Васкршње литургије служене широм Српске

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом поручио је вјерницима да никада не губе вјеру у Бога и да у овом тешком времену епидемије вјерују у Господа.

Република Српска 19.04.2020 | 17:43
Васкршње литургије служене широм Српске

Митрополит је оцијенио да је болест која је снашла цијели свијет посљедица свакодневних гријехова, те је вјернике позвао на покајање.

Према његовим ријечима, никада не треба губити наду у Христа, који је побиједио, не само болест, него и смрт и гријех.

Митрополит је поздравио све вјернике који су, због сузбијања ширења вируса корона, данас остали у својим домовима.

- Молили смо се данас за све њих, за цијели свијет, да Господ учини своју милост према роду људскоме и да све нас спаси и заштити од невоље и биједе у коју смо упали због вируса корона - рекао је миторполит Хризостом у бесједи у Саборном храму у Сарајеву, гдје је служио Васкршњу литургију.

Владика је истакао да је овогодишње вријеме Великог поста прошло у духовним и биолошким борбама, страховима и неизвјесности, али да данас постоји нада у Господа, који је васкрсао и тако дао наду да ће сва искушења и патња бити побијеђени.

Вјерницима је честитао Васкрс традиционалним поздравом "Христос васкрсе!" и пожелио им срећан и благословен празник.

Владика бањалучки Јефрем служио је поноћну Васкршњу литургију у Цркви Свете Тројице у Бањалуци.

- Данас се посебно молитвено сјећамо оних који су у болницама и који на други начин чекају избављење и оздрављење. Нека да Господ напредак, благослов и оздрављење свима, нашем народу и људима широм свијета. Молитвено се сјећамо и оних који због пандмије код нас и у свијети нису могли присуствовати служби у светим храмовима - истакао је владика Јефрем.

Иако је празник Васкрсења Христовог, улице свих градова у Српској данас су пусте. На снази је полицијски час до понедјељка у 05.00 часова.

По благослову патријарха српског Иринеја, епископи и свештенство служили су Свете литургије у парохијским и манастирским храмовима, а православни вјерници празновање овог највећег хришћанског празника наставили су у својим домовима.

Прама вијековној традицији, празновање Васкрсења Христовог траје три дана.

(БН ТВ)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мрква

19.04.2020 16:22

Само ви сирите заразу

ОДГОВОРИТЕ
Name

за мркву

19.04.2020 17:40

господине мрква далије бајрам билисе онда сирила зараза зараза хара гора од короне по твом мозгу све стоје од срба и србије за тебеје зараза заразаје у твом мозгу али тоје твој проблем стидисе

Name

Било је Слава Богу народа

19.04.2020 16:48

Али наравно да би нам било боље, требало би бар 40% Срба да додје за Васкрс у Храмове. Знам да це реци био је полициски цас, али није сутра па цете видети да неце пуно висе народа доци, да се напоји вецног зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста беше

20.04.2020 06:29

Религија је своје одиграла, клизи, ено је негдје на излазним вратима. Погледај на западне, културне и напредне земље и нације па ће ти се све само казати. Све је мање вјерујућих, цркве им пусте, обилазе их само туристи.

Name

милош

19.04.2020 17:01

Може ли неко објаснити овом свијету да ниједна вјере није имуна на Корона вирусПа Папа у Риму служи Мису у Катедрали сам и никога испред Катедрале веч преноси ТВ.....Најмање ме интерсује хоче ли фасовати и преживити веч што че евентуално прењети даље у породицу друштво пријатеље......

ОДГОВОРИТЕ
Name

за милоса

19.04.2020 17:45

ајдети господине милосе код папе кадасе сикирас за њега а срби су срби нисусе бојали ни османлија ни устаса ни свабе ни губе опсталису у свим поцастима паце опстати и у пркос овој поцасти

Name

@за милоша

19.04.2020 18:07

Ако су сви срби ко ти са размишљањем и писменошчу црно им се пише.

Name

Амаа

19.04.2020 17:24

На дан ускрснуца људи се боје смрти од квази медиског вируса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љута гуја мицо мој

19.04.2020 17:31

Према вијековној традицији, код нас Православаца ја знам за УРАНАК!!! Одрзаване су Литургије у 05 х, некад давно и у 04 х! Поноцне Литургије су код Католика,зову их ПОНОЦКЕ! ЈЕФРЕМЕ,мене збуњујете!!! Ста сам ја? Православка или полако по васем правилу постајем Католкиња? Бозе изведи нас на прави пут и спаси народ свој! Христос Васкресе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

19.04.2020 18:17

Православац сам, али ниста не разумијем. Полицијски цас, а људи досли, били на молитвии и вратили се куци. Ако зивимо у правној држави, сви су ваљда требали добити прекрсајни налог, зар не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Салета

19.04.2020 19:02

Свака вам цаст свака вам је на мјесту .У Бања Луци су хапсили и писали прекрсаје кад су људи палили свјеце за покојног Давида .Аови сто су велики вјерници питао бих како бих реаговали кад би недај бозе било ко Италији или Спанији