Мања предузећа у проблему због вируса корона

Фондација за друштвено економски развој 787 испитала је 1346 предузетника у Босни и Херцеговини о утицају епидемије вируса корона на њихово пословање.

Република Српска 17.04.2020 | 19:37
Мања предузећа у проблему због вируса корона

Истраживање је трајало од 26. марта до 5. априла, а ЦОВИД 19 је негативно утицао на 71 одсто микро, малих и средњих предузећа, резултати су ове невладине организације.

"До краја прве седмице априла, већ је 72,7 одсто испитаника обуставило пословање, док је 16,4 одсто наставило пословати уводећи алтернативни вид пословања попут достављања производа на адресу. Додатно, до краја прве седмице априла 11 одсто испитаника било је приморано привремено одјавити упосленике, док је 51,9 одсто изразило бојазан да ће то ускоро морати учинити" - поручују из ове Фондације.

У истраживању је забрињавајући податак да чак 74 одсто власника бизниса страхује да ће бити присиљени да затворе свој бизнис, а највећи дио испитаника заправо није сигуран да ли ће бити у могућности да самостално преброди кризу.

Економисти кажу да је помоћ државе у овим ситуацијама кључна за опстанак привреде која се у БиХ и заснива на малим предузећима.

"Свака привреда се заснива на новцу и зато је неопходан његов проток. Држава сада мора сву снагу да усмјери на опоровак фирми и сав новац да ту усмјери" - поручује економиста Зоран Павловић.

Из Уније удружења послодаваца РС кажу да би помоћ државе требало да покрије већину проблема с којима се соучавају тренутно предузетници у Српској. Али док се дефинише тачно ко ма право на помоћ, а ко не, поручује Саша Тривић

Из Уније удружења послодаваца РС кажу да још нико нема тачан број мирко, малих и средњих предузећа, па ни великих компанија, које су директно угрожене због епидемије вируса корона.

Тренутно у Босни и Херцеговини има близу 40 хиљада предузећа, од којих су 74 одсто микро предузећа, а само један одсто велика, односно фирме које запошљавају 250 радника и висе.  

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Тешко се Сиротињи

17.04.2020 18:07

Каква вам испитивања требају.Зна се ко ради а коме је радња затворена.Нема пуно филозофије.Најгоре су просле услужне дјелатности,затим трговци који се не баве прехраном.Будзетлије стоје исто њима иде радили не радили.Јадан је онај ко има кредит на то сво пословање какво год да му је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

17.04.2020 19:21

Тако је.Услузне делатности су најгоре просле.Па ваљда онда прво треба гледати да се њима помогне,логицно.А не давати којекакве бонусе полицији,ЦЗ-и,комуналној полицији,итд...па давати субвенције пољопривредницима,па докле висе људи.Овај Тривиц це сигурно први добити помоц,а малтене није ни осетио корону.Код њега радници имају по 20км дневницу,ако раде,ако не раде не добијају ниста,нема годисњег,вец само неплацено...и ок,да он има као власник месецно профит од 3-4 хиљаде па да му и не замерис.Него он има профит минимум 100.000км месецно,и он насао солити памет.И сто је најгоре,први це се обратити за помоц

Name

Гангула

17.04.2020 21:36

Мозе ли мени неко да казе како се то полиција РС бори против короне?Мислим на основу цега су заслузили 1000КМ...

Name

Експерт

18.04.2020 06:06

Ако цемо реално РС и нема неку развијену економију.Од 275 000 запослених преко 100 000 их ради у јавном сектору,предузецима,администрацији,полицији,образовању ,правосудју итд Ово остало отпада на раднике у услузним дјелатностима и некаквим фирмама од којих су вецина повезане са власти и само слузе за да им се намјестају тендери јавних радова и набавки и да преко њих пљацкају РС и исисавају огроман новац из будзета РС Услузна дјеалтонст кафане,фризерски салони,аутомахеаницари,продавци итд су једини реални скетор и они су највисе на удару

Name

Министар

17.04.2020 19:07

Једини спас је реформа која би се провела јако брзо. И огромни подстицаји индустријализацији. Ове мале фирме које су погодјене су 90% услузни сектор. Услузни сектор зависи искљуциво од потросње. Потросња овде никада није била велика а тек сада це пасти. Када влада упумпа новац у потросњу он це опет великим дијелом отици на увозну робу а влада не мозе да троши у недоглед. Знаци да једини стабилан извор новца који се троси мозе доци од ит сектора, пољопривреде и индустрије. Насе власти од пада комунизма униставају управо те секторе тако да је економска будуцност мање висе јасна јер они не мисле да мијању свој курс. Биједа смо вец годинама и тако це и остати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

17.04.2020 20:22

Добар коментар,али мислим да је то јако теско реализовати,на залост