Амбасада Кине упутила протест њемачким медијима

У јеку пандемије, у тренутку кад све више влада диљем свијета рогобори против Кине и њезиних политика које су, како тврде, помогле ширењу коронавируса диљем свијета, оштру поруку њезиним властима упутио је главни уредник њемачког листа Билд Јулиан Реицхелт.

Свијет 19.04.2020 | 19:42
Амбасада Кине упутила протест њемачким медијима

Његове опаске многе су мање дипломатске - и шифриране - од оних које су се посљедњих дана чуле у фрустрираном Лондону и Паризу. Примјерице, Британија је поручила Пекингу да нема “једноставног повратка” на старо те да би међународна заједница требала тражити одговоре око кинеског управљања кризом. Француски предсједник Еммануле Мацрон пак је устврдио како “очито има ствари које су се догодиле, а које нису познате” те да је “наивно” тврдити да је кинеско управљање кризом коју је проузроковао коронавирус боље него у другим земљама. Све су гласнији позиви и на опрез приликом преузимања ослабљених фирми, уз напомену да би оне могле завршити у кинеским рукама.

Но вратимо се на почетак.

Уредник Билда тврди како га је на реакцију понукало отворено писмо које му је послало кинеско министарство сполњих послова у Берлину. Писмо су му упутили јер су се његове новине питале би ли Кина требала платити огромну економску штету коју је коронавирус проузроковао у свијету.

У свом одговору на њихов иступ, насловљеном с “драги предсједниче Xи Јинпинг”, Реицхелт кроз пет тачака сецира и напада Пекинг и његово понашање, не штедећи кинеску врхушку. Напротив, његов одговор на отворено писмо завршава сљедећим ријечима.

“Ваша амбасада ми говори да се не придржавам ‘традиционалног пријатељства наших народа’. Претпостављам да великим ‘пријатељством’ сматрате то да сада великодушно шаљете маске по свијету. То није пријатељство, ја бих то назвао империјализмом скривеним иза смијешка - тројанским коњем. Ви планирате ојачати Кину путем куге коју сте извезли. Нећете успјети. Корона ће бити ваш политички крај, прије или касније”.

Реицхелт Xију говори “да влада путем надзора”.

“Ви не бисте били предсједник без надзора. Мотрите све, сваког грађанина, али одбијате мотрити заражене тржнице у вашој земљи. Затварате сваке новине и сваки портал који је критичан према вашој власти, али не и штандове на којима се продаје јуха од шишмиша. Ви не само да надзирете свој народ, ви га угрожавате - а уз њега и остатак свијета”.

Надаље, Xија прозива због ускраћивања слободе путем надзора. Тврди да држава која није слободна није ни креативна ни инвентивна.

“Из тог сте разлога вашу земљу учинили свјетским прваком у крађи интелектуалног власништва. Кина се обогаћује на туђим изумима, умјесто да долази до властитих. Разлог зашто Кина нема изума је то да не допуштате младим људима да слободно размишљају. Највећи кинески извозни хит (који нико није желио, али који се проширио без обзира на то по свијету) је коронавирус”, поручује му.

Главни уредник Билда такође тврди да су и Xи и његова влада и кинески научници морали знати да је коронавирус врло заразан, али да су то тајили од остатка свијета.

Оставштина

“Ваши челни стручњаци нису одговорили кад су западњачки истраживачи хтјели дознати што се догађа у Wухану. Били сте препоносни и превише националистички да бисте рекли истину коју сте сматрали националном срамотом”, тврди уредник те Xи прозива и за наводе у Wасхингтон Посту, који је пренио да су кинески лабораторији у Wухану истраживали коронавирус у шишмиша, али без поштивања највиших безбједносних стандарда.

“Зашто ваши токсични лабораторији нису сигурни као ваши затвори за политичке затворенике? Бисте ли хтјели то објаснити ожалошћеним удовицама, кћерима, синовима, мужевима, родитељима жртвама коронавируса диљем свијета?” пита Реицхелт Xија. Напосљетку, поручује му да људи у његовој земљи о њему шапућу.

“Ваша моћ се урушава. Створили сте тајновиту, нетранспарентну Кину. Прије коронавируса Кина је била позната као држава надзора. Сада је Кина позната као држава надзора која је свијет инфицирала са смртоносном болести. То је ваше политичко насљеђе”, устврдио је Реицхелт.

