Затворена пивара стара 400 година због короне

Пивара Вернек из истоименог градића у Баварској основана још 1617. године, престала је да ради због корона вируса.

Свијет 20.04.2020 | 11:44
Затворена пивара стара 400 година због короне

Мале пиваре су прије свега живјеле од снабдјевања кафана, а како су кафане затворене то ће вјероватно изазвати масовно затварање тих својеврсних кућних мануфактура, које су умногоме зависиле и од одржавања локалних фестивала.

Њемачка влада је наложила да забрана масовних скупова важи бар до 1. септембра, а процјењује се да би послије било потребно најмање годину дана да се мале пиваре врате на ниво производње и продаје прије избијања пандемије.

Није им помогла ни достава пива и чаша на кућне адресе да би се купци могли придружити он-лине дегустацији.

Кристин Ланг, из породице власника пиваре у Вернеку, рекла је да је одлука о затварању доњета уз "много суза".

"На тржишту пива је већ била тешка борба са жестоком конкуренцијом. Нико не зна колико ће дуго трајати корона вирус, када ће доћи до побољшања и да ли ће се ресторани уопште отворити", рекла је она.

По истраживању удружења пивара Њемачке, 87 одсто пивара скраћује радно вријеме, користећи владин програм који исплаћује до 60 одсто нето плате током ове кризе. Али други програми попут олакшавања добијања кредита и одлагања наплате пореза су им мање корисни, кажу пивари.

Холгер Ајхеле, генерални секретар Немачког удружења пивара, рекао је да многе пиваре неће преживјети ову кризу.

''Поред пивара који су фокусиране на ресторане, има пуно и тзв. занатских пивара, које још нису профитабилне, и које су позајмиле новац за финансирање свог покретања".

Те пиваре су доприњеле да посљедњих година укупан број произвођача пива у Њемачкој порасте на преко 1.500.

Генерални директор породичне пиваре "Фелде" у близини Хајделберга, Макс Шпилман који је девета генерација исте породице на том мјесту, процјењује да ће продаја у априлу, мају и јуну пасти за 30-40 одсто.

"Ако 85 одсто пива продајете ресторанима, онда вам сада преостаје само 15 одсто прихода", рекао је он и додао да полаже наду у продају пива по кућама.

Шпилман се нада да ће криза нагнати људе да подрже своје локалне пиваре, произвођаче хране, ресторане и хотеле и такву перспективу комбинације глобалног и локалног назвао је "глокалном". 

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар