Obilježeno 78 god. od stradanja Srba u Bijelom Potoku

Bijeli Potok, nadomak Banjaluke, ostao je bez 54 mještana na Vaskrs 1942. godine. Najveću bol osjetile su porodice Vujasinović, Bogojević, Ćurlić, Adamović i Milinković. 

Republika Srpska 20.04.2020 | 15:02
Obilježeno 78 god. od stradanja Srba u Bijelom Potoku

Zločin su počinile njihove komšije iz naselja Debeljaci, a potomci stradalih još ne zaboravljaju ovaj zločin počinjen nad njihovim najmilijima.

"Moja dva rođaka su stradala, jer nisu mogla da odu. Ali moj pokojni đed je bio odbornik tada i poslao je upozorenje da će biti pokolj, ali mještani su vjerovali u svoje komšije da ih neće poklati", priča jedan od potomaka Nikola Ćurlić.

 - Tek nekoliko potomaka je ove godine odalo počast žrtvama ustaškog terora zbog situacije sa epidemijom COVID-19, koji su poručili da se mračna strana srpske istorije ne smije zaboraviti.

Nikola Ćurlić kaže da se tada nije smjelo ni pomenuti da je bio pokolj. Te da je ove godine prvi put da se nije okupio veći broj mještana, zbog virusa korona, ali je obilježeno veliko stradanje srpskog naroda te 1942. godine.

Naselje Bijeli Potok nije jedino mjesto u Banjaluci gdje su počinjeni strašni zločini. Na području grada tu su još Drakulić, Šargovac, Potkozarje, Durale, Rakovac i mnoga druga mjesta gdje je stradao srpski narod.

(BN) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dzoo

20.04.2020 13:35

Ajde neko ozbiljan i znan da mi objasni? Mi slavimo samo neka stradanja nigde pobednicke bitke. Zasto je tako zapitalmo se ikada ?Jesmoli stvarno najgori narod pa nas svi mrze ili je to nasa politika koju vode ili sta je!?

ODGOVORITE
Name

За дзо

20.04.2020 13:54

Дувај га, дворска лудо!

Name

Dzoo

20.04.2020 14:37

Covece zasto se ljutis istini treba pogledati u oci ako zelimo nastaviti kao normalni svet ne samo neke uspomene terati! Jesmo li mi stvarno nebeski Cosicev (laz i laz) ili trebamo kao Nemci lustraciju i reci dobro je vise alo!

Name

Čedomir za Dzoo

20.04.2020 15:37

Nema ništa od LustracijeMi stalno tvrdimo da nismo krivi ni ni zašta a čitav svijet zna šta se događalo i sve je zapisano kroz presude koje če nas pratiti dok postojimo.Nijeci su to davno riješili.Priznali izvinuli se čovješanstvu i sda ih svi poštujuLogori ostali za nauk i ne ruše ih.Mi stavljamo veliko breme na pleča našem naraštaju koji če čtati i pitati se zar je moguče........Ja se prvi ograđujem od zlikovaca za sve masovne grobnice i Genocid a skidam kapu svakom našem vojniku koji nije kriv za takve stvari.

Name

Re

20.04.2020 16:19

Mi smo jedan prilično primitivan narod,bilo ko normalan da bi uspio bilo šta mora prvo otići odavde,tako je već par vijekova,od Vuka,Nikole Tesle,Pupina...,sve zato što nema ko reći ovom krezubom narodu da se okrene budućnosti a ne kosovu,timočkim bitkama,arkanima,...Evo vidite ovog popa,slika i prilika srpskog uma

Name

Rere

20.04.2020 17:28

Potpisujem....

Name

Dzoo

20.04.2020 17:48

Cedo a zasto ne? Ocemoli svakih par decenija imati strah za decu ili unucad koja ce krenuti za budalama ka devedesetih ja cu svoju musku celjad pokusati ugurati u EU a budale neka idu za popovima. Oni su najveci krivci za nasa stradanja! Prvo Pop pa Top posle lopovi i pljackasi uvek tako bilo ja pamtim od sedamdesetih puno!Ziv ti bio svojim roditeöjima!