У овим дијеловима свијета корона је побјеђена

Аустралија и суседни Нови Зеланд, готово су јединствени међу англофонским земљама јер су до сада били успешни у великој мери у сузбијању ширења КОВИД-19, а посебно одржавању ниске стопе смртности.

Свијет 18.04.2020 | 22:49
У овим дијеловима свијета корона је побјеђена

Аустралија са 25 милиона становника, имала је нешто више од 6.565 инфекција и 69 смртних случајева. Нови Зеланд, земља од 5 милиона људи, која је затворила своје границе дан пре Аустралије, забележила је око 1.422 инфекције, а до сада само 11 жртава.

Обе земље су увеле строге режиме физичког дистанцирања, које полиција надгледа и кажњава. Авиони су приземљени, радницима је речено да остану код куће, школе су на неким местима затворене, а читаве индустрије су у стању хибернације. 

Боравак напољу без „разумног оправдања“: куповине основних намирница, медицинске неге, вежбања или саосећајних разлога, кажњава се.

У обе земље, већина потврђених случајева потиче из иностранства. Пренос унутар заједнице и даље је - мањи од 10 одсто свих потврђених случајева, што је ниско у поређењу са већином земаља.

И у обе земље, рана одлука и способност да се спроведе тотално затварање граница показали су се пресудним.

Аустралија има себи својствене предности. Кад би неко могао да "дизајнира" државу да издржи вирусну пандемију, попут КОВИД-19, она би личило на Аустралију: географски удаљена, велика острвска држава са границама које могу да се закључају, а насељена са релативно малим становништвом које живи углавном у градовима ниске густине.

Аустралија је такође богата, са високо развијеним јавним здравственим системом и владом довољно солвентном да може да из јавних средстава одвоји новац за помоћ становништву током блокаде.

Парламент је ове недеље усвојио закон о 130 милијарди аустралијских долара (око 75 милијарди евра) вредних субвенција за плате онима који су изгубили посао због пандемије, поред 84 милијарди аутралијских долара (48 милијарди евра) економског подстицаја обећаног раније.

Аустралија је такође имала предност посматрања пандемије КОВИД-19 у другим земљама. То је дало времена да припреми јавни здравствени систем - додатни кревети и особље били су спремни за надолазећи врхунац - као и јавност. Уведена су и унутрашња ограничења. Аустралијске државе су затвориле своје границе први пут од избијања шпанског грипа 1918. године.

Било је ипак и значајних и озбиљно погрешних корака, од којих је посебно опасан био одлука у марту да се дозволи крузеру "Руби принцес" да пристане у луку у Сиднеју и искрца више од 2.700 путника без тестирања.

Тај је брод сада одговоран за више од 660 инфекција - 10 одсто укупног броја аустралијских зараза - и најмање 15 смртних случајева. Још један погрешни корак био је на аеродрому у Сиднеју. Видео снимци на друштвеним медијима показали су званичнике граничних снага како притискају путнике из целог света да чекају у скученим дворанама и тесним редовима.

Када је реч о Новом Зеланду, влада је затворила своје границе страним држављанима, а увела је неке од најстрожих мера затезања у свету.

"Останите код куц́е, спасите животе", рекла је премијерка Џасинда Ардерн.

Ардернова је рекала да би предвиђени најгори случај - до 80.000 мртвих, био "једноставно неподношљив" јер би то значило највећи губитак живота у историји Новог Зеланда.

"Нећу да ризикујем. Реаговаћемо снажно и рано", рекла је Ардерн.

Нацији је дато два дана да се припреми, панична куповина је била распрострањена. Али када је дошао тренутак - практично кућни притвор за већину становништва - на улицама је владала апсолутна тишина.

Новозеланђани, који иначе уживају велике слободе, у великој мери поштују ограничења.

Нови Зеланд једна је од ретких земаља у свету која спроводи стратегију „елиминације“, а тај план има подршку научне заједнице. Многи од њих би желели да земља остане затворена док вакцина не буде могла да буде примењена.

(Курир.рс/Гардијан)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Рисовић

19.04.2020 06:12

Да нису преписали мјере предострожности од Додика ко зна како би прошао и Нови Зеланд и Аустралија. Нека славе његово име.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

19.04.2020 07:56

Ама како су победили.Па ста це кад отворе границе.За мене је победа кад се стање врати 100 посто као пре,а све ово остало је само одгадјање до вакцине.Победа није носење маске,дрзање физицке дистанце,улазак у маркете једно по једно.Зар ви стварно мислите да је то победа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реГардиста

19.04.2020 09:58

Стање никад висе неце бити као пре, криза це да влада 20 година економска, а сто се тице Короне, док 80% не буде вакцинисано она це бити стано присутна као прехлада, јер се на њу не стице имунитет који је трајни.

Name

Емир

19.04.2020 10:49

Наравно да је побједа, избјећи ће се огроман број људских жртава,а и економија може опстати доста добро у затвореним границама док се не пронадје вакцина

Name

Крко

19.04.2020 16:13

Тако причали и Кинези прије мјесец дана.

ОДГОВОРИТЕ