Manja preduzeća u problemu zbog virusa korona

Fondacija za društveno ekonomski razvoj 787 ispitala je 1346 preduzetnika u Bosni i Hercegovini o uticaju epidemije virusa korona na njihovo poslovanje.

Republika Srpska 17.04.2020 | 19:37
Manja preduzeća u problemu zbog virusa korona

Istraživanje je trajalo od 26. marta do 5. aprila, a COVID 19 je negativno uticao na 71 odsto mikro, malih i srednjih preduzeća, rezultati su ove nevladine organizacije.

"Do kraja prve sedmice aprila, već je 72,7 odsto ispitanika obustavilo poslovanje, dok je 16,4 odsto nastavilo poslovati uvodeći alternativni vid poslovanja poput dostavljanja proizvoda na adresu. Dodatno, do kraja prve sedmice aprila 11 odsto ispitanika bilo je primorano privremeno odjaviti uposlenike, dok je 51,9 odsto izrazilo bojazan da će to uskoro morati učiniti" - poručuju iz ove Fondacije.

U istraživanju je zabrinjavajući podatak da čak 74 odsto vlasnika biznisa strahuje da će biti prisiljeni da zatvore svoj biznis, a najveći dio ispitanika zapravo nije siguran da li će biti u mogućnosti da samostalno prebrodi krizu.

Ekonomisti kažu da je pomoć države u ovim situacijama ključna za opstanak privrede koja se u BiH i zasniva na malim preduzećima.

"Svaka privreda se zasniva na novcu i zato je neophodan njegov protok. Država sada mora svu snagu da usmjeri na oporovak firmi i sav novac da tu usmjeri" - poručuje ekonomista Zoran Pavlović.

Iz Unije udruženja poslodavaca RS kažu da bi pomoć države trebalo da pokrije većinu problema s kojima se součavaju trenutno preduzetnici u Srpskoj. Ali dok se definiše tačno ko ma pravo na pomoć, a ko ne, poručuje Saša Trivić

Iz Unije udruženja poslodavaca RS kažu da još niko nema tačan broj mirko, malih i srednjih preduzeća, pa ni velikih kompanija, koje su direktno ugrožene zbog epidemije virusa korona.

Trenutno u Bosni i Hercegovini ima blizu 40 hiljada preduzeća, od kojih su 74 odsto mikro preduzeća, a samo jedan odsto velika, odnosno firme koje zapošljavaju 250 radnika i vise.  

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Teško se Sirotinji

17.04.2020 18:07

Kakva vam ispitivanja trebaju.Zna se ko radi a kome je radnja zatvorena.Nema puno filozofije.Najgore su prosle uslužne djelatnosti,zatim trgovci koji se ne bave prehranom.Budzetlije stoje isto njima ide radili ne radili.Jadan je onaj ko ima kredit na to svo poslovanje kakvo god da mu je.

ODGOVORITE
Name

Gardista

17.04.2020 19:21

Tako je.Usluzne delatnosti su najgore prosle.Pa valjda onda prvo treba gledati da se njima pomogne,logicno.A ne davati kojekakve bonuse policiji,CZ-i,komunalnoj policiji,itd...pa davati subvencije poljoprivrednicima,pa dokle vise ljudi.Ovaj Trivic ce sigurno prvi dobiti pomoc,a maltene nije ni osetio koronu.Kod njega radnici imaju po 20km dnevnicu,ako rade,ako ne rade ne dobijaju nista,nema godisnjeg,vec samo neplaceno...i ok,da on ima kao vlasnik mesecno profit od 3-4 hiljade pa da mu i ne zameris.Nego on ima profit minimum 100.000km mesecno,i on nasao soliti pamet.I sto je najgore,prvi ce se obratiti za pomoc

Name

Gangula

17.04.2020 21:36

Moze li meni neko da kaze kako se to policija RS bori protiv korone?Mislim na osnovu cega su zasluzili 1000KM...

Name

Ekspert

18.04.2020 06:06

Ako cemo realno RS i nema neku razvijenu ekonomiju.Od 275 000 zaposlenih preko 100 000 ih radi u javnom sektoru,preduzecima,administraciji,policiji,obrazovanju ,pravosudju itd Ovo ostalo otpada na radnike u usluznim djelatnostima i nekakvim firmama od kojih su vecina povezane sa vlasti i samo sluze za da im se namjestaju tenderi javnih radova i nabavki i da preko njih pljackaju RS i isisavaju ogroman novac iz budzeta RS Usluzna djealtonst kafane,frizerski saloni,automaheanicari,prodavci itd su jedini realni sketor i oni su najvise na udaru

Name

Ministar

17.04.2020 19:07

Jedini spas je reforma koja bi se provela jako brzo. I ogromni podsticaji industrijalizaciji. Ove male firme koje su pogodjene su 90% usluzni sektor. Usluzni sektor zavisi iskljucivo od potrosnje. Potrosnja ovde nikada nije bila velika a tek sada ce pasti. Kada vlada upumpa novac u potrosnju on ce opet velikim dijelom otici na uvoznu robu a vlada ne moze da troši u nedogled. Znaci da jedini stabilan izvor novca koji se trosi moze doci od it sektora, poljoprivrede i industrije. Nase vlasti od pada komunizma unistavaju upravo te sektore tako da je ekonomska buducnost manje vise jasna jer oni ne misle da mijanju svoj kurs. Bijeda smo vec godinama i tako ce i ostati.

ODGOVORITE
Name

Gardista

17.04.2020 20:22

Dobar komentar,ali mislim da je to jako tesko realizovati,na zalost