je lako biti doktor

Name

Re vozac 2

20.04.2020 21:17

Eto ja za vrijeme ferija na faksu medicine neke 87 godine isao sa kolegom za italiju sa kamionom.Zajebano ,dva dana voznja.Ja spremam jedan ispit tada po mijesec dana .Sta mislis sta je bilo teze.

Name

relativno

20.04.2020 21:23

Sve je relativno. Ne moze se porediti vozac u gradjevinskoj firmi i u medjunarodnom transportu. Takodje je glupo porediti doktora ili policajca sa vozacom. Doktori samo iz anatomije procitaju i znaju vise nego vecina vozaca za zivota. Vozac jeste na putu ali mu ne umiru pacijenti na stolu i ne gleda ljudsku patnju. Vozac gleda put stalno a policajac manijake, kriminalce i slicno. Da li je teze odvesti kamion u Njemacku ili vrsiti uvidjaj gdje je recimo muz ubio zenu ili dijete? Zdrav covjek ne zna sta je posao doktora isto kao sto posten covjek zapravo ne zna sta je posao policajca. Ko misli drugacije neka ponovo razmisli kada prvi put pozove policiju. Nadam se da necete imati potrebu da ih zovete.

Name

Milica

20.04.2020 21:40

Ako mislite da je lako zavrsite medicinu pa se sami lijecite kao sto se sami farbate, depilirate pedikirate.

Name

Re re vozac 2

21.04.2020 07:07

Govorio sam za policajca a medicinski radnici su nešto drugo naklon do poda za njih.

Name

Intergaj

20.04.2020 19:10

Eto to je Viskoviceva bransa, valjda ce ovaj problem moci sam rijesiti jer zaista su vozaci veceg prioriteta od komunalne polucije, inspektora, ..... Dispecer je na potezu!!!

ODGOVORITE
Name

Vladimir

20.04.2020 20:05

Gorivo j jefinije skoro za marku ali su zato prevoznicke fakture kud i kamo vece. Vozac i kada dodje na terminal vise ne nosi masku, rukavice.... Stoje u grupama po 10ak, ne postuje pravila ulaska u zatvorene prostorije i da ne nabrajam. Vama je samo ovde problem jer ovde nesto i smijete da kazete. U EU sta manji od makovog zrna. I vi niste borci sa prve linije, vi ste ljudi koji nam donose bolest. Koji ke od vozaca otisao u karantin? Ja ga ne znam, ali ih dosta znam da kedva ceka sledecu turu.....

Name

Dobro

20.04.2020 20:10

Volio bih da ti samnom provedes jedno dezurstvo samo. Ja sam svoj poziv sam birao, valjda si i ti svoj isto tako. Ako ti se ne radi, ne prozivaj druge profesije. Svi govorite ovako ili onako, a kad bude "joj meni doktore ocu li umrijeti" . Kako te nije sramota samo, pa jel znas ti koliko sam se ja samo skolovao da bi mi ti i takvih poput tebe ovako nesto rekli. I jos nesto, ne treba mi ni marka od ovih 1000 evo ti ih. Daj mi broj racuna da ti uplatim sveti covjece i da si mi ziv i zdrav.

Name

Kuca putujuca

20.04.2020 19:19

E brate, bas ste na kraj srca, vi vozaci... pa "Bog" i "Vlada" vam se licno zahvaljuju, ne zelite valjda osim duhovne utjehe i smirenja jos i neku materijalnu satisfakciju ? Trebate biti zahvalni sto cekate na asfaltu, zamislite da čamite čekajuci po prasnjavom makadamu ili ne daj Boze po blatnjavom putu... sa konjskom zapregom... i ne zaboravite da glasate za Snsd&CO... ciao...

ODGOVORITE
Name

Xl

20.04.2020 19:22

Vas tapsu po ramenu a policiji milju u dzep.

ODGOVORITE
Name

Bok

20.04.2020 19:31

Mislio si na polovinu policije. Daj i ti bar stotku samo jednom vozaču.

Name

Ja mislio da stoji

20.04.2020 19:22

"Svjetlo na kraju tunela".

ODGOVORITE
Name

Gradiska

20.04.2020 19:31

Cast vozacima, ali pitajte privrednike kojim vrse usluge prevoza kolike su im cijene prevoza sad,a kolike su bile prije korone. Svi koji radimo smo ugrozeni i rizikujemo da se zarazimo, a vozaci se bas i ne pridrzavaju propisanih mjera o koristenju zastitnih rukavica i maski. Promjer Carinski terminal Gradiska!!!

ODGOVORITE
Name

RR

20.04.2020 19:41

Vi od Dodika dobijate po 1000evra ako mu tate glas hahaha.......

ODGOVORITE
Name

prijedor

20.04.2020 20:07

Ide Oktobar idu izbori pa im vi sa svojom porodicom ZAHVALITE.....

ODGOVORITE
Name

Рв

20.04.2020 20:31

Да нисте јесте, али брате мили ко није. Ево и ја се жалим да сам погођен и то жестоко. Мјесец дана само лежим кући али сам жестоко погођен. Не смијем у прекућу изаћи, па куш даље. Хоћу и ја ту 1 000 км без икаквог ултиматума. Зарадио сам.

ODGOVORITE
Name

ROLIDUK DRND

20.04.2020 20:39

SIGURNO VOZITE BEZ PARA A ZNATE ONU STARU IZREKU SOFER I KOCIJAS ISATA ?????

ODGOVORITE
Name

xyz

20.04.2020 20:47

Bolje bi bilo da ti ga je stari od storu obriso neg što te napravio.....

Name

синип

20.04.2020 21:48

Па возачи раде за приватне фирме. нема логике да добијају паре од државе. Нек се мало газде "испрсе".

ODGOVORITE
Name

Milija

21.04.2020 01:48

Tacno. Pare mogu da dobiju samo budzetlije a ostalima kako bude. Pravilno razmisljanje.

Name

синип

22.04.2020 15:11

Наравно, па не може свако да буде на буџету. То нема ни у Кини а камо ли код нас. Онај ко те плаћа тај те и награђује. Капитализам бато...

Name

Usud

21.04.2020 04:17

Vozači transportnih vozila su pravi heroji! I poštari i blagajnici!

ODGOVORITE
Name

Lav

21.04.2020 04:59

Vozači ako niste zadovoljni dajte otkaz niko vas ne tjera da radite jer svi radite u privatnim firmama a oni su pravi robovlasnici svuda idu po dva sofera a kod nas jedan pozdrav i hvala

ODGOVORITE
Name

Relja

21.04.2020 05:10

Sve he to uredu I nije vam lako ali nek vase gazde malo dignu novca koji su zaraditi na vama godinama postali tajkuni a sad kad treba isplatiri plate traze da drzava plati nije ni rs kriva za ovaj virus ali ovo je tekst bn tv huskaju ave I svakoga protiv vlasti

ODGOVORITE
Name

Pera

21.04.2020 06:50

Iza medicinara su odmah HEROJI VOZACI al sta ete bitnija je policija i komunalni policajci!!! 90% ih se vozika po gradu kad zavrsi idu kuci tusiraju se legnu i CEKAJU slede u smjenu!! A VOZACI?? Sam osjecaj da kroz HRVATSKU NISU SMJELI STATI NI IZACI IZ VOZILA a kad stignu na prelaz KOJI IH USLOVI CEKAJU???? Al stacete REZJEDINJENA STE GLASACKA MASINERIJA A STIZU IZBORI!!! Daj novac SIGURNIM GLASACIMA!!!

ODGOVORITE
Name

Jelka

21.04.2020 07:04

Alooooo ljudi sta vam je??? Nije on pocenio medicinare, policiju i sve te sto ce dobiti 'iljadarku nego covek prica sto svi i znamo da je i njima jako jako tesko. Govori o trenitnoj situaciji a ne cija je profesija ugrozenija. TRENUTNA ALOOOOO i slazem se snjim i oni su zaslizili tu 'iljadarku. Da nije njih poklali bi se svi tu izmedju sebe, nebi imali hljeba niti ostalih zivotnih namirnica, prodavnice bi bile prazne, zar to vama ne dopire do mozga??? A to sto su oni kod privatnika zaposleni pa sta? I taj privatnik je vec u gubitku a vozaci ne voze namirnice za clanove gazdine firme nego za sve gradjane. A to sto se dr. zale kako im je tesko pa svima je tesko a odlicno svi znamo situaciju u BiH, pogotovo kakva nam je policija i cija je ?

ODGOVORITE
Name

Neko ja

21.04.2020 10:53

Sve si u pravu da oni nisu radili u ovakvim uslovi.a izginuli bi za vrecu brasna sve sto je nedostajalo dovezli su a da nisu dovezli dzaba od doktora kad nema cim lijecit dal vi znate da ko je u kucnoj izolaciji svaki dan po cetvero nekih obilazi te ljude to je van svake pameti u sloveniji nesmes izac ako te uhvate da si izasao kazna ti je velika pa ti izvol a kod nas po citav dan se vozu valjda ako ima epidemioloska sluzba ako i.as problem nazoves i problem rijesen daleko smo mi od pameti

Name

RE Lav RE Relja

21.04.2020 07:16

Baš ste mi vas dvojica mustre da tako komentarišete! SAMO LIZOGUSCI SE TAKO PONAŠAJU!! Šta bi ste jeli da nije bilo TIH HEROJA?? Il ste DOBILI STRANACKE PAKETICE!!

ODGOVORITE
Name

Realista

21.04.2020 07:52

Strašno je da lokalna policija MUPA Srpske bude novcano stimulisana a da pridanci granicne policije BiH koji su prvi u direktnom kontaktu sa zarazenima ,nemaju to pravo od vlada Republike Srpske to je vid diskriminacije od vlada I premijera. A kad je trebalo 2014 godine tim ljudi ma je skidato sa plate za fond solidarnosti, tim ljudima se skida već dvadeset godinama za dječiju zastitu I fond samozaposljavanja sramota I burka ne skida im BiH niti federacija već Republike Srpska dosta sa tim više netreba im dozvoliti to vise takvu diskriminaciju ti ljudi su Srbi I zive u Republic Srpskoj sram vas bilo I stid.

ODGOVORITE
Name

Jelka

21.04.2020 08:36

Svaka ti cast