Обиљежено 78 год. од страдања Срба у Бијелом Потоку

Бијели Поток, надомак Бањалуке, остао је без 54 мјештана на Васкрс 1942. године. Највећу бол осјетиле су породице Вујасиновић, Богојевић, Ћурлић, Адамовић и Милинковић. 

Република Српска 20.04.2020 | 15:02
Обиљежено 78 год. од страдања Срба у Бијелом Потоку

Злочин су починиле њихове комшије из насеља Дебељаци, а потомци страдалих још не заборављају овај злочин почињен над њиховим најмилијима.

"Моја два рођака су страдала, јер нису могла да оду. Али мој покојни ђед је био одборник тада и послао је упозорење да ће бити покољ, али мјештани су вјеровали у своје комшије да их неће поклати", прича један од потомака Никола Ћурлић.

 - Тек неколико потомака је ове године одало почаст жртвама усташког терора због ситуације са епидемијом ЦОВИД-19, који су поручили да се мрачна страна српске историје не смије заборавити.

Никола Ћурлић каже да се тада није смјело ни поменути да је био покољ. Те да је ове године први пут да се није окупио већи број мјештана, због вируса корона, али је обиљежено велико страдање српског народа те 1942. године.

Насеље Бијели Поток није једино мјесто у Бањалуци гдје су почињени страшни злочини. На подручју града ту су још Дракулић, Шарговац, Поткозарје, Дурале, Раковац и многа друга мјеста гдје је страдао српски народ.

(БН) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дзоо

20.04.2020 13:35

Ајде неко озбиљан и знан да ми објасни? Ми славимо само нека страдања нигде победницке битке. Засто је тако запиталмо се икада ?Јесмоли стварно најгори народ па нас сви мрзе или је то наса политика коју воде или ста је!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

За дзо

20.04.2020 13:54

Дувај га, дворска лудо!

Name

Дзоо

20.04.2020 14:37

Цовеце засто се љутис истини треба погледати у оци ако зелимо наставити као нормални свет не само неке успомене терати! Јесмо ли ми стварно небески Цосицев (лаз и лаз) или требамо као Немци лустрацију и реци добро је висе ало!

Name

Чедомир за Дзоо

20.04.2020 15:37

Нема ништа од ЛустрацијеМи стално тврдимо да нисмо криви ни ни зашта а читав свијет зна шта се догађало и све је записано кроз пресуде које че нас пратити док постојимо.Нијеци су то давно ријешили.Признали извинули се човјешанству и сда их сви поштујуЛогори остали за наук и не руше их.Ми стављамо велико бреме на плеча нашем нараштају који че чтати и питати се зар је могуче........Ја се први ограђујем од зликоваца за све масовне гробнице и Геноцид а скидам капу сваком нашем војнику који није крив за такве ствари.

Name

Ре

20.04.2020 16:19

Ми смо један прилично примитиван народ,било ко нормалан да би успио било шта мора прво отићи одавде,тако је већ пар вијекова,од Вука,Николе Тесле,Пупина...,све зато што нема ко рећи овом крезубом народу да се окрене будућности а не косову,тимочким биткама,арканима,...Ево видите овог попа,слика и прилика српског ума

Name

Рере

20.04.2020 17:28

Потписујем....

Name

Дзоо

20.04.2020 17:48

Цедо а засто не? Оцемоли сваких пар деценија имати страх за децу или унуцад која це кренути за будалама ка деведесетих ја цу своју муску цељад покусати угурати у ЕУ а будале нека иду за поповима. Они су највеци кривци за наса страдања! Прво Поп па Топ после лопови и пљацкаси увек тако било ја памтим од седамдесетих пуно!Зив ти био својим родитеöјима!