Уз Кину се иначе, а поготово од избијања епидемије коронавируса, веже низ контроверзи. На примјер, у петак су кинеске власти признале да су објавиле криви број смртних случајева у Wухану, исходишту заразе. Нови број преминулих за 50 посто је већи. Исто тако, новинска агенција АП објавила је како су кинеске власти шест дана одбијале јавно признати да се суочавају с епидемијом. У тих шест дана се, тврде научници, могло подузети низ мјера за обуздавање кризе те се могло ублажити ширење коронавируса на глобалном нивоу.  Исто тако, Кина се оптужује да је радила притисак кроз Свјетску здравствену организацију како би сузбила упозорења о зарази, на ппримјер она из Тајвана.

(Јутарњи.хр/СБ)

 

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Глобал зитизен

19.04.2020 18:00

Аферим Јулиане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

19.04.2020 22:14

Свака част,нека било ко на овом свијету каже истину коју сви знамо.Овакву Кину са овом комунистичком власти треба бојкотовати,па макар због тог сви покварили квалитет живота.Ако се сад не реагује ништа добро у будућности од њих не можемо очекивати

Name

Ре

20.04.2020 05:33

"Драги" нијемци, Кинези, ето шаљу маске широм свијета, да би како ви кажете помоћу њих окупирали свијет, али ви сте покушали, тај исти свијет, два пута окупирати помоћу бомби! Колко људи сте побили, колику материјалну штету направили!!! Кад је бирати између вас и Кине, увијек сам за Кину!

Name

Па добро:

19.04.2020 18:13

Ниста ново од Билд-а и осталих из "Билд-ове" фамилије. Зна се ком издавацу тај Билд итд. припада. Језик којим тзв. новинари (преписиваци - конобари) из Билд-а говоре ми је јако познат јос од поцетка 90-тих, па до сада. У сустини се спољнополитицки све своди на : ми (запад)добри, остали лоси и ми цемо без обзира на све увијек бити бољи (подсјецају ме на једну партију из РС)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јајара

19.04.2020 18:48

Молим Вас будимо опрезни са Кинезима. За кога се Кина наоружава за напад на Русију, а за одбрану од САД-а. Немој те да одемо опет у загрљај Комунизма. У кини се снима и по кућама, чак када воде љубав. Треба ли нам гори конц логор од данашњег?

Name

Ре: Јајара

19.04.2020 19:37

Ја својом критиком не браним Кину и нихов систем, него критикујем нацин и претјерану-непрофесионалну реторику којом се слузе Билд и неки други медији. Проблем је сто се стварају прице које су само дјелимицне и извуцене из једног "впримарног" контекста и тиме се ствара један сасвим нови контекст. Да би тај контест био "правовјеран" онда се користи једна агресивна реторика, по којој су редактери из "те" издавацке куце, којој припада и "Билд", инаце познати....

Name

Ре Јајара

20.04.2020 05:41

Глупости, не видим зашто би се Кинези спремали за рат против Руса, кад су на истој страни, и на крају не бринем ја за Русе, хвала Богу знају се они чувати! И још нешто, након свега што је наша земља, прошла и доживјела у овим "демократским" владавинама, стварно се питам да ли је боље ово што данас живимо, или оних 45 година у Комунизму?

Name

Хахаха

19.04.2020 18:14

Билд је шунд штампа. Само тотални ментоли њихове “информације” схватају озбиљно. Те новине се у швабији користе умјесто тоалетпапира

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алфред

19.04.2020 18:32

Требају се угледати на неприкосновени РТРС. Хахахахаха

Name

ТОП 1982

19.04.2020 18:41

Билд је сунд, а Корона је из Кине!

Name

Данијела

19.04.2020 19:00

Они напису сто им Американци нареде, није уопсте за зезанцију. Искусили смо то на својим плецима током 90-тих.

Name

Бањалучанин

19.04.2020 18:36

ЕУ и Америку не волем никако, али нешто смрди и у Кини. Ове новине јесу отпад, и увијек су биле, али човјек који говори, поставио је врло сувисла питања кинеском руководству. Њихов једини одговор је био: "Ко друкчије каже, клевеће и лаже..." Значи, смрад се шири...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.04.2020 18:37

Билд је у праву,ниста није слагао.Истина понекад боли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је Кина

19.04.2020 20:52

Није Цхиле.

Name

Еxит

19.04.2020 18:45

Ста је слагао овај бо-сва. Ништа истина до краја.Кина користи шансу новог свјетског поретка .Опет боље Нијемци него Руси и Кинези .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијела

19.04.2020 18:46

Ликујемо на Кинезе,бунимо се сто нам је Додик увео ванредно стање и сто нас контролисе. Које насе лицемерје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

19.04.2020 22:15

О чему ти?

Name

Дезурни

20.04.2020 01:06

Драга Данијела, ста си нам мислила казати хехе.....

Name

Име*

19.04.2020 18:51

А ко вам је крив сто нисте треци дан затворили Кимезима границу ка Европи и САД.Видјела је будала ту заразу како се преноси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.04.2020 07:34

Нема кајања послије јебав.њ.. Какав запад је алтернатива. Немају ни струцњаке ни муда. Само похлепа и трка за зарадом!

Name

гг

19.04.2020 18:55

кинези су мале зуте лопине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се да

19.04.2020 18:58

Истина боли..диктатура била и остаће...само овај пут коштаће их то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Улице

19.04.2020 19:00

Ни ,,спанска грипа'' није спанска.Па тако да вјерујем да су и овај пут амери иза ове нецасне радње у позадини.Па на крају крајева сви знамо како су усли у други сви.рат.Знају они монтирати.Па Рацак на Косову итд...Само браца кинези нису лак залога...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лемица

19.04.2020 19:57

Браца кинези, :) Ха ха ха , јеси нормалан Није ми се xвидјао Трумп али послије његове реакције посљедње поциње ми се свидјати. Треба кинезима преварантима реци да хе јасно од куд то потице и од када. И који је циљ свега овога од кинеске стране. Вратити, дислоцирати, све фабрике у Европу , Америку и Русију из Кине, па нек буде све скупље али их вратити тамо гдје им је мјесто. Какав комунизам Кинески и бакраци ради се од дугороцном преузимању свјетске економије путем вируса. Вратити их на ресетовање да се ово не понови за пар година 10, 20. На све су спремни да овладају ЕУ, САД и Русијом. На Африци увелико раде.

Name

Дуфин

19.04.2020 19:59

Спанска грипа је досла из Кине, мало гооглај бар. Све једна велика куга путем свиле из кине, све до данас...сарсови, цовиди све.

Name

истина

20.04.2020 02:58

ре улице да су амери иза тога они би прво направили вакцину за свој народ па тек онда пустили вирус сад ми је јасно засто користис име улице јер су сад празне а код тебе је несто друдо празно

Name

Мрква

19.04.2020 19:01

Свака цаст за Билд!! Право у сриду, сто би рекли Далматинци!! Кинези несто КРИЈУ и то је оцигледно!! Наравно, нису ни Свабе, Амери итд наивне маце, АЛИ све се то треба добро испитати а Кина, ако је чиста, мора допустити медјународну истрагу

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрнд

19.04.2020 19:03

Вазно је да америцки империјализам никоме не смета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мук

19.04.2020 19:30

Ок исправно неко се играо Биолошким оружјем и угрозио читаву планету и појављује се као спасилац и хуманитарац није ли лицемјерно Кину треба најстрмије јазнит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није брат

19.04.2020 19:48

Браво новинар. 14 вијек црна куга из кине опустосила европу, спанска грозница из кине опустосила европу и САД највисе, сарс кина, цовид кина, коме није јасно послије свега. Ста реци висе, мени Си никад неце бити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

19.04.2020 20:14

Оцито америка панира 3 свијетски рат са кином хускајуци све земље да се окрену против кине и ако нам је свима у свијету заједницки непријател УСА

ОДГОВОРИТЕ
Name

запад губи утицај

19.04.2020 20:19

Нато је донио несрецу многим земљама много пута вецу од короне и ником ниста. Ко је корону пустио јос незнамо али Запад се показао неспособним за било какву несрецу и то смо сви сада видјели. Кина све висе заузима утицаја у свијету . Зато се запад буни јер њиова моц све висе слаби . Свијет је поцео брзо мијењати .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кина

19.04.2020 20:35

Није колонија,ма ста да је у питању....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

19.04.2020 21:34

Чуј ко се јавља а ко је од Тесле преписивао и крао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

19.04.2020 22:14

Велика могућност је да су Британци и Амери у Вухан убацили вирус. Вирус је жестоко изненадио Кину, а кад су схватили о чему се ради, ћутали су и чекали да се вирус рашири на ЕУ, Британију и САД. Пошто гори Америма и савезницима под ногама треба оптужити Кину да је кривац, увести санкције, јер друго ништа и не знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па неце га пустити

20.04.2020 06:15

Из Лондона или Васингтона, или из Подгорице.

Name

Дезурни

20.04.2020 01:28

Увијек ми падне на памет онај доктор, који је упозорио на вирус, а добри Кинези га позвали у полицију на информативни разговор, ко зна, мозда су га и претукли?! Но, било како било, тај доктор је у медјувремену умро и Кинези су директно одговорни за његову смрт. Имао је само 35 година. Теско ономе/онима гдје је Кинез газда. Оно сто Кина намјерава да уради, драстицно се разликује са насим схвацањем и погледом на зивот. Ако неко прати Хонг Конг је примјер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једно је сигурно

20.04.2020 06:17

Све је ово из кухиње моцних.

ОДГОВОРИТЕ