ММФ израчунао колико ће коштати пандемија короне

Очекује се да ће застој због пандемије короне ове године коштати 8.000.000.000.000 евра. Речима, осам трилиона евра. То је вредност непроизведених аутомобила, неошишане косе и неприказаних филмова, као резултат глобалног затварања, које је рачунао Међународни монетарни фонд.

Свијет 20.04.2020 | 14:23
ММФ израчунао колико ће коштати пандемија короне

Али то није једини трошак. Уз то, постоји још седам трилиона евра које државе троше како би уштедиле радна места и покренуле посао. Заједно, то резултира масовним преусмеравањем ресурса.

Питање које се поставља с обзиром на ову димензију гласи: Ко ће платити рачун?

Постоји неколико одговора. Један је: нико. На први поглед звучи непристојно, али из данашње перспективе није невероватно. Широм света богате земље попут САД-а, Јапана, Немачке и Аустрије тренутно добијају јефтине кредите, готово уз нулту камату. Дакле, ове земље могу упасти у огроман дуг, али тешко да ће то осетити све док могу обновити зајмове изнова и изнова једнако јефтино. 

Као резултат економског застоја, многи инвеститори ионако не знају где да уложе свој новац. Неће се у догледно време градити нове фабрике. Многи који то себи могу приуштити, радије ће прво уштедети. Тај вишак капитала значи да ће цена новца, камата још дуго остати врло ниска. Уз мало среће, комбинација ниских каматних стопа и умереног економског раста током следећих пет до десет година могло би узроковати да се дуг који је тако брзо порастао временом смањује.

Али не мора бити тако. Шта ако економије опет почну радити глатко, а инфлација порасте? Тада би и камате порасле, а кула огромног дуга постала би скупља. Осим тога, у наредним годинама наставиће се улагња у скупе инвестиције, посебно у сврху заштите климе. Све би то и даље трошило новац који однекуд мора да дође.

Неједнакост се гледа кроз објектив богатих и сиромашних, али ту је и генерацијски јаз. То се видело већ након финансијске и евро кризе: јаз између младих и старих повећао се. Ако је циљ правичнија расподела трошкова кризе, политика би требало да циља и на те групе и тражи допринос оних чији су приходи досад били поштеђени, на пример међу пензионерима и државним службеницима.

(Телеграф.рс)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ммф

20.04.2020 13:10

Израчуно у боцу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.04.2020 18:06

Ми немамо губитака сем сто Владе упропасте. Ионако нисмо имали производње потрошње итд

Name

Нису рачунали

20.04.2020 18:17

Лакташенка....цифре никако нештимају!!

Name

Ре

20.04.2020 21:43

Напросице бакинацка волина у србији или турској, свеједно.

Name

Ма у кило

21.04.2020 11:12

Прасецег....

Name

израелац

20.04.2020 13:11

западни свијет има задаћу да у наредних 20 година створи нову генерацију људи подстичући наталитет. јер тачно за токо година неће бити људи и неће имати ко да ради.. безвезе су се креирали неки токови новца и богаћења као и најглупља политичка сцена која је ко неки реалити шоу утакмица.. константно нека борба и бомбардовање рекламама, теорије завјере.. све то чини људе шизофреним и везе више немају са стварношћу а године пролазе и изумире народ.. та цифра од 8 трилиона је фикција. јер природа увијек даје више, природа нас храни.. а цуре су људска глупост која нас је довела овде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

20.04.2020 14:18

То сте ви и изазвали да задузите народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

20.04.2020 17:29

И ја тако мислим, јер њима криза одговара највише,стали су кредити новац се гомила а необрће се, камате мале, замислите да ниједна држава не узима кредит,да домаћински управља својим ресурсима,пропао би ММФ.Што су уништили Либију и остале, мигрантска криза...

Name

Колонија

20.04.2020 20:03

Костат це нас....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све цете

20.04.2020 20:55

Из малих дрзава са криминалним властима надокнадити, изнова и изнова, некоме нулте камате а некоме лудацке....

ОДГОВОРИТЕ