Mostar: U bolnici zaraženo 6 ljekara i 4 medicinske sestre

 U protekla 24 časa u Sveučilišno-kliničkoj bolnici Mostar testirano je 109 uzoraka na virus korona, a iz Hercegovačko-neretvanskog kantona pozitivne su tri osobe iz Čitluka, rekao je savjetnik predsjednika kantonalne Vlade Darko Juka.

Bosna i Hercegovina 14.04.2020 | 15:26
Mostar: U bolnici zaraženo 6 ljekara i 4 medicinske sestre

On je naveo da je u izolacionom bloku kovid-bolnice u Mostaru smješteno 28 bolesnika, od kojih je devet na respiratoru i 12 na podršci kiseonikom.

Juka je rekao da su u kovid-bolnicu u Mostaru juče primljena tri pacijenta, a četiri otpuštena na kućno liječenje.

"Do sada je od posljedica virusa korona u Hercegovačko-neretvanskom kantonu preminulo šest osoba, od čega tri iz Konjica, te po jedna iz Čapljine, Čitluka i Mostara", rekao je Juka.

On je naveo da je danas zatraženo da svi radnici u domovima za stare na području Hercegovačko-neretvanskog kantona budu testirane, kako bi bio spriječen ulazak virusa u domove za stare osobe, što se dogodilo u nekoliko slučajeva u regionu.

Juka je istakao da se već vide pozitivni efekti zabrane kretanja između opština u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, te je još jednom zatraženo od opštinskih vlasti da budu rigoroznije kod izdavanja propusnica.

"Ima pozitivnih pokazatelja ovih novih mjera. I pored nedoumica pokazalo se da je ona donesena u ključnom trenutku, a tome svjedoči stagnacija širenja, osim u Čitluku, koji je u posebnom stanju", rekao je Juka.

Glavni epidemiolog u Sveučilišno-kliničkoj bolnici Mostar Jelena Ravlija rekla je da je zaraženo 13 radnika iz te zdravstvene ustanove, od kojih šest ljekara, četiri medicinske sestre i tri nezdravstvena radnika.

Ona je rekla da je u martu u samoizolaciji bilo 36 zdravstvenih radnika, a u aprilu 40.

Ravlija je, kada je riječ o odsustvu sa posla, odnosno bolovanja u zdravstvenim ustanovama, navela da je i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu primijetan trend porasta, kako zbog bolovanja, tako i zbog samoizolacije radnika.

Ona je podsjetila na raniju odluku rukovodstva Sveučilišno-kliničke bolnice Mostar u kojoj se od ustanova traži da spriječe neopravdana bolovanja, a nije isključeno i da se, ukoliko se smatra da je neko neopravdano na bolovanju, takvi radnici počnu provjeravati.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar