БиХ: Још 16 особа позитивно, 8 на респиратору

У Свеучилишној клиничкој болници (СКБ) Мостар у посљедња 24 сата на Цовид-19 тестирано је 158 узорака, од којих је 16 позитивних. Ријеч је од по шест случајева у Мостару и Читлуку те по два у Јабланици и Чапљини, речено је на прес-конференцији Кризног штаба ХНК.

Босна и Херцеговина 11.04.2020 | 14:18
БиХ: Још 16 особа позитивно, 8 на респиратору

Докторица Свјетлана Гргић, инфектолог, рекла је да се у Клиници за инфективне болести СКБ Мостар тренутно лијечи 26 пацијената позитивних на коронавирус, од којих је осам на респиратору.

– Шест болесника прима терапију кисиком, а остали су стабилно. У петак је двоје пацијената отпуштено на кућно лијечење – казала је она.

Навела је како је шест радника СКБ Мостар позитивно на вирус корона, али без симптома, док је једна особа хоспитализована.  

– Константно пратимо епидемиолошку ситуацију и њој прилагођавамо рад у болници. Брзина и активност вируса велики су изазов за све нас. Подсјетићу да клинички развој вируса започиње пет дана након момента заразе, а већ након десет дана може се развити тешка клиничка слика или кренути у правцу оздрављења. У 88 посто случајева ради се о блажим облицима болести – изјавила је др. Гргић.

У свећеничком самостану у Међугорју нема новозаражених те су самостани и “Мајчино село” у потпуној изолацији.

На прес-конференцији речено је и да међу припадницима МУП-а ХНК нема позитивних особа на вирус корона, а седам полицијских службеника је у самоизолацији.

Такође, након што су се на друштвеним мрежама појавиле информације о томе да је цијело једно село на подручју општине Равно у изолацији због илегалних улазака из Дубровника, Перо Павловић, портпарол Владе ХНК, појаснио је да је 10 особа из села Турковићи у самоизолацији, и то одлуком санитарног инспектора. У село је, потврдио је, доспио брачни пар из Хрватске, који се након два дана вратио кућ

(Аваз)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Де мало

11.04.2020 14:12

Ови Херцеговци тачно нису нормални.Кулирају као да се ништа не дешава.Зајебаће све.Шта они мисле да је неко луд да буде у изолацији,а код њих заражени ходају ко сретни.Дај уозбиљите се људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања лука

11.04.2020 15:35

по бањалуци око 17:00, у борику, на купусисту и на клупама око зграда сједе дудуци млади у цопорима од по 5-10 људи без застите, без одстојања, а полиција ниста, нема их ни под разно, зврље аутима и ниста не раде..не казем да се хапси него упозорава, срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Да

11.04.2020 16:01

Не лазите висе. Срам вас било. Народ губи стрпљење али ви спроводите своје играрије. Имате ли бар мало морала.