Мостар: У болници заражено 6 љекара и 4 медицинске сестре

 У протекла 24 часа у Свеучилишно-клиничкој болници Мостар тестирано је 109 узорака на вирус корона, а из Херцеговачко-неретванског кантона позитивне су три особе из Читлука, рекао је савјетник предсједника кантоналне Владе Дарко Јука.

Босна и Херцеговина 14.04.2020 | 15:26
Мостар: У болници заражено 6 љекара и 4 медицинске сестре

Он је навео да је у изолационом блоку ковид-болнице у Мостару смјештено 28 болесника, од којих је девет на респиратору и 12 на подршци кисеоником.

Јука је рекао да су у ковид-болницу у Мостару јуче примљена три пацијента, а четири отпуштена на кућно лијечење.

"До сада је од посљедица вируса корона у Херцеговачко-неретванском кантону преминуло шест особа, од чега три из Коњица, те по једна из Чапљине, Читлука и Мостара", рекао је Јука.

Он је навео да је данас затражено да сви радници у домовима за старе на подручју Херцеговачко-неретванског кантона буду тестиране, како би био спријечен улазак вируса у домове за старе особе, што се догодило у неколико случајева у региону.

Јука је истакао да се већ виде позитивни ефекти забране кретања између општина у Херцеговачко-неретванском кантону, те је још једном затражено од општинских власти да буду ригорозније код издавања пропусница.

"Има позитивних показатеља ових нових мјера. И поред недоумица показало се да је она донесена у кључном тренутку, а томе свједочи стагнација ширења, осим у Читлуку, који је у посебном стању", рекао је Јука.

Главни епидемиолог у Свеучилишно-клиничкој болници Мостар Јелена Равлија рекла је да је заражено 13 радника из те здравствене установе, од којих шест љекара, четири медицинске сестре и три нездравствена радника.

Она је рекла да је у марту у самоизолацији било 36 здравствених радника, а у априлу 40.

Равлија је, када је ријеч о одсуству са посла, односно боловања у здравственим установама, навела да је и у Херцеговачко-неретванском кантону примијетан тренд пораста, како због боловања, тако и због самоизолације радника.

Она је подсјетила на ранију одлуку руководства Свеучилишно-клиничке болнице Мостар у којој се од установа тражи да спријече неоправдана боловања, а није искључено и да се, уколико се сматра да је неко неоправдано на боловању, такви радници почну провјеравати.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